spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Vilken roll spelar sperma för att bli gravid?

Mannens kropp producerar små celler som kallas spermie. Dessa skjuts ut vid utlösning och vid sex är deras uppgift att ta sig fram till ägget och befrukta det.

Den största mängden av sädesvätskan kommer från sädesblåsorna, prostatakörteln och från de två testiklarna, som producerar spermierna. När spermien är producerad lägger den sig i ”förvaring” i väntan på att skjutas ut. Precis innan utlösning blandas spermien ut med sädesvätskan.

Läs även Mannens fertilitet och spermiekvalité

Vad är sperma?

SpermierSperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Ibland kallas det också för sädesvätska eller sats vilket är en blandning av olika vätskor. Endast en liten del av det som kommer ut vid utlösning är sperma. Order spermie kommer från grekiskans sperma, som betyder ’säd’ och zoon, som betyder ’levande’. Till skillnad från äggceller nybildas spermier hela tiden. Därför behöver sädesuttömning inte passas in på samma sätt som ägglossningen.

En utlösning kan vara genomskinlig, vit, grå eller gulaktig. Den kan vara tunn och vattnig, kletig eller ha små klumpar, och konsistensen kan variera.

Sädens smak och lukt påverkas av vad du äter. Ofta beskrivs den som gräs eller tång. Det som luktar är ett ämne som heter spermin. Smaken är salt och lite metallisk på grund av att den innehåller zink från prostatavätskan.

Hur länge lever spermier?

Under optimala förhållande, vilket är i en kvinnas äggledare, kan spermien leva i upp till fem dygn. Tittar man på spermier i ett mikroskop så ser det ut som att de simmar som grodyngel. I en tredimensionell bild upptäcker man att svansen rör sig som en korkskruv och spermien skruvar sig fram i vätskan. Svansen rör sig så länge det finns socker i ”motorn”, vilket brukar vara 3-5 dygn.

Spermier och befruktning

Spermien innehåller halva det genetiska materialet som behövs för att skapa en ny individ, och ägget den andra hälften. Detta innebär också att endast 50 procent av mannens anlag förs vidare till avkomman. Människospermien innehåller antingen en X- eller en Y-kromosom, medan ägget alltid innehåller en X-kromosom, och därför är det, hos människan, spermien som avgör vilket kön det blir på barnet.

För att befruktning ska äga rum krävs dels att spermien kan förflytta sig till platsen för befruktning (äggledaren), dels att spermien klarar miljön som i hög grad står under hormonell kontroll, dels att spermien förmår tränga in i äggcellen. Till sin hjälp har spermien sädesvätskan som strax efter ejakulationen blir geléliknande för att skydda spermien mot den sura miljön i vagina, varefter sädesvätskan efter ungefär en halvtimme blir mer vätskelik vilken underlättar förflyttningen. Det tar ungefär någon minut innan den första spermien når äggledaren. Det är den spermie med störst rörlighet som hinner dit först, men det är inte nödvändigtvis den snabbaste spermien som befruktar ägget.

Läs även: Så prickar du in ägglossningen eller om mannens fertilitet och spermiekvalité.

Här kan du köpa ägglossningstest, graviditetstest samt test för att testa spermiernas kvalité.

De som läst avsnittet om spermie och graviditet läste även mer om att bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.