allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Bli gravid

Kan jag gå ner i vikt när jag försöker bli gravid?

Hej!
Jag undrar angående viktnedgång när man är gravid. Fick mitt andra barn för 9 månader sedan idag och vi vill gärna ha en till tätt inpå. Slutade amma för 3 veckor sedan. Har ca 25 kg i övervikt nu, är det skadligt för barnet/fostret om jag skulle bli gravid medans jag försöker gå ner i vikt hälsosamt, t.ex. Äta bra mat i samband med motion vilket resulterar i en viktminsking. Kan det vara skadligt när man går ner i vikt på ett hälsosamt sätt?

Svar:

Hej,
Nej det är inte farligt med att försöka tappa i vikt samtidigt som man försöker bli/är gravid, förutsatt att du inte bantar utan precis som du säger äter nyttigt och rätt i kombination med motion. Många gånger resulterar inte detta i någon stor viktnedgång under graviditet men du förhindrar istället viktuppgång.
Lycka till! Therese