allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Graviditeten

Utomlands och gravid

Hej Therese!
Jag har precis insett att jag är gravid och enligt egna beräkningar är jag redan i vecka 9 (8+3). Dock är det lite osäkert eftersom jag nyligen slutat med p-piller och min mens varit oregelbunden och minimal utan p-piller.
Jag och min sambo befinner oss på långresa i Asien och planerar att flyga hem om drygt 5 veckor. Även om jag bokar in en tid hos BM första vardagen efter hemkomst kommer jag ju då att vara i vecka 16. Jag är 37 år, gravid för första gången och vill göra ett KUB-test, vilket jag har förstått är för sent att göra i vecka 16.
Nu till mina frågor: rekommenderar du att jag uppsöker en gynekolog här på plats (kommer att befinna mig i Singapore/Malaysia from. nästa vecka) för att göra ett KUB-test?
Vilka andra tester bör göras före vecka 16?
Jag mår än så länge lika bra som vanligt och vi har inga allvarliga sjukdomar i familjen.

Svar:

Hej,
Det är framförallt KUB test som blir aktuellt innan du kommer hem. Du kommer inte hinna göra någon ”tidig” fosterdiagnostik i Sverige. Jag vet inte hur det ser ut med utförandet av KUB test i Asien ev gör dom istället fostervattensprov. Vi gör fostervattensprov även här i Sverige men brukar börja med KUB eftersom vi då kan undkomma missfallsrisken som ligger på omkring 0,5-1% vid fostervattenprov. Eventuellt kan dom även ha NIPT-test som är ett säkrare alternativ än KUB, men utan missfallsrisk. Det är bra om du bokar in en tid till barnmorska i Sverige så du kan komma på inskrivning direkt vid hemkomst. Blodprov behövs tas och remiss för ultraljud i v 18 skickas.
Lycka till!