olika typ av dop

Olika typer av dop

När det är dags för dop måste ni bestämma om dopet ska vara stort eller litet. Ska dopet ha en personlig känsla eller ska dopet ha ett speciellt tema. Här hittar du tips på vad du ska tänka på när du planerar ditt dop.

Innehåll i denna artikel

Litet eller stort dop? Vilket tema?

När det är dags att planera dopet så bör ni bestämma om det ska vara ett stort eller ett mindre dop. Vem ska ni bjuda på dopet? Ska dopet ha något specifikt tema eller ska ni ha ett klassiskt svenskt dop?

Innan det är dags att boka kyrka så prata igenom hur ni inom familjen ser på dopet. Vilka ska ni bjuda? Måste ni bjuda den avlägsna kusinen som ni aldrig träffar?

Många som döper sina barn idag vill gärna att dopet ska vara personligt. Detta kan man enkelt göra genom att ha en mindre kyrka eller genom att döpa barnet i hemmet. Det går också bra att sätta en personlig prägel på dopet genom att ha ett specifikt tema på tillställningen. Här nedanför så får du några tips på olika dop:

Stort dop

Man kan göra det mesta stort, även dop. När man börjar planera sitt barns dop så kommer man ofta fram till att där oerhört många som man vill bjuda. Ibland vill man inte bjuda alla, men man känner sig tvungen. De bjöd ju oss!

När man har ett stort dop så blir det ofta mycket jobb. Var inte rädd för att ta hjälp av släktingar, vänner, mfl. Alla kan baka något att ta med eller varför inte göra ett enormt knytkalas.

När man ska ordna ett stort dop är det extra viktigt att vara ute i god tid. Med mycket folk så behövs det en större lokal för mottagningen efter ceremonin i kyrkan, vilket kan krävas att lokalen bokas långt i förväg. Vill man att alla ska komma är det också viktigt att vara tidigt ute med vilket datum som dopet ska hållas.

Läs även om vanliga frågor och svar om dop.

Litet dop

Ett litet dop innebär ofta att du måste begränsa dig, framför allt när det kommer till antal bjudna gäster. Ett dop behöver dock inte vara stort. Det räcker att man bjuder in den närmaste familjen och de närmsta vännerna om man att även de ska vara med på dopet.

Det viktigaste med dopet är att det blir av och att det blir en dag att minnas. Välj gärna en liten kyrka så att det blir en mysig stämning samtidigt som alla hör vad som sägs. Alternativet är att du deltar i en dopceremoni som är en del av en ordinarie gudstjänst.

Överdriv inte! Det är okej att bjuda på en enkel dopfika. Denna kan du antingen ordna hemma eller fråga om ni kan låna någon liten lokal som tillhör kyrkan. Det brukar finnas samlingslokaler i närheten av kyrkan som man kostnadsfritt kan låna för en dopfika.

Läs mer om barndop eller om bibliska namn.

Personligt dop

Ett personligt dop kan både vara stort som litet. Det handlar snarare om vad man gör av det. Är det en varm och mysig stämning på dopet? Är det ett specifikt tema?

Ett tips på tema är att hålla ett musikaliskt dop. Under detta kan föräldrar och släktingar framföra någon låt. Alternativt kan föräldrarna hålla i en ”allsång” där gästerna dras med. Ett musikaliskt dop behöver inte vara inriktat på er musiksmak, det kan lika bra vara inriktat på barnmusik. Det handlar mer om musiken i sig än om vilka låtar ni väljer.

Andra tips på tema till dop kan vara;

  • Färgtema – allt på dopet kan gå i silver
  • Ljust och levande – kyrkan och samlingslokalen kan vara fylld av levande ljus
  • Högtidligt – där alla är uppklädda
  • Söndagsbrunch – en enkel tillställning där ni äter brunch istället för fika

Bara fantasin begränsar er. Kommer det mycket barn på dopet kan ni absolut ha ett barntema såsom, prinsar och prinsessor eller superhjältar. Glöm inte att dopet handlar om barn. Det ska vara kul och trevligt.

Läs även mer om barndop samt om vanliga psalmer och sånger under dopet.

De som läste om olika typer av dop läste även om var man kan köpa presenter till dop och namngivning.

Fler artiklar för dig med familj

03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
flytta gemensam vardnad

Flytt vid gemensam vårdnad

Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad? Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun? Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
lana pengar barn

Låna pengar

Låna pengar till barn eller när du är gravid. Det är dyrt att bli förälder och ibland behöver man mer pengar än vad man kunnat förutspå. Vad ska du tänka på när du ska låna pengar?

Läs artikeln »
Föräldrapenning

Föräldrapenning

Föräldrapenning, sjukpenning, garantidagar, lägstanivådagar och mycket mer ska man hålla redan på som nybliven förälder. Vilka regler gäller för föräldrapenning 2024? Vad innebär föräldrapenning? Hur mångar föräldradagar får du föräldrapenning och hur mycket?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.