Babyhjälp logo

Att få syskon

- när ditt barn får syskon

Att få syskon kan vara en stor förändring för ett barn. Känslorna är ofta motstridiga. Till en del är det spännande och kul när det blir ytterligare en familjemedlem, men till en annan del känner kanske barnet att den nya medlemmen inkräktar på sin tid och uppmärksamhet från föräldrarna.

Även när det gäller föräldrar så finns det en förutfattad bild om att det är jobbigt för barn att få småsyskon. I verkligheten är det ytterst sällan något traumatiskt, utan snarare en situation fylld av glädje över att få ett syskon. Detta bekräftas också i undersökningar som visar att ett lillasyskon ofta står högt på önskelistan.

Förbered barnet på ett syskon

Hur man än ser på det så är det en förändring att få ett syskon. Även om man pratar med magen och läser sagor om att få syskon så är det för ett barn svårt att förstå vidden av den förändring som ett nytt barn innebär. Det är därför vanligt att den första tiden blir lite stökig.

Om barnet är yngre än 1 ½ år så kan det vara svårt att förbereda barnet på syskonets ankomst. Detta kan göra att barnet kan reagera med både förvåning och vrede när det plötsligt dyker upp en person till i hemmet. Fördelen är att mindre barn snabbt glömmer att de varit det enda barnet.

För barn som är under fyra år är det generellt en stor omställning när det kommer in en ny medlem i familjen. Förutsätt inte att barnet tycker det är positivt med ett syskon. Vad skulle du själv känna om din partner en dag kom hem med en fru eller man till? Låt det äldre barnet känna sig tryggt och harmoniskt i relationen till er som föräldrar och den nya familjemedlemmen.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Att berätta om ett kommande syskon

När ett barn ska få ett syskon så ska ni såklart berätta det för det första barnet. Vänta dock en bit in i graviditeten. Främst för att små barn har en begränsad tidsuppfattning och nio månader är en lång väntan för ett barn. Om möjligt så kan det vara bra att berätta runt den sjätte graviditetsmånaden. Då finns det fortfarande gott om tid för barnet att bekanta sig med tanken på ett syskon och att engagera det i graviditeten. Se dock till att det blir ni föräldrar som berättar för barnet om att det ska få ett syskon.

Råd inför att syskonet kommer

Här följer lite goda råd som kan vara bra att tänka på innan den nya familjemedlemmen tar plats i hemmet:

 • Vänj gärna barnet vid nya rutiner och eventuella omflyttningar hemma i god tid innan det nya barnet föds, t ex byte av rum/säng. Annars kan det äldre syskonet känna sig undanskuffat och i vägen när de får ett syskon. Risken är också att det negativa sammankopplas med den nya familjemedlemmen.
 • Låt barnet känna hur barnet i magen rör sig. Kanske kan barnet även få följa med till MVC och lyssna på barnets hjärtljud.
 • Försök att involvera barnet redan under slutet av graviditeten, utifrån barnets ålder. Var ska lilla syskonet sova, vad ska det heta, etc.
 • Läs gärna böcker kring syskonskap för det äldre barnet, och om möjligt, se till så att det äldre barnet får träffa andra spädbarn, titta på bilder av sig själv som nyfödd, etc.
 • Fundera gärna på hur ni som föräldrar tror att det äldre barnet tänker kring att få ett syskon. Är barnet gammalt nog så ställ frågan.
 • När barnet väl är fött kan det vara bra att ni påpekar för vänner och släktingar att de även ska ge det äldre barnet uppmärksamhet när de kommer för att se bebisen.
 • Precis efter förlossningen kan det vara svårt för mamman att utföra rutiner, såsom läggning, badning eller att köra till förskolan. Om förändringen innebär ett större ansvar för partnern så se till att detta introduceras redan innan barnet är fött.
 • Undvik även att ge barnet en bild av att det kommer att få en lekkamrat. Det dröjer alldeles för länge innan de kan leka. Var tydliga med att nyfödda barn bara ligger och tittar eller sover.
 • Berätta även för det äldre syskonenet att små barn behöver mycket tid och hjälp. Förklara att det var likadant när det föddes. Visa gärna bilder om ni har ett fotoalbum.
 • Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  När syskonet är nyfött

  att få syskon För barnet som fått ett syskon är nyfikenheten stor. Om möjligt är det bra om barnet kan få komma och hälsa på sitt nya syskon på förlossningen. Var medveten om att mötet med syskonet kanske inte är det som barnet hade hoppats på. Det är svårt för ett barn att förstå hur litet och försvarslöst ett nyfött barn är.

