Babyhjälp logo

Kan man äta salami när man är gravid?

- äta salami under graviditeten

Salami är för många gravida ett frågetecken. Torkat eller kallrökt kött såsom salami kan dock innehålla toxoplasma. Detta är en bakterie som inte försvinner om köttet gravas, torkas eller kallröks.

Salami görs på malt kött, oftast fläsk- eller nötkött. Det är gott på smörgås eller i matlagning och serveras ofta i tunna skivor.

Salami gravid

Kan gravida äta salami?

Om du vill äta salami som är torkad, kallrökt eller gravad, så kan du göra det om du först fryser in salamin under minst tre dygn innan du äter den. Toxoplasma dör även vid upphettning till temperatur över 65 grader. Du kan därför lugnt äta maträtter som innehåller salami när du är gravid.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Läs även: Toxoplasma i kattens avföring.

Läs även: Rostbiff under graviditeten, mozzarella eller parmesanost.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!


De som läst avsnittet om gravida kan äta salami tyckte även nedan artiklar var intressanta.

Källa salami under graviditeten: Livsmedelsverket, 1177, wikipedia samt svar från barnmorskor.

Barntema