Babyhjälp logo

Smakportioner och mat

- mat från 7e månaden till 1 år

Kost, näring, mat och smakportioner är viktiga element för det nyfödda barnet. När barnet är runt sex månader kan man börja med smakportioner för att barnet i långsamt takt ska få smaka olika livsmedel och vänja sig vid nya konsistenser.

Med smakportioner och hela måltider av annan mat så får måltiden en helt ny innebörd. Barnets utvecklas fortfarande så det är dock viktigt att man säkerställer att barnet får i sig all nödvändig näring.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Smakportioner till barn

De flesta bebisar har klarat sig utmärkt på endast bröstmjölk under de första sex månaderna av sitt liv. Runt sex månaders ålder är det normalt lämpligt att börja med smakportioner, men ibland kan man börja redan när barnet är fyra månader. Rådfråga din BVC sköterska om när hon tycker att det är lämpligt att börja. När det är dags så börja nätt med puréer eller gröt. Gröt är bra då de ofta är berikade med bland annat järn, kalcium och vitaminer och så kompletta så att de kan serveras som de är, utan tillbehör. I början räcker det med en knapp tesked, men du kan sedan långsamt öka mängden. När du ger smakportioner ska du låta barnet vänja sig genom att du ger samma livsmedel några dagar i följd.

Avser du fortsätta med amningen ett tag till är det viktigt att du låter barnet suga på bröstet först innan han eller hon får annan mat så att mjölkproduktionen inte upphör eller minskar. När det är dags att trappa ner på amningen så kan du istället ge barnet bröstet först efter maten så att han eller hon äter mindre än vanligt.

Lättast att börja med är potatis som har en bra konsistens och är mild i smaken. Rotfrukter utöver potatis som är bra att börja med är morot, majs och palsternacka som har en mild lite söt smak. Undvik salt. Koka potatisen eller rotfrukten och mosa den sedan med en gaffel samt tillsätt lite bröstmjölk eller ersättning så att det blir en lös mos. Genom att du tillsätter bröstmjölk eller ersättning så känner barnet till viss del igen smaken från bröstet eller flaskan trots att konsistensen och smaken är ny. Samma sak kan du göra med andra rotfrukter och grönsaker. Barnet brukar även tycka om hemmagjort puré på banan, äpple eller päron som du enkelt kan göra genom att skrapa på frukten med en sked. När smakportionerna blir större går det bra att blanda i flytande margarin eller matolja i moset. Spädbarn kan behöva lite extra fett i maten, så är maten i sig inte fet, så är det inte fel att tillsätta lite grann extra fett. Tillsätt runt 1 tesked fett per portion och använd fett som är mjukt i konsistensen, det ska gärna vara omättat fett.

Runt sex månaders ålder är det även okej att börja med välling. Börja gärna med en mild sort. Ge smakportioner i början ur nappflaska eller ur pipmug beroende på vilket barnet föredrar. Märker du att din bebis har en känslig mage som reagerar på vällingen så prova istället med majsvälling.

Att ge barnet smakportioner

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Barn behöver normalt äta varannan eller var tredje timme. Låt barnet själv bestämma hur mycket han eller hon vill äta. När du ger barnet smakportioner är det viktigt att du ger väldigt lite åt gången samt att det inte är för varmt. Ett tips är att känna på maten genom att sticka ner tungspetsen i maten på skeden så att du känner att temperaturen är lagom varm rakt igenom. Ibland kan temperaturen skilja sig åt på samma sked.

I början kan små barn ha svårt att få in maten ordentligt i munnen och svälja den. Maten kommer därför ofta ut igen, vilket beror på att barnet är ovant vid konsistensen och inte vet hur han eller hon ska göra. Misstolka inte det med att barnet inte tycker om maten utan försök försiktigt igen. Vill barnet inte utan fortsätter att spotta ut maten så tvinga inte honom eller henne. Vänta istället ett par dagar och försök sedan igen. Forskning har visat att det kan ta upp till tio gånger innan bebisen accepterar en ny rätt.

I början räcker det med cirka en tesked åt gången men detta kan du successivt öka med tiden. Det är bra och nyttigt för barnet att fortsätta amma ett tag till men var inte rädd för att prova ersätta en del av mellanmålen med små måltider av puréer eller gröt. När barnet vant sig och lärt sig äta potatis, rotfrukter och grönsaker så kan du början lägga till annan mat såsom kött, fisk, fågel, ägg och baljväxter. Det viktigaste är att inte stressa, utan att låta barnet pröva i sin egen takt. När du går över till större portioner är ett tips att börja med detta under lunchmålet. Då är barnet oftast piggast efter förmiddagssömnen och aptiten brukar vara på topp. Kombinera gärna något nytt med något som du redan vet att barnet känner igen och tycker om.

Runt 8 månaders ålder kan du ge barnet grövre mat så att han eller hon kan träna att tugga, vilket även är viktigt för talet. Prova runt denna tiden att hacka maten istället för att mosa. Värt att tänka på kan vara att om man väntar för länge med att introducera större bitar och fortsätter med finmalda puréer blir det vanligtvis svårare längre fram. Ett tips är att börja med att mosa med en gaffel istället så blir maten inte lika finmalen. Barnet kan runt 8 månaders ålder även börja äta bröd med pålägg. Skär bort kanterna på brödet innan du serverar barnet smörgåsen, då dessa kan vara svåra att tugga för barnet. Prova även att låta barnet på egen hand äta en skalad banan. Först när barnet är lite äldre, runt 10-12 månader, är det okej för barnet att testa lättstekta rätter. Även om barnet vid det här laget har fått några tänder och så smått börjat tugga maten, så är det viktigt att maten grovhackas med en kniv eller rivs med hjälp av ett rivjärn.

