kan gravid äta salami

Kan man äta salami när man är gravid?

Kan man äta salami när man är gravid? Salami är ett av svenskarnas favoritpålägg. Salami, och även ölkorv går bra att äta om du först fryser in korven under minst tre dygn.

Äta salami som gravid

Salami är för många gravida ett frågetecken. Torkat eller kallrökt kött såsom salami kan dock innehålla toxoplasma. Detta är en parasit som inte försvinner om köttet gravas, torkas eller kallröks.

Salami görs på malt kött, oftast fläsk- eller nötkött. Det är gott på smörgås eller i matlagning och serveras ofta i tunna skivor.

Läs även: Kan man äta skinka när man är gravid?

Salami under graviditeten. Vad gäller?

Om du vill äta salami som är torkad, kallrökt eller gravad, så kan du göra det om du först fryser in salamin under minst tre dygn innan du äter den. Toxoplasma dör även vid upphettning till temperatur över 65 grader. Du kan därför lugnt äta varma maträtter som innehåller salami när du är gravid. Exempel på detta är pizza där salamin varit inne i ugnen.

Om du har otur och inte är immun mot toxoplasma kan du drabbas av parasiten som kan skada ditt barn. Vanligaste skadan är synskador. Detta är ytterst sällsynt men det kan inträffa om man som gravid äter exempelvis salami.

Skillnaden mellan skivad och bit salami

Det förekommer en del frågor om råden skiljer sig åt gällande skivad salami och en hel bit salami. Är du gravid så spelar formen dock ingen roll utan de gäller all salami. Du bör således frysa salamin oavsett om den är hel eller skivad.

Frågan uppstår då många tror att parasiten tillkommer vid själva skivandet av produkten. I själva verket kan toxoplasma förekomma inuti muskeln även medan djuret lever och finns i sådana fall redan innan produkten skivas. Du ska därför alltid frysa eller hetta upp salami.

Listeria i salami

Är du gravid så har du säkert hört talas om listeria och frågor kommer ofta om listeria finns i salami. Listeria är dock inget problem i kallrökta eller torkade köttprodukter såsom salami.

En del är även orolig för att listeria kan tillsättas salami då den skivas. Salami är dock för torr för att listeria ska trivas och föröka sig i dessa produkter.

Kan man äta ölkorv när man är gravid?

Ölkorv kan du precis som med salami äta, men för att undvika risken för toxoplasma så bör den frysas i minst tre dygn innan du äter den. Det finns dock ingen risk för listeria om du äter ölkorv när du är gravid.

Läs även: Toxoplasma i kattens avföring.

Läs även: Rostbiff under graviditetenmozzarella eller parmesanost.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.