  Barn vill veta vad som händer och vill ofta vara delaktiga. För att det ska bli en bra start när ni kommer hem kan det vara bra att låta det nyblivna storasyskonet vara med i allt som rör den nya och på så sätt få en viktig roll i sitt lillasyskons liv. Glöm inte heller att ge det äldre barnet egentid, så att det känner sig utvalt och speciellt.

  Läs mer om: Syskonsvartsjuka

  Även om det kan vara extra tufft med två barn i hemmet, när den ena föräldern börjar arbeta, kan det vara bra att låta det äldre barnet stanna hemma från förskolan. Detta kan vara viktigt främst under den första tiden. Låt även det äldre barnet få vara ”litet” ibland, genom att exempelvis hjälpa barnet med något som det egentligen redan kan.

  Under den första tiden är det viktigt att det äldre syskonet känner sig älskad och delaktig i familjen. Pappan eller partnern har här en viktig roll som i hög grad kan mildra barnets negativa reaktioner på en ny familjemedlem. Låt pappan eller partnern spendera tid med barnet när lillasyskonet blir matad. Se även till att åtminstone en av föräldrarna varje dag ger det äldre barnet ensamtid, utan att den nyfödda är där.

  När syskonet blir äldre

  När syskon blir äldre så uppstår ofta nya problem som ofta handlar om rättvisa. Viktigt är att vara medveten om att rättvisa inte alltid innebär att alla ska behandlas lika. Barn som är olika gamla, har också olika behov. Tänk därför inte hela tiden på rättvisa, utan istället gäller det att förstå varför någon känner sig orättvis behandlad.

  En situation som ofta orsakar ”rättvisefrågor” är födelsedagar. Att ge alla barn presenter på alla barns födelsedagar är ibland en enkel lösning för att skapa rättvisa. Samtidigt låter man ju då aldrig någon få vara lite extra speciell, och det brukar därför bara leda till nya krav.

  Barn gillar delaktighet och känslan av att få hjälpa andra. Istället för att hela tiden kompensera för upplevda orättvisor, så ge mycket beröm och uppskattning för barnens generositet och omtänksamhet. På sikt gör det vardagen enklare och gladare.

  Motreaktion när man får syskon

  När ett barn får syskon så är det vanligt att det större barnet ”ramlar tillbaka”, rent åldersmässigt. Det äldre barnet kan plötsligt börja kissa på sig, äta sämre eller börja prata bebisspråk igen. Allt detta kan vara en signal på att det större syskonet känner sig åsidosatt. Händer det någon enstaka gång, så låt barnet vara litet. Ta hand om det och låt det få känna sig sårbart.

  Fortsätter problemen så kan det gå över i ren syskonsvartsjuka. Barnet kanske försöker slå eller klösa den nyfödda bebisen. Utskällningar vid detta scenario kan leda till att barnet känner sig ännu mindre älskat eller oönskat. Tänk på att barnet inte gör detta utav hat, utan av frustration och otrygghet. Läs mer om syskonsvartsjuka.

  Att älska barn olika mycket

  Föräldrar vill älska sina barn lika mycket, men att vara så orättvis att man älskar sina barn olika mycket är många föräldrars skräck. I verkligheten krävs det ju att man kan mäta kärlek för att kunna ta reda på om så är fallen, och det går ju inte.

  Ofta handlar känslan av att inte älska alla barn lika mycket om skuldkänslor hos föräldrarna. Kanske hamnar man lättare i konflikt med ett barn än det andra, vilken kan orsaka dåligt samvete. Man kan också ha olika sätt att umgås med olika barn. Vissa barn gillar att prata och ha intellektuella diskussioner medan ett annat föredrar närhet och kramar. Båda dessa sätt att umgås kan vara olika uttryck för kärlek. Ge barnen kärlek på barnets unika sätt, så blir alla glada i längden.


  Andra som läste om att få syskon läste även mer om syskonsvartsjuka samt om att flytta med barn.

  Källa Att få syskon: Leva med barn - Gothia 2013 sid 190 – 192, Psykologiguiden 2012, narhalsan.se - BVC råd, bris.se, babyvärlden.se, viföräldrar.se, barntotal.se.

  Separation

  Hur påverkas barnet av en separation när barnet är i ålder 0-3år

  Alla separationer mellan föräldrar och barn påverkar det lilla barnet. Extra känslig för separationer från föräldrarna är barnet innan de har fått begrepp och uppfattning om objekt och personers förhållande till sig själv. Detta inträffar runt treårsåldern. Längre separationer mellan barn och föräldrar innan denna åldern är därför inte att rekommendera.

  » Mer om separationers påverkan på barn.

  Posterkid
  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se