Äta brie och mögelost under graviditeten
Ostbricka med brie eller mögelost är vanligt förekommande i Sverige. Under graviditeten rekommenderas det dock att du inte äter dessa ostar.
Brie är en fransk vitmögelost. Grönmögelost har en tydligare flora av mögel. Vissa grönmögelostar kallas för blåmögelostar, men i grunden är det samma kategori av ost. De vanligaste vitmögelostarna är Brie och Camembert. Vanligaste grönmögelostar är Gorgonzola, Roquefort, mfl och de går i Sverige ofta under beteckningen ädelost.
Kan gravida äta brieost eller mögelost?
Alla dessa ostar klassificeras enligt livsmedelsverket som ostar som du bör undvika under graviditeten. Man bör skippa all sorts ost med mögel i eller runt dvs ingen brie, grön/blå/vitmögelost, chevre. Kittost ska du också undvika.
Brie och andra dessertostar kan mycket väl vara gjorda på pastöriserad mjölk, men även dessa ska du undvika. Listeria förekommer i naturen och det är därför också vanligt förekommande i livsmedel och kan mycket väl förekomma i de lokaler där osten produceras. Blir osten förorenad under tillverkningen eller under hanteringen så kan den innebära en risk för dig som är gravid. Listeria växer dessutom lättare i mjuka ostar.
Om du inte kan motstå?
Håller du på att dö av längtan efter brie eller annan mögelost? Använd då osten i matlagning eller på en varm macka. Se bara till så att osten blir så varm så att den bubblar.
Läs även: Fetaost under graviditeten, mozzarella eller parmesanost.
Här kan du se livsmedelsverket ostguide.