kan gravid resa

Resa under graviditeten

Planera inte resan när du är nygravid. Du vet aldrig hur graviditeten kommer att påverka dig. Normalt så går det bra att resa när du är gravid. Du kan åka till de flesta platser, men det finns några saker du bör tänka på när du reser under graviditeten.

Tänk på detta när du reser under graviditeten

När du är gravid så kan du i teorin resa precis som vanligt. Det finns dock risk att illamående, smärta eller svullna anklar gör det väldigt obekvämt.

Kan du resa under graviditeten så försök att slappna av och njut av din resa. De flesta som är gravida upplever att den bästa tiden att resa är mellan vecka 14-28. Då har man oftast en period som är lite lugnare avseende graviditetsbesvären.

I denna artikeln kan du läsa mer om:

  • Att resa inom och utom EU.
  • Risker med att resa under graviditeten
  • Din hemförsäkring vid resa
  • Tips på reseapotek

Läs även: Flyga under graviditeten

Risker med att resa under graviditeten

Riskerna med att resa när du är gravid är inte så mycket större än för de som inte är gravida. Det finns dock en del saker att tänka på. Reser du exempelvis till tropiska länder så kan det krävas att du vaccinerar dig. Hör med läkaren så att vaccineringen är okej även under graviditeten. Du bör även undvika att resa till platser med pågående smittrisk för Zikavirus.

Din hemförsäkring när du reser under graviditeten

Att föda i Sverige, oavsett var du är, är inte förenat med några stora kostnader. Om du däremot är utomlands, utanför EU, så kan en förlossning kosta flera hundratusen. De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28.

Om du ändå väljer att resa till ett land efter vecka 28 och du föder för tidigt och behöver vård utomlands så kan kostnaderna landa på dig. Fråga alltid ditt försäkringsbolag om vilka regler som gäller. Det kan vara värt att teckna en tilläggsförsäkring.

Att resa och föda inom EU

Som EU-medborgare har du rätt till omedelbar, nödvändig och akut sjukvård även för sjukvård som har samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 37. Du behöver endast betala den patientavgift som gäller i landet. Förmånen gäller även barnet som föds. När du reser inom EU behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort som du får av Försäkringskassan. Kortet heter på engelska ”European Health Insurance Card”. När man reser inom Norden behöver man inte ha något EU-kort.

Tips på reseapotek när du reser

Det här kan vara bra att ha med dig när du reser under graviditeten:

  • Medel mot halsbränna.
  • Stödstrumpor om du ska flyga eller sitta under längre stunder.
  • Smärtlindrande tabletter som är okej för gravida.
  • Saltlösning om du blir täppt i näsan.
  • Bekväma skor med låg klack.
  • Extra underkläder om du har mycket flytningar.
  • Amningsinlägg (om du märkt av läckande bröst).
  • Snacks! När man är gravid måste man äta när man måste äta!

Läs även: Placera bilbältet rätt när du är gravid.

Sol och bad under resan

När du är gravid så finns det inget som hindrar att du badar eller solar. Tänk dock på att pigmentet i huden förändras när du är gravid, vilket kan göra att pigmentfläckar snabbare kan bli mörka när du solar. För att undvika detta bör du använda en solkräm med hög solskyddsfaktor. Läs mer om att sola och bada under graviditeten.

Läs även: Sol och bad när du är gravid

Barnmorskan om att resa under graviditeten

Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia svarar i vår podcast på frågor relaterat till resor under graviditeten.

De som läst avsnittet om gravida kan resa läste även om att flyga när man är gravid samt om att resa när man har barn.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Fler artiklar för dig som är gravid

Förlossningsdatum

Förlossningsdatum

Kalkylator för att beräkna förlossningsdatum. Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum eller din graviditetsvecka med vår graviditetsuträknare. För att få fram förlossningsdatumet utgår vi ifrån menstruationscykeln, IVF och befruktningen. Räkna ut din graviditet och få reda på tidpunkt för befruktningen, ägglossning, antal veckor du varit gravid, förlossningsdatum, förväntat födelsedatum, menscykel, mm.

Läs artikeln »
Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2023 / 2024. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2023, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.