Läs även om hur mat och dryck påverkar barnets tänder.

Mer om livsmedel

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Mjölk innehåller mycket protein, vitaminer och mineraler såsom kalcium som är bra för att bygga upp skelettet. För äldre barn är mjölkprodukter viktiga näringskällor så inför gärna mjölk i små mängder tillsammans med smakportionerna så att barnet vänjer sig vid smaken. Man ska dock vara lite försiktig med att ge mjölkprodukter i allt för stora mängder i tidig ålder. Detta då mjölkprodukter inte innehåller tillräckligt med järn och risken är att barnet inte får tillräckligt med järn om man ersätter andra livsmedel med mjölkprodukter. Risken skall dock inte överdrivas och det går utmärkt att ge mjölk, fil och yoghurt till barnet när han eller hon är en 10-12 månader. Ge dock aldrig opastöriserad mjölk till barn då den kan innehålla skadliga bakterier.

Salt och kryddor tillhör matkulturen, men man ska vara försiktig med salt under barnets första år. Barnets njurar utvecklas nämligen under hela det första året och är inte helt färdigutvecklade förrän barnet är uppåt ett års ålder. Barnet klara därför inte av att hantera större mängder salt i maten.

Socker ger tomma kalorier och inga vitaminer och mineraler. Du bör därför vara mycket sparsam med att ge socker till ditt barn. Ger du barnet söta drycker så vänjer han eller hon sig snabbt vid att drycker måste vara söta för att drickas. Erbjud därför vatten som tröstsläckare.

Dryck till små barn

Om barnet ammar så behövs det ingen annan dryck än bröstmjölk. Ammar du inte i direkt anslutning till måltiden så kan du ge lite vatten, vilket är en bra måltidsdryck.

Barn och mat

Bli inte orolig om ditt barn hittar sin favoriträtt och bara vill ha just denna rätt. Detta är helt normalt och går över med tiden. Så länge som du ammar, ger ersättning, gröt eller välling så får barnet i sig den näring han eller hon behöver ändå. I åldern runt 8-12 månader är det även vanligt att barnet vill äta själv. Ge gärna barnet en liten sked som han eller hon kan använda samtidigt som du matar med en annan sked. (Barnmat och barnrecept)

Efterrätter av frukt eller bär

Frukt och bär innehåller mycket vitaminer, bland annat vitamin C, vilket gör det till en utmärkt dessert till barnet. Avsluta därför gärna måltiden med lite fruktpuré eller bärmos. Du kan antingen göra puré eller mos själv med hjälp av köpt frukt eller bär eller också kan du köpa färdiga alternativ i butiken. Katrinplommon är en annan frukt som är bra att ha hemma. Dessa fungerar utmärkt mot förstoppning eller mot trög mage. Märker du att ditt barn inte kan få ut bajset så prova med mosade katrinplommonen i gröten eller ge katrinplommonsaft som dryck till maten.

Matallergi hos barn

Det rekommenderas att man fortsätter att amma under tiden då man introducerar nya livsmedel. Detta gäller främst när man börjar med produkter som innehåller gluten, vilket finns i exempelvis vete, råg och korn. Även ägg och fisk är livsmedel som man ska vara observant med om man har allergier i familjen. Testa gärna även dessa medan du fortfarande ammar.

Snabba tips från livsmedelsverket

 • Bra råvaror ger bättre förutsättningar för bra kvalitet på maten.
 • Mat som skall sparar bör kylas snabbt, gärna i kallt vattenbad.
 • Förvara inte maten i rumstemperatur utan placera maten i kyl eller frys
 • Tina djupfryst mat i kylskåpet.
 • Värm alltid upp sparad mat ordentligt innan den ätes, rör om då och då.
 • Om barnet har smakat på maten så bör du inte spara den.
 • Källa: Livsmedelsverket, 1177, samt från barnmorskor.


  De som läst avsnittet om smakportion och om mat till små barn läste även om barnmat samt om reglerna för föräldrarpenning och ledighet?

  Matrester runt munnen

  Torka inte bort matresterna runt barnets mun alltför tätt. Genom att låta maten runt munnen sitta kvar, så tränas barnet i att använda sin tunga och sina läppar, vilket stimulerar utvecklingen.

  Tandtroll

  Barnet har säkert börjat få sina första tänder vid det här laget. Börja så fort de bryter fram att borsta tänderna både morgon och kväll. Välj en mjuk, liten borste och låt barnet leka med den och ha den i munnen.

  » Läs mer om Barns tänder

  Längd & Vikt

  Kosten har stor betydelse för barns längd- och viktutveckling. Att amma är det säkraste sättet att se till så att barnet växer som det ska och följer sin längd- och viktkurva. Brist på protein eller energi i kosten kan göra att barnet blir kortare än vad det skulle blivit enligt sitt genetiska anlag.

  » Läs mer om Barns längd och vikt

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Posterkid