Babyhjälp logo

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Bråkar ni om namn?

- Svårt att komma överens om barnets namn

Att välja namn till ert barn kan både stärka er och skapa en del konflikter. Namnet ska passa er båda och smaken är ju som baken. Namn är också något som vi alla associerar med olika personer och saker. Försök att samarbeta och ta det i lugn takt så att de olika namnförslagen kan växa på er.

Det är inte ovanligt att blivande föräldrar bråkar om vilket namn barnet ska ha. Om ni inte har samma efternamn så är det inte bara förnamn som ni ska komma överens om. Namn är något som är laddat, med antingen positiva, negativa eller neutrala associationer. Kanske har ditt ex varit ihop med någon med ett visst namn som du tidigare gillat, men som nu gör att namnet tappat i intresse. Kanske har något retat dig i skolåret och att denne person har samma förnamn som din partner nu säger sig ha som favoritnamn.

Att komma överens om barnnamn

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Det finns studier som visar att mer än hälften av alla blivande föräldrar bråkar om vilket namn barnet ska få. Det finns några olika tips på hur ni kan gå tillväga för att inte hamna i en konflikt.

 • Välj dina strider. Hur viktigt är det egentligen för dig? Om din partner verkligen är emot ett namn, stryk det från listan och gå vidare.
 • Samarbeta. Se inte processen att hitta ett barnnamn som en individuell uppgift. Bläddra i namnböcker tillsammans och försök att skriva en namnlista som ni gemensamt kan prioritera.
 • Var beredd på att ge upp något annat. Ibland vinner man och ibland förlorar man. Kanske är det dags att lägga till något ytterligare i diskussionspotten. Om vi tar detta namnet så kan jag tänka mig att köpa TV:n du vill ha, SPA-resan du pratat om, etc.
 • Skapa en win-win situation. Se till att båda verkligen tycker att namnvalet är rätt. Bråk kan lätt ta fart i framtiden där barnets namn hamnar i fokus om någon i relationen känner att det var ”ditt val”.
 • Bråkar ni vilket namn ni ska välja till barnet?

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  Det är inte ovanligt att bråka om vilket namn barnet ska ha.

  ”Jag visste sedan barnsben att mina barn skulle heta Maximilian och Elsa. När jag sedan blev gravid och jag och min kille diskuterade namn, så sa han tvärt nej! Aldrig i livet att mitt barn ska heta Elsa.”

  Om någon i relationen är religiös så kan detta vara en viktig del i valet av namn. Kanske vill den ena parten bestämt att barnet ska ha ett namn ur bibeln. Detta kan ibland vara svårt att säga emot. Det finns även studier som visar att det finns genusskillnader i hur man ser på namn, vilket i sig kan göra diskussionen jobbig. Män väljer oftare än kvinnor mer gammaldags namn till barnet medan kvinnor är mer benägna att föreslå namn som är vanliga till pojkar och namn som är ovanliga till flickor.

  Läs även om tekniker som gör det lättare att välja namn.

  Många tycker och tänker om namn

  Ibland är det inte bara partnern man diskuterar namn med. Vänner och familj har ibland starka åsikter om vad barnet ska heta, vilket kan leda till bråk mellan både dem och er partner. Tänk på att det är ert barn och därför ni som bestämmer. Övriga får tycka, men det är bara en åsikt och inte något som ni ska använda som argument mot den andre föräldern.

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

  Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

  Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

  Annons - texten fortsätter nedanför

  Bråk i familjen om namn

  Bråk om namnI många familjer finns det familjenamn som de gärna vill ska gå vidare i generationer. Om du inte kan säga nej till din familj så är ett tips att låta detta namn bli andra- eller tredjenamn. Ännu större problem kan det bli om det finns familjenamn på båda sidor av släkten. Speciellt i denna situation kan det vara värt att registrera dessa namn som andra- eller tredjenamn istället för tilltalsnamn. Ni vill ju inte starta en maktkamp mellan familjerna. Det finns de som är oroliga att deras föräldrar inte ska gilla valet av namn. För att undvika bråk och diskussioner vid familjemiddagarna så kan ni då välja att hålla namnet hemligt fram tills barnet är fött. Det är mycket lättare att acceptera ett namn när man ser ett underbart barn.

  Begränsa er för att undvika bråk

  Det är lätt att fasta och bara fortsätta argumentera för samma namn, om och om igen. Här är några tips på hur ni kan begränsa listan och undvika bråk när ni väljer namn:

 • Begränsa er genom att försöka komma överens om hur ni ser på ert framtida barn. Kommer barnet vara energiskt och spralligt? Kommer barnet ha ett läshuvud? Ska barnet syssla med sport? Genom att prata om alla dessa saker så kan ni begränsa valen av namn. Om inte annat så får det er att komma in på den viktiga uppfostringsfrågan.
 • Döm ut alla namn på ex-pojkvänner och ex-flickvänner. Hur mycket du än tycker om namnet Johan så lägg ner detta förslag om det är namnet på ditt ex. Det är dumt att ens diskutera denna sak då det högst sannolikt kommer att skapa bråk och problem även i framtiden.
 • Skapa en ”Aldrig i livet lista”. Ibland kör man fast och då kan kreativiteten få sig ett uppsving genom att man gör en omvänd lista. En lista på namn som man aldrig skulle kunna tänka sig.
 • Om ni bråkar och kör fast

  Ta en paus! Ni behöver inte välja namn nu. Vänta och se. Ta en vecka då ni inte tänker på barnnamn och låt era förslag sjunka in. Ibland kan ett namn tilltala en mer när man sagt eller hört det ett antal gånger. En eller ett par veckors namnpaus kan därför göra gott.


  Andra som läste om bråk om namn, kan ni inte komma överens läste även mer om att välja namn eller varför inte slumpa fram ett namn?

  Barntema
  Namntekniker

  Ibland har man svårt att komma överens. När man ska komma överens om ett namn till ens stundande barn, så kan det mycket väl inträffa att man hamnar i agressiva diskussioner. Valet av namn är viktigt, inte bara för er, utan även för barnet. Vi har listat lite olika tekniker som kan fungera när ni har svårt att komma överens om namn.

  Mer om namntekniker

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Om barnnamn

  Det berättas att förr i tiden så berättade de troende inte barnets namn innan dopet. Anledningen var att de trodde att barnet först vid dopet "togs till Gud". Om Djävulen fick kännedom om barnets namn innan barnet upptagits av Gud så kunde Djävulen kalla barnet till sig och barnet var då för evigt förlorat.