livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Livmoderns placering och funktion under graviditeten

Livmodern är en fantastisk del av kvinnans kropp som utgör förutsättningen för livet. Det befruktade ägget som fastnat i kvinnans livmoder får där alla förutsättningar det behöver för att kunna växa och utvecklas. Under graviditeten töjs sedan livmodern ut succesivt för att göra plats åt det växande barnet.

På denna sida kan du bland annat läsa om livmoderns placering, om livmoderns uppbyggnad och funktion samt om varför det gör ont när livmoderns muskler arbetar?

Livmoderns placering

Innan graviditeten var livmoderns storlek att jämföra med storleken på ett hönsägg, under graviditeten kommer den nu växa och mångdubbla sin storlek.

Livmodern har öppningar, dels uppåt mot äggledarna och dels nedåt mot slidan. Den kan liknas vid en ballong, muskelväggar som bildar ett hålrum, muskelväggarna mynnar sedan ut i en kanal, livmoderhalsen (cervix). Livmoderhalsen mynnar ner i slidans övre del. Om man känner långt bak inne i slidan kan man känna livmodertappen (modermunnen), den yttersta delen av livmoderhalsen, den känns som en rund liten kula.

Symfus/Fundus-måttet (SF)

Med start runt vecka 24 mäter barnmorskan livmoderns storlek för att se hur barnet växer. Barnmorskan använder ett vanligt måttband och mäter avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundus). Med hjälp av detta mått kan barnmorskan dra slutsatser kring barnets tillväxt.

Läs mer om: livmoderns mått vecka för vecka.

Livmoderns uppbyggnad

Livmodern under graviditet

Livmodern består av en mängd muskler och brukar benämnas som den starkaste muskelgruppen i kvinnans kropp. De två muskelgrupper som har störst betydelse för graviditeten och förlossningen är de övre musklerna vid livmoderns kropp samt de nedre musklerna vid livmoderhalsen.

Den övre delen av livmodern består av vertikala muskler, de ligger längs med livmoderns största del och omger barnet. De är eftergivliga så att livmodern ska kunna växa/tänjas ut och på så sätt göra plats till det växande barnet. De har även en annan viktig uppgift, nämligen att skydda ditt barn från yttre våld.

Den nedre delen av livmodern, livmoderhalsen har horisontella muskler, de är lindade runt livmoderhalsen. Deras uppgift är att strama åt och hålla den samman så att barnet hålls kvar inne i livmodern fram till förlossning.

Under förlossningen måste de två muskelgrupperna göra tvärt om. De övre musklerna måste arbeta och trycka barnet nedåt och samtidigt måste de nedre musklerna i livmoderhalsen slappna av så att barnet kan ta sig nedåt.

När livmoderns övre muskler börjar arbeta öppnar sig livmoderhalsen, den förkortas och slutligen utplånas den helt. När man pratar om att man ska öppna sig till 10cm under en förlossning är det modermunnen, den nedersta delen av livmoderhalsen, som öppnar sig. Detta är alltså inget som du med blotta ögat kan se eller själv känna eller veta. För att veta hur mycket livmodertappen har öppnats och hur lång den är, krävs en vaginalundersökning. Läs mer om livmoderns mått.

Det kan uppfattas märkligt att två muskelgrupper i samma organ kan svara så olika på samma budskap. Men om man tänker efter är det egentligen inte så märkligt. Musklerna i livmodern fungerar precis som alla andra muskler i vår kropp, de arbetar i par. Den ena spänns och den andra slappnar av. Precis som när vi böjer vår arm då spänns Biceps och Triceps slappnar av, när vi sedan vill sträcka vår arm arbetar de omvänt.

Men något som faktiskt är märkligt är att livmoderns muskler gör ont när de gör det arbete som de faktiskt är avsedda för att göra. Vad är orsaken till detta?

Läs även: Detta består din viktökning av under graviditeten

Varför gör det ont när livmoderns muskler arbetar?

Varför gör det då ont när livmodern gör det arbete som den är avsedd till att göra? När vi tränar andra muskler i vår kropp gör dom inte ont under själva arbetet. Eventuell smärta kommer först dagen efter, i form av träningsvärk.

Det kan tyckas att det är en dålig konstruktion, nästa ologiskt, att organet som gör att vi kan föröka oss, också är det organ som hindrar oss från att vilja föda barn, då dess arbete är förenat med smärta. Det finns dock en logisk förklaring till smärtan och den är inte förenad med det arbete som livmoderns muskler är konstruerade för.

Orsaken till smärtan i livmoderns muskulatur är att musklerna inte kan samverka optimalt. Låt säga att de övre musklerna drar sig samman för att hjälpa barnet nedåt, men musklerna kring livmoderhalsen slappnar inte av. Då blir det en strid mellan muskelgrupperna. Detta innebär att varje värk känns mer, blir längre och mindre effektiv. Detta innebär att det krävs fler värkar för att hjälpa barnet ner i förlossningsgången och förlossningsförloppet blir längre. Eftersom musklerna arbetar mot varandra minskas dessutom blodflödet. Blodet bär som du säkert vet med sig syre till muskulaturen. Med mindre syre arbetar musklerna sämre och dess arbete förenas med smärta.

Om musklerna däremot kan samarbeta så gör det också mindre ont. Med varje värk drar sig då den övre delen av livmodern samman, trycker barnet nedåt, livmoderhalsen slappnar av och låter barnet ta sig nedåt vilket gör att det går lättare, fortare och gör mindre ont.

Det är logiskt!

Vad är det då som gör att musklerna inte kan samverka? För att kunna förklara detta behöver vi titta på kvinnokroppens belöningssystem och överlevnadssystem.

De som läst avsnittet om livmodern läste även mer om livmoderns mått vecka för vecka samt om moderkakan.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.