skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Mjölkskorv / skorv i barnets hårbotten

Skorv i hårbotten är mycket vanligt hos spädbarn. Skorv är helt ofarligt och går bort av sig själv även om det kan ta tid.

Kännetecken för mjölkskorv / skorv är feta, lite brun-gråvitaktigt fjäll eller skorpor som kan likna mjäll. Det bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Skorv behöver inte behandlas om barnet inte besväras av den, men ibland kan det klia i hårbotten. För att få bort skorven kan man smörja in det angripna området med barnolja och låta oljan sitta kvar några timmar eller över natten. Sedan bör man, försiktigt med en finkam, skrapa bort skorven för att sedan avsluta med att tvätta håret. Hjälper inte detta så finns det salva att köpa på apoteket.

Läs även: Vad är mollusker?

Normalt med skorv hos nyfödda

Om barnet har skorv, gula flagor i hårbotten, så behöver du inte oroa dig. Man vet inte varför nyfödda barn får detta men det är vanligt förekommande. Skorv försvinner ofta av sig själv redan inom några månader. För att påskynda processen kan du testa att smörja in med lite babyolja på de torra partierna. Cirka 2-3 gånger i veckan är lagom. Sprider det sig och blir värre så kan det vara bra att rådfråga doktorn.

De som läst avsnittet om skorv läste även mer om skötsel av barnet och om när man kan ha sex efter graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.