namn

Namn

Enligt namnlagen så finns det tre olika typer av namn eller personnamn. Dessa är förnamn, mellannamn och efternamn. Namn har ofta en betydelse för oss. Frågor om de olika typerna av namn, deras ursprung, stavning och betydelse, berör och engagerar de flesta av oss. Detta gäller både våra egna och andras namn.

Namn enligt skatteverket

Enligt namnlagen så finns det tre olika typer av namn eller personnamn. Dessa är förnamn, mellannamn och efternamn. Alla personer i Sverige bär ett efternamn samt ett eller flera förnamn. I vissa fall kan man även bära ett mellannamn före efternamnet.

Namn har ofta en betydelse för oss. Frågor om de olika typerna av namn, deras ursprung, stavning och betydelse, berör och engagerar de flesta av oss. Detta gäller både våra egna och andras namn.

OBS! Ny namnlag den 1 juli 2017.

Informationen nedan gäller inte efter den 1 juli 2017, utan korrekt information hittar du här.

Läs om vad olika namn betyder.

Om namn

namnI samband med att ert barn föds och registreras i folkbokföringen så skickar Skatteverket en blankett för anmälan av ert barns namn hem till er. På denna blankett ska ni fylla i de namn som ni vill att ert barn ska bära. Anmälan ska vara undertecknad av barnets vårdnadshavare, vilket ofta är detsamma som föräldrarna. När blanketten om namn är ifylld så skickar ni in den till Skatteverket på den adress som står på blanketten. När Skatteverket har registrerat namnen får ni ett registerutdrag hemskickat där barnets namn framgår.

Förnamn

Namn av typen förnamn ska anmälas till skatteverket inom tre månader efter barnets födelse. Ett barn kan ha ett eller flera förnamn. Man ska i samband med att blanketten skickas in också anmäla vilket av förnamnen som ska vara tilltalsnamn. Tilltalsnamnet får vara sammansatt av två förnamn, exempelvis Per-Arne. (här får du tips när du väljer namn)

Mellannamn

Anmälan av den typ av namn som kallas mellannamn är frivilligt och kan göras vid barns födelse eller senare. Om föräldrarna har olika efternamn och barnet har samma efternamn som den ena föräldern kan barnet bära den andre förälderns efternamn som mellannamn. Om barnet och föräldrarna har samma efternamn kan man alltså inte anmäla mellannamn. Detta betyder exempelvis att om dina föräldrar heter Andersson och Svensson och du heter Andersson i efternamn kan du bära Svensson som mellannamn.

Det namn som kan anmlas som mellannamn måste vara ett efternamn som föräldern själv bär vid tiden för anmälan. Det går exempelvis inte att anmäla moderns namn som ogift, om hon inte själv bär namnet som efternamn. Mellannamn bär alltid närmast före efternamnet och det anges inte något bindestreck mellan efternamn och mellannamn. Man kan endast bära ett mellannamn.

Ett anmält namn av typen mellannamn står kvar till dess att man anmäler att det inte längre ska bäras. Ett barn till föräldrar med olika efternamn behåller alltså sitt mellannamn även om föräldrarna senare byter till gemensamt efternamn. Om föräldrarna därefter får ett barn till kan de däremot inte anmäla mellannamn för det barnet.

Efternamn

Namn av typen efternamn ska anmälas om föräldrarna har olika efternamn och har inte tidigare gemensamma barn under gemensam vårdnad. Man kan anmäla det efternamn som en av föräldrarna bär eller senast bar som ogift. Anmälan ska göras inom tre månader från det att barnet föddes. Om man inte gör någon anmälan om efternamn så får barnet automatiskt moderns efternamn tre månader efter födelsen.

Om föräldrarna är gifta med varandra och har gemensamt efternamn när barnet föds får barnet deras efternamn per automatik. Efternamnet registreras även per automatik om föräldrarna sedan tidigare har ett eller flera gemensamma barn som de också tillsammans har vårdnaden om. Barnet får då det efternamn som det senast födda syskonet har.

Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds kan barnet få faderns eller annan förälders efternamn först när faderskapet blivit fastställt. Ett barn kan senare byta till ett namn som någon av föräldrarna bär. Barnet kan även byta till det namn som någon av föräldrarna burit som ogift. Om barnet är under 18 år kan det göras ett sådant namnbyte flera gånger. Anmälan ska dock undertecknas av alla vårdnadshavarna, vilket oftast är föräldrarna. Om barnet är mellan 12 och 18 år måste barnet själv samtycka till namnändringen.

Andra som läste om namn läste även mer om barnnamn samt testade att slumpa fram ett namn?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om namn

Ovanliga flicknamn

Ovanliga flicknamn

Ovanliga tjejnamn och flicknamn. Har du svårt att hitta på namn till din flicka? Här får du tips och ideer på namn till flickor. Ovanliga och unika flicknamn, korta och långa. Skicka gärna in ditt ovanliga flicknamn så lägger vi till det i listan.

Läs artikeln »
Norska namn

Norska namn

Norska namn är populära även i Sverige. Här har vi sammanställt topplistorna över de vanligaste namnen i Norge under det senaste året. Du hittar topp 50 pojknamn och flicknamn för norska barn och vuxna. 

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2023 / 2024. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2023, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
dubbelnamn flickor

Dubbelnamn flickor

Dubbelnamn flickor. På senare år har dubbelnamn till flickor vuxit sig starka. Idag är dubbelnamn till flickor mer populära än vad de är till pojkar. Här hittar du en lista över dubbelnamn till flickor. Fyll gärna på med fler flicknamn om du kommer på fler än vad vi har gjort?

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
finska flicknamn

Finska flicknamn

Vill du ha namninspiration som kolla in vår lista med finska flicknamn. I listan finns över 8000 namn på finska kvinnor. Listan innehåller över finska flicknamn som är smeknamn för tjejer eller kvinnor.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.