ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Hjälp att bli gravid vid ofrivillig barnlöshet

Om du försöker att bli gravid, men inte lyckas så finns det hjälp att få. I Sverige får man hjälp vid ofrivillig barnlöshet, infertilitetsbehandling, om man har försökt att bli gravid i ett år utan att lyckas.

Ofrivillig barnlöshet kan upplevas som mycket stressande och orsaken kan variera. Den behandling man kan få innebär hjälp att skapa förutsättningar för spermier och ägg att mötas och ge upphov till graviditet.

Definition av ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet definieras, i Sverige för ett heterosexuellt par, som att de haft regelbundet oskyddade samlag i ett år utan att det gett upphov till graviditet.

Läs även: IVF / Provrörsbefruktning

Vem kan få hjälp vid ofrivillig barnlöshet

Enligt svensk lag så ska ofrivillig barnlöshet prioriteras och hanteras inom sjukvården på samma sätt som övrig vård. Sedan 2005 omfattas homosexuella par av denna rättighet och sedan 2016 har även singelkvinnor rätt till IVF.

När man har försökt att bli med barn under ett års tid utan att det blivit någon graviditet kan man få hjälp med utredning och behandling. Vilken typ av hjälp beror på anledningen till barnlösheten. Du behöver dock inte veta om du från början vet att det finns problem att bli gravid, exempelvis om kvinnan saknar äggledare eller om mannen inte har spermier. Om du som kvinna är över 38 år behöver du heller inte vänta ett år med att söka hjälp. Lesbiska par eller ensamstående kan självklart söka behandling direkt.

Läs även: 30 tips för att bli gravid

Behandling vid ofrivillig barnlöshet

Om du försökt att bli gravid under en längre tid utan att lyckas så kan du få hjälp med assisterad befruktning. De två huvudsakliga typerna av assisterad befruktning är insemination, där spermier hanteras utanför kroppen, och in vitro-fertilisering (IVF), där både spermier och ägg hanteras utanför kroppen. Det finns även ett par andra behandlingar i Sverige:

Insemination – vid denna typ av befruktning placeras spermier i kvinnans vagina med hjälp av en spruta eller annat redskap. För att kvinnan ska bli gravid är det viktigt att hon har ägglossning vid tidpunkten för inseminationen. Denna typ av befruktning kan även kombineras med hormonstimulering för att framkalla ägglossning hos kvinnan.

Läs mer: Heminsemination

Stimulerad ägglossning – innebär att kvinnan tar hormontabletter eller hormonsprutor som framkallar ägglossning.

IVF – kallas även provrörsbefruktning och detta innebär att ägg sammanförs med spermier i ett laboratorium där befruktningen sker. Det finns olika varianter av denna teknik och den blir allt vanligare runtom i världen. I Sverige föds cirka tre procent av alla nyfödda barn till följd av en IVF-behandling.

Provrörsbefruktning med äggdonation – denna behandling skiljer sig genom att äggen plockas från en donator i stället. De donerade äggen sammaförs sedan med mannens spermier i ett provrör.

Kirurgisk behandling – kan vara aktuell om kvinnan har vissa äggledarskador, endometrios eller förändringar inne i livmoderhålan.

Läs mer: IVF / provrörsbefruktning

Läs även: Över 30 tips på hur du blir gravid snabbt!

De som läst avsnittet om ofrivillig barnlöshet läste även mer om att Bli gravid, samt om adoption.

Källa ofrivillig barnlöshet: 1177, wikipedia, smer Socialdepartementet, socialstyrelsen, barnmorska.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.