Babyhjälp logo

Syskonvagn

-Fakta och tips om syskonvagnar / tvillingvagnar

En syskonvagn eller en tvillingvagn som det också kallas, kan vara praktiskt om man har två barn i tät följd eller om det är tvillingar. En syskonvagn är smidig då du ensam kan köra två barn, men tänk dock på att vagnen snabbt blir tung att köra. Syskonvagnen bör därför vara rejält tålig så att den klarar både hög vikt och dåliga väderförhållande.

Att få två barn på en gång eller med mycket litet mellanrum kan vara väldigt påfrestande och turbulent för föräldrarna. Livet kommer säkerligen att drastiskt förändras och det behövs både rutiner och praktiska hjälpmedel för att få vardagen att fungera. En syskonvagn kan vara till stor hjälp då denna gör att man på ett smidigt sätt kan förflytta sig med två små barn på samma gång.

Tips! Här hittar du billiga syskonvagnar.

Syskonvagn / tvillingvagn

En syskonvagn gör er mobila då den låter flerbarnsföräldrar ta sig fram på ett smidigt sätt även när båda barnet är små och inte kan eller vill gå längre sträckor. Ofta kan en syskonvagn vara lämplig om du har två barn som är under tre år. Något du bör tänka på innan du väljer vilken modell eller märke du ska ha på din syskonvagn är hur det ser ut i din omgivning. En syskonvagn är ofta stor och klumpig så se till att stämma av måtten för längd och bredd på vagnen innan ni köper den så att ni kan vara säkra på att den ryms i hissen, går in genom dörren, får plats i bilen, mm.

syskonvagn Syskonvagn bred

Syskonvagnar eller tvillingvagnar kommer i många olika utförande, för att passa olika människors behov. Det finns både modeller där barnen sitter bredvid varandra i vagnen och modeller där barnen sitter över respektive under varandra. Fördelen med syskonvagnen där barnen sitter över respektive under varandra är att vagnen inte blir så bred. Vagnen blir däremot lite längre än en vanlig barnvagn och många gånger tycker barnet som sitter underst det är tråkigt när han eller hon inte kan se något.

En annan typ av syskonvagn är där barnen sitter på bredden, vilken är mest lik den typiska barnvagnen. Nackdelen är att denna typ av syskonvagn blir väldig bred och det kan vara svårt att ta sig igenom trånga utrymme. Det finns även modeller där man kan placera barnen mittemot varandra, vilket kan vara mycket roligt för barnen. Är barnen i olika åldrar så bör du säkerställa att det med syskonvagnen är möjligt att kombinera en liggdel med en sittdel. Alternativt att ryggstödet är delbart så att ett barn kan ligga ner medan det andra sitter upp. Kolla även så att det går att vända delarna åt båda hållen så att det äldre barnet kan få åka framåtvänt och se vad som händer, medan du har full uppsikt på det minsta barnet som kräver tryggheten som det ger att se sina föräldrar.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Läsares kommentarer om syskonvagnar

Phil & Teds syskonvagn - "Bra i början men när barnet blir lite äldre är det inget som vill vara där under". Negativt med vagnen; jobbigt att skifta från viloläge till sittläge, kort sufflett så skyddar inte mot solen samt dålig plats för skötväskan. Positivt; Smal och smidig, lätt att fälla och väger inte så mycket.

Emmaljunga Twin Cerox - Bra och rejäl vagn men något tung.

BabyTravels syskonvagn - Bra vagn och roliga att köra.


Tyckte du faktan om syskonvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnar, liggvagnar, sittvagnar, duovagnar, kombivagnar, syskonvagnar, sulkyvagnar.

Till toppen av sidan

Barnsäkerhet

Varje år åker tusentals barn till akuten för att de har skadat sig hemmet. Har du barnsäkrat alla skåp, fönster och dörrar? Har du satt petskydd på alla eluttag? När barnet börjar krypa och ta sig fram på egen hand är det dags att barnsäkra hemmet. Läs mer om:

» Mer om barnsäkerhet

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Barntema