Babyhjälp logo

Kan du som gravid äta sushi?

- äta sushi under graviditeten

Sushi är väldigt populärt idag och samtidigt något som står högt upp på gravida kvinnors osäkerhetslista när det gäller matintag. Kan man äta sushi när man är gravid?

Länge stod sushi på listan över maträtter som gravida skulle hålla sig ifrån, men enligt nya uppgifter kan gravida lugnt äta sushi, så länge den är helt färsk. Frågan är dock om man vågar lita på att den verkligen är det.

Sushi gravid

Gravid och sushi - att tänka på!

När du äter sushi under graviditeten så ska du först och främst säkerställa att sushin är färsk. Du ska även kontrollera så att den inte är gjord på någon fisksort som Livsmedelsverket publicerat som en fisksort som ska undvikas under graviditeten.

Även sushi med lax går normalt bra om den är nygjord med fräscha råvaror. Rökt och gravad fisk kan innehålla listeria. Om bakterien får möjlighet att föröka sig i en vakuumförpackning med flera veckors hållbarhet kan bakteriemängderna bli stora. Därför är det återigen viktigt att säkerställa att råvarorna är färska.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Vilken typ av sushi ska du undvika när du är gravid?

Rå fisk kan innehålla skadliga bakterier, virus eller parasiter, även om risken är liten. Ska du vara helt säker så ska du därför avstå från all suchi som är gjord på rå fisk (om du inte är helt säker på att den är färsk).

Oavsett vilket beslut du tar så bör du alltid undvika sushi med tonfiskfilé, hälleflundra och råa skaldjur. Orsaken är att de kan innehålla höga halter av kvicksilver. Om du gör egen sushi på vildfångad fisk bör den frysas först för att döda eventuella parasiter (minst -20 grader i minst ett dygn).

Tips! Köper du sushi från restaurang? Handla då bara på ställen där du vet att de har en hög ruljangs. På så sätt vet du att sushin sannolikt är färsk.

Läs även: Kan man äta räkor när man är gravid?


De som läst avsnittet om gravida kan äta sushi läste även om resa när man är gravid och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Här hittar du en snabbguide från livsmedelsverket över vilken fisk du kan äta när du är gravid.

Källa sushi under graviditeten: Livsmedelsverket.se, Vi föräldrar, 1177 samt svar från Barnmorska.

Barntema
Sex och Gravid

Kan man ha sex under graviditeten?
Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

» Mer om sex under graviditeten