Babyhjälp logo

Profylax / Psykoprofylax

- lär dig rätt andningsteknik inför förlossningen

Profylax har på senare tid blivit allt mer populärt. Profylax, vilket är en kortform av psykoprofylax, används av gravida kvinnor vid förlossningen för att andas och slappna av på rätt sätt. En väl förberedd kvinna känner sig lugnare och tryggare under förlossningen vilket gynnar förlossningsförloppet på flera olika sätt.

Andning profylax Profylax betyder ”förebygga” på latin. I det sammanhang vi använder ordet så innebär det att förbereda sig fysiskt och psykiskt på den kommande förlossningen. Psykoprofylax användes mycket under 1970-80 talet för att sedan nästan helt försvinna från förlossningsvården. På senare tid har intresset för tekniken åter ökat samtidigt som nyare tekniker har tillkommit. Kurser i profylax hålls främst av utbildade barnmorskor som har specialutbildning inom andningstekniker, målbilder och andra avslappningstekniker, men kan hållas av alla som har utbildning inom profylax.

Hur går profylax till?

Profylaxträningen innehåller övningar i avspänning och koncentrerad andningsteknik som anpassas efter sammandragningarnas intensitet. Fokus ligger på att förebygga att den gravida kvinnan slutar andas och spänner sig, vilket är vanligt när värkarna startar och man känner förlossningssmärta.

Andning och avslappning hör ihop. Andas du kan du lättare slappna av, slappnar du av blir det lättare att andas. Dessa tillsammans utgör grunden till smärtlindringen som profylaxandningen ger.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Vad lär man sig på en profylaxkurs?

På en kurs i profylax lär man sig mycket mer än bara andning. Exakt vad en kurs innehåller varierar, men ofta innehåller den utöver andningsteknik inslag av coaching, massagetekniker, avslappning, kommunikation och partnerns roll.

Andningsövningarna under profylaxkurser syftar till att kapa smärttoppar och förbättra blodets syresättning. Man tränar ofta olika slags andning vid vanliga värkar och förlossningsvärkar. Rätt andningsteknik har många fördelar och är också ett mycket effektivt verktyg för avslappning.

Partnerns, eller någon annan medföljares, roll anses mycket viktig och under en profylaxkurs så tilldelas denna person ofta viktiga uppgifter som kan hjälpa kvinnan att fokusera och hitta tillbaka till andningstekniken om hon tappar fokus vid förlossningstillfället. Ofta får partnern även ett antal praktiska tips och råd på hur han eller hon kan hjälpa till att lindra smärta, exempelvis genom massage.

Mer om profylax hittar du under annonsen

Annons - Onlinekurs i profylax

Med Bebis profylaxkurs online - Förbered er inför förlossningen i lugn och ro hemma. Med denna kurs får ni ta del av viktiga verktyg som kommer att underlätta er förlossningen. Just nu får du 200kr rabatt på Med Bebis onlinekurs i profylax om du anger rabattkoden ”babyhjälp" när du bokar din kurs. Läs mer och boka din kurs här!

       

Hur hjälper dig profylax under förlossningen?

Profylax har många positiva effekter för dig som ska föda barn. Här är några:

 • Profylaxträning minskar rädslan inför förlossningen och ökar känslan av positiv förväntan.
 • Syresättning av din kropp och livmodern blir bättre.
 • Du känner mindre smärta utan kemisk smärtlindring.
 • Du orkar längre eftersom mjölksyrebildningen i muskler / livmodern blir mindre.
 • Du behåller rörligheten i kroppen och kan lättare byta ställning under hela förlossningen.
 • Du blir mer närvarande och du och din partner kan lättare bibehålla en aktiv kommunikation under förlossningen.
 • En ökad kunskap om förlossningsförloppet bidrar till att kvinnan lättare slappnar av och får ett ökat självförtroende.
 • De som gått en profylaxkurs upplever förlossningen och den första tiden som förälder som en mer positiv upplevelse jämfört med de som inte gått.
 • Färre komplikationer såsom syrebrist, bristningar, akuta kejsarsnitt, etc.
 • Mer om: Smärtlindring under förlossningen

  Vem kan gå en profylaxkurs?

  Alla är självklart välkomna att gå en profylaxkurs. Några gravida väljer att gå ensamma, men det vanligaste är att kvinnan går tillsammans med sin partner. Finns det ingen partner så kan den gravida kvinnan ta med sig en kompis, sin syster, en doula eller annan person på kursen.

  Alla som ska föda barn kan gå en profylaxkurs. När det gäller förmågan att slappna av tycks det finnas ett samband med åldern. En kvinna som föder barn tidigt, runt tjugoårsåldern eller tidigare, verkar behöva träna mindre på att slappna av än vad äldre kvinnor behöver. Det finns barnmorskor som menar att det blir viktigare med profylaxträning ju äldre den gravida kvinnan är. Detta beror dels på att kvinnan blir mindre elastisk i musklerna med åldern och dels för att rädslan och kontrollbehovet ökar när man blir äldre.

  Har du frågor om profylax? Vår barnmorska Therese Sok svarar på dina funderingar. Ställ din fråga om profylax.

  När är det lämpligt att gå en profylaxkurs?

  Väljer man att gå en profylaxkurs så är det lämpligt att göra det två till tre månader innan det beräknade förlossningsdatumet. Det är dock aldrig försent att förbereda sig inför förlossningen.

  Var kan man gå en profylaxkurs?

  Ofta kan man gå en profylaxkurs både privat, i grupp eller online. Vissa mödravårdsmottagningar erbjuder kurser i profylax, men det är inte längre så vanligt. Här hittar du en bra och prisvärd onlinekurs i profylax.

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


  De som läst avsnittet om profylax / psykoprofylax läste även om hur förlossningen går till, om smärtlindring samt om kejsarsnitt.

  Källa profylax: 1177, medbebis.se, babygruppen.se, minbebis.com. Texten är granskad av barnmorska Therese Sok.

  Utan smärtlindring?

  Många kvinnor tycker att det bästa är att föda barn utan användning av smärtlindrande medicin. Kvinnor som avstår från smärtlindring upplever ofta att de är mer närvarande i vad som händer och kan då vara mer aktiva under själva förlossningen. Om du vill föda utan bedövning så berätta detta på förlossningen. Om förlossningen drar ut på tiden eller om du upplever smärtan som värre än du trodde så kan du alltid ångra dig.

  Barntema
  Andningen

  Det viktigaste smärtlindrande medlet har kvinnan inneboende och detta är andningen. Det är enormt viktigt att andas lugnt, in och ut i oforcerad takt och absolut inte hålla andan! Ju mera ont det gör under förlossningen destå mer ska man fokusera på andningen.

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se