kan gravid äta brie

Kan man äta brie och mögelost när man är gravid?

Kan man äta brieost, mögelost, ädelost eller grönmögelost när man är gravid? Brie och mögelost går endast bra att äta under graviditeten om du värmer dem så mycket så att de blir bubblande varma. I övrigt ska du undvika brie och mögelost under graviditeten.

Äta brie och mögelost under graviditeten

Ostbricka med brie eller mögelost är vanligt förekommande i Sverige. Under graviditeten rekommenderas det dock att du inte äter dessa ostar.

Brie är en fransk vitmögelost. Grönmögelost har en tydligare flora av mögel. Vissa grönmögelostar kallas för blåmögelostar, men i grunden är det samma kategori av ost. De vanligaste vitmögelostarna är Brie och Camembert. Vanligaste grönmögelostar är Gorgonzola, Roquefort, mfl och de går i Sverige ofta under beteckningen ädelost.

Kan gravida äta brieost eller mögelost?

Alla dessa ostar klassificeras enligt livsmedelsverket som ostar som du bör undvika under graviditeten. Man bör skippa all sorts ost med mögel i eller runt dvs ingen brie, grön/blå/vitmögelost, chevre. Kittost ska du också undvika.

Brie och andra dessertostar kan mycket väl vara gjorda på pastöriserad mjölk, men även dessa ska du undvika. Listeria förekommer i naturen och det är därför också vanligt förekommande i livsmedel och kan mycket väl förekomma i de lokaler där osten produceras. Blir osten förorenad under tillverkningen eller under hanteringen så kan den innebära en risk för dig som är gravid. Listeria växer dessutom lättare i mjuka ostar.

Om du inte kan motstå?

Håller du på att dö av längtan efter brie eller annan mögelost? Använd då osten i matlagning eller på en varm macka. Se bara till så att osten blir så varm så att den bubblar.

Läs även: Fetaost under graviditetenmozzarella eller parmesanost.

Här kan du se livsmedelsverket ostguide.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

honung barn under ett år

Honung till barn

Honung är en produkt som du inte ska ge till barn under ett år. Orsaken är att det kan innehålla sporer av en bakterie som i det nyfödda barnet kan bilda ett gift. 

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
amning

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.