Babyhjälp logo

Myter om sex under graviditeten

- myter om sex när man är gravid

Det finns många sanningar och osanningar som cirkulerar kring ämnet sex och graviditet. Här försöker vi ta död på några av de myter som du säkert hört nämnas vid både ett och flera tillfällen.

Den myter om sex under graviditeten som vi går igenom är:

 • Kan sex skada fostret?
 • Är gravida alltid kåta?
 • Sexprat hör inte hemma på MVC?
 • Sperma kan sätta igång förlossningen?
 • Gravida vill inte ha sex?
 • Har du frågor om sex och samliv? Fråga vår barnmorska!

  Kan sex skada fostret?

  Detta stämmer inte alls. Penetrerande eller omslutande sex är helt ofarligt, liksom att få orgasm. Det finns ingen risk att penis slår i huvudet på fostret/barnet, då barnet ligger väl skyddad i fostersäcken. Fostersäcken är i sin tur fylld med vatten i livmodern, och "utvägen" går via livmodertappen som finns allra längst in i slidan.

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  Är gravida alltid kåta?

  Myter gravid sex Vissa är mer sugna under graviditeten, andra mindre. Vissa är fullt upptagna med graviditeten och tänker inte alls på sex när de är gravida. En olust under graviditeten kan också hänga ihop med trötthet, att kroppen förändras, illamående eller smärtor i bäckenet (läs mer om olika symptom under graviditeten). Även partnern kan förlora lusten under graviditeten, kanske på grund av samspelet, den fysiska förändringen eller på grund av tanken på att det ligger ett barn inne i magen.

  Sexprat hör inte hemma på MVC?

  Din barnmorska svarar gärna på alla dina frågor under graviditeten, även de som rör sex och samlevnad. Om du har en fråga som de inte kan svara på så kan de alltid hänvisa dig till rätt person.

  Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


  Sperma kan sätta igång förlossningen?

  Nej, sperma kan inte få förlossningen att sätta igång (läs mer om igångsättning). Kanske härstammar denna myt i det faktum att sperma innehåller prostaglandin, som används inom sjukvården för att mjuka upp livmoderhalsen. Men i sperma finns prostaglandinet i så liten mängd att det inte alls påverkar.

  Gravida vill inte ha sex?

  Det är lika normalt att bli extra sugen under graviditeten som att inte vilja ha sex alls när man är gravid. Orsaken till varför kvinnor kan vara extra kåta under graviditeten hänger bland annat ihop med att halten östrogen ökar i kroppen, vilket kan ge en svullnad i underlivet som ökar lusten.

  Läs även Fakta om sex under och efter graviditeten!


  De som läst avsnittet om myter om sex under graviditeten läste även om bra mat under graviditeten och om vad du inte bör göra eller äta när du är gravid.

  Källa: RFSU via Metro samt råd från barnmorskor

  Barntema