Babyhjälp logo

Liggvagn

-Fakta och tips om liggvagnar

Liggvagnen är den första vagnen som används till det nyfödda barnet. Först när barnet kan sitta själv, vid 6-8 månaders ålder, kan man byta ut liggvagnen mot en sittvagn. Viktigt i valet av liggvagn är att den tål den vardagliga hanteringen samt att barnet ligger bra och bekvämt i vagnen.

Det nyfödda barnet sover den största delen av dagen så för att få en mobil vardag är det viktigt att barnet ligger bekvämt i liggvagnen så att barnet kan sova gott även under dagtid då ni inte är hemma. Många använder även liggvagnen som ett alternativt till en vagga eller barnsäng i början när barnet är väldigt litet och spjälsängen känns enorm för det lilla barnet. Viktigt med en liggvagn är att den har ett fullt liggläge så att barnets rygg kan slappna av. Även madrassen i liggvagnen måste vara i lagom temperatur och mjuk och skön för barnet.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Liggvagnen

En liggvagn måste vara stor nog för att rymma en åkpåse och några tjocka filtar på vintern utan att det blir trångt för vintern. Liggvagnar är inte billiga och negativt är såklart att den har en kort användningstid. Är det möjligt att låna en liggvagn eller att köpa den begagnad så är detta ett hett tips. Satsa istället pengarna på en bra sittvagn eller en duovagn som barnet sedan använder fram till tre års ålder.

Köper du en liggvagn så är det bra om den är fjädrad så att barnet kan gungas och vaggas i vagnen, både under färd och i hemmet om den används som alternativ till barnsäng. Tänk även på att ditt barn i början vill kunna se dig och kunna möta din blick. Liggvagnen bör därför vara vänd så att barnets ligger med ansiktet mot dig när du går bakom vagnen. Detta upplever barnet som både tryggt och rogivande.

Liggvagn När du väljer modell på liggvagnen ska du även överväga sådana saker som stadsmiljön eller landskapsmiljön i din närhet. Hur ser det ut och hur får vagnen plats i olika utrymmen och hur tar den sig fram på underlaget. Provkör gärna vagnen innan du köper den och mät eller testa så att den verkligen går in i hissen eller bilens bagageutrymme.

Spana in liggvagnar här eller hitta en bra barnvagnsbutik i vår butiksguide


Tyckte du faktan om liggvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnar, liggvagnar, sittvagnar, duovagnar, kombivagnar, syskonvagnar, sulkyvagnar.

Till toppen av sidan

Barnsäkerhet

Varje år åker tusentals barn till akuten för att de har skadat sig hemmet. Har du barnsäkrat alla skåp, fönster och dörrar? Har du satt petskydd på alla eluttag? När barnet börjar krypa och ta sig fram på egen hand är det dags att barnsäkra hemmet. Läs mer om:

» Mer om barnsäkerhet

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se