Babyhjälp logo

Sittvagn

-Fakta och tips om sittvagnar

Sittvagn är ofta den andra vagnen eller insatsen ett barn har om det inte är en kombivagn. Sittvagnen används från det att barnet själv kan sitta ordentligt. Detta innebär att det kan vara lämpligt att byta till sittvagn när barnet är cirka 6-8 månader. Sittvagnen kan sedan användas fram tills det att barnet är cirka 3 år.

En fördel är om sittvagnen eller sittdelen är vändbar så att barnet både kan sitta med ansiktet mot föräldern och med ansiktet framåt om barnet vill titta på omgivningen. För barn som fortfarande behöver sova mitt på dagen är det en fördel om sittvagnen går att fälla till ett plant liggläge.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Sittvagn

sittvagn När ditt barn väl lärt sig sitta så brukar det vara svårt att inte låta barnet sitta upp och se sig omkring. Barn är nyfikna på allt och vill gärna se vad som händer runt omkring sittvagnen. I början kan det vara att föredra att sittdelen är vänd bakåt, mot föräldrarna, då detta skapar en trygghet för barnet. Efter hand som barnet blir äldre är det dock fördelaktigt om sittvagnen är vänd framåt, i färdriktningen, så att barnet ser vad som händer. Idag finns det gott om vagnar som är både liggvagn och sittvagn i ett, en sk kombivagn.

Valet av sittvagn beror på hur mycket du ska använda den. Sittvagnar kommer i mängder av storlekar och utförande, så välj det som passar er beroende på er livsstil. Vet ni med er att ni kommer att använda sittvagnen mycket så bör ni investera i en stabil vagn med hög kvalitet. Har du en trång hiss eller ska åka mycket kollektivt så kan det vara lämpligt att köpa en mindre och smalare vagn. Det är också bra om sittvagnen inte väger för mycket och är lätt att fälla ihop. I många butiker får du gärna ta vagnen med dig ut och prova så att den går i bagageutrymmet på bilen, vilket kan vara väl värt att prova innan ni lägga en massa pengar på en ny vagn.

Sulkyvagnen blir idag allt mer vanlig. Denna lämpar sig väl för dem som inte ska använda vagnen så mycket då den är lite enklare än en sittvagn. Sittvagnen är att fördra och är skönare för barnet den första tiden. Sittvagnen är ofta även lättare att använda som avlastning då den normalt har bättre och fler utrymme att lasta i samt är stabilare och klarar av att man hänger matkassar och liknande på den.

Hitta en bra barnvagnsbutik i vår butiksguide eller spana in Barntemas sittvagnar.


Tyckte du faktan om sittvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnar, liggvagnar, sittvagnar, duovagnar, kombivagnar, syskonvagnar, sulkyvagnar.

Till toppen av sidan

Barnsäkerhet

Varje år åker tusentals barn till akuten för att de har skadat sig hemmet. Har du barnsäkrat alla skåp, fönster och dörrar? Har du satt petskydd på alla eluttag? När barnet börjar krypa och ta sig fram på egen hand är det dags att barnsäkra hemmet. Läs mer om:

» Mer om barnsäkerhet

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se