Babyhjälp logo

Navelsträngen

- Allt om navelsträng, barn och moderkakan

Navelsträngen ger ditt barn näring i livmodern och som sedan klipps efter förlossningen av till en liten stump. Navelstumpen kommer med tiden att bli brunaktig, krympa och hårdna. Ofta kan den lukta riktigt illa.

När navelsträngen ska klippas av är något som debatterats mycket på senare år. Något som även oroat många föräldrar är risken att navelsträngen ska fasta runt barnets hals och kväva barnet. Vissa föräldrar oroar sig även för att navelsträngen ska lossna.

Här kommer vi bland annat att gå igenom följande frågor:

 • Vad är navelsträngen?
 • Vilken funktion har navelsträngen?
 • När lossnar navelsträngen?
 • Hur ser navelsträngen ut?
 • Kvävs barnet om navelsträngen fastnar runt halsen?
 • Hur tar du hand om navelstumpen?
 • Vad är navelinfektion hos nyfödda?
 • Ska man klippa navelsträngen direkt eller vänta?
 • Läs även mer om moderkakan.

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


  Vad är navelsträngen och vilken funktion har den?

  Navelsträng Navelsträngen är förbindelsen mellan foster och placenta. En ven och två artärer går genom navelsträngen. De två tunna artärerna (arteriae umbilicales) transporterar syrefattigt blod från fostret till placenta och den tjockare navelvenen (vena umbilicales) transporterar det syresatta blodet tillbaka till fostret.

  Navelsträngen är fäst i fostrets del av moderkakan (den andra delen tillhör modern). Navelsträngens blodkärl grenar ut i moderkakan i något som kallas korionplattan. Vid tiden för barnets födsel är navelsträngen ungefär 60 cm lång och 1,3 cm i diameter.

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

  Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

  Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

  Annons - texten fortsätter nedanför

  Navelsträngen runt barnets hals

  Många blivande föräldrar oroar sig för att navelsträngen ska lägga sig runt barnets hals och kväva barnet. Som tur är får barnet normalt både näring och syre via navelsträngen och inte genom att andas genom näsa och mun, vilket i sig bör lugna många som oroar sig. Här kan du läsa om vad som är normalt när navelsträngen ligger runt barnets hals.

  Navelsträngen klipps av och kvar blir navelstumpen

  När barn och moderkaka är ute så sätter sköterskorna två stycken klämmor på navelsträngen. Strax därefter klipper antingen partnern (detta är helt frivilligt) eller någon av sköterskorna av navelsträngen mellan de två klämmorna. Detta är en helt smärtfri procedur som lämnar kvar en liten navelstump.

  Länge ner kan du läsa mer om diskussionen kring när navelsträngen bör klippas av.

  Vad händer med navelstumpen

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  När du kommer hem med ett nyfött barn kommer du vilja veta vad som händer med navelstumpen och hur du tar hand om den.

  När du byter blöja så ska du vara försiktig med området runt navelstumpens bas, dvs närmast naveln. Tvätta med en vattenfuktad tops (använd ej alkohol vid rengöring) för att rensa bort eventuella fuktiga rester som samlats där. Barnet har ingen känsel i navelstumpen så du behöver inte vara orolig för att det ska göra ont på barnet.

  Blöjan bör sitta så att den inte skaver mot navelstumpen. Detta är viktigt för att navelstumpen ska få luft och hållas ren. Läs mer om hur blöjan ska sitta.

  Navelstumpen kommer snart att torka ut och bli hård. Du ska aldrig försöka dra av navelstumpen, den ramlar av utav dig själv inom 7-21 dagar. När den ramlar av blir där ofta ett litet sår som tar några dagar innan det läker. Där kan även komma lite genomskinlig eller gul vätska dagarna efter att navelstumpen ramlat av.

  När lossnar navelsträngen?

  När man ställer frågan om när navelsträngen lossnar så är det oftast navelstumpen man syftar på. Sannolikt har du precis läst om navelstumpen här ovanför och vet nu att den lossnar inom några veckor.

  Vad är navelinfektion hos nyfödda?

  När man rör vid ett nyfött barn så ska man alltid vara säker på att man har rena händer för att minimera risken för infektion. Om barnets navel blir infekterad så måste den behandlas. Behandlas navelstumpen rätt så läker den normalt inom några dagar. Om den inte behandlas så kan infektionen spridas i kroppen och göra barnet allvarligt sjukt.

  Symptom på att navelsträngen blivit infekterad är:

 • huden runt naveln blir röd och öm
 • det kommer en gul och illaluktande vätska från naveln
 • Om navelinfektionen sprider sig kan barnet bli slött, irriterat och tappa aptiten. Det är också vanligt att barnet får feber eller blir gråblek i huden. Om man misstänker att barnet har en navelinfektion så ska man alltid kontakta barnavårdscentralen eller sjukvårdsrådgivningen.

  Om naveln har blivit infekterad kan man i första hand behandla med klorhexidinsprit som finns på apotek, att tvätta naveln med. Hjälper det inte med tvättning kan antibiotika behövas.

  Klippa navelsträngen snabbt eller sent?

  På senare år har det debatterats huruvida man ska klippa av navelsträngen direkt eller vänta några minuter. Praxis i Sverige och andra länder har dock länge varit att man klipper navelsträngen direkt hos nyfödda barn.

  År 2011 visade barnläkare Ola Andersson och hans kollegor att barn som avnavlats först efter tre minuter eller längre löpte betydligt mindre risk att drabbas av blodbrist som nyfödd och järnbrist vid fyra månaders ålder, jämfört med barn som avnavlats direkt.

  Idag är det allt fler sjukhus som infört en praxis att vänta 3 minuter med att klippa navelsträngen. Forskningen har även visat att barn som avnavlats sent även får fördelar längre fram i livet. Den främsta fördelen verkar vara att de får bättre finmotorik. Störst skillnader syns det hos pojkar.

  Läs om moderkakan för att förstå hur den samverkar med navelsträngen.


  De som läst avsnittet om navelsträngen läste även mer om moderkakan eller om smärtlindring under förlossningen.

  Källa navelsträngen: na.se, wikipedia, svt, 1177, babycenter

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  När är det dags?

  Det finns ett antal signler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
  1. Värkarna börjar
  2. Vattnet går
  3. Slemproppen släpper

  » Läs mer

  Barnmorskor vs läkare

  Barnmorskor är de som är experter på normala födslar, vilka hanteras bäst med så få störningar och så lite inblandning som möjligt. Förlossningsläkare är däremot experter på förlossningar som inte följer det normala och är ofta även utbildade kirurger och kan utföra kejsarsnitt eller akut avlägsna livmodern om det skulle behövas.

  Blod

  Visste du att kvinnan under förlossningen ofta blöder mindre än en halvliter blod! Det är dock inte ovanligt att blöda mer. Under graviditens sista tid så har kroppen bunkrat upp en blodreserv så att kvinnan ska klara av denna blodförlust relativt bra.

  Barntema