När får barn tänder

Tänder barn

När får barn sin första tand / tänder? Hur sköter man om barns tänder? När tappar barn sina första tänder? När kommer de permanenta tänderna?

Barns tänder – när kommer barnets tänder?

Barn föds normalt helt utan tänder. Dessa ligger dock gömda i tandköttet och de flesta barn får synliga tänder vid cirka 6-9 månaders ålder.

Har du inte redan köpt en bitring så kan det vara läge nu. Så fort barnet får tänder bör du också börja med att borsta ditt barns tänder. Använd en mjuk tandborste och ta endast en mycket liten klick barntandkräm. Försök se till att barnet inte sväljer tandkrämen. Tandvård i Sverige är avgiftsfri mellan åldern 0-19 år.

I denna artikel får du svar på följande frågor:

  • Når får barn tänder?
  • Hur många tänder har ett barn?
  • Vilka tänder kommer först på barn?
  • När tappar barn tänder?
  • Symptom när barnets tänder kommer
  • Får barn feber när de får tänder?
  • Hur påverkar mat och välling barns tänder

Läs gärna även vår fördjupade information om: Mjölktänder samt om att borsta tänderna på barn.

När får barn tänder?

Barnets tänder bildas reda när barnet ligger i magen och växer till sig i käkbenet innan de kommer fram. Alla barn är olika, så alla barn får därför också sina första tänder vid olika ålder. Ordningen, i vilken tänderna kommer, skiljer sig inte åt mellan flickor och pojkar.

I mycket sällsynta fall har barn tänder redan vid födseln. Vissa barn får sina första tänder så tidigt som vid 3-4 månaders ålder medan det hos andra dröjer till barnet är närmre året innan de syns. Vanligast är att tänderna tittar fram vid 6-9 månaders ålder.

De första tänderna som barnet får kallas för mjölktänder och är allt som allt 20 stycken, 10 i vardera käke. Alla mjölktänderna brukar ha kommit fram när barnet är runt 2 och ett halvt till 3 års ålder. Även om ditt barn kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att ta väl hand om dem eftersom de är extra känsliga för kariesangrepp.

När det gäller de första tänderna hos prematura barn så diskuteras det ibland lite olika teorier. Studier har dock visat att det inte finns någon skillnad i när tänderna kommer hos prematura barn, jämfört med barn som är födda efter en full graviditet, efter justering för barnets biologiska ålder.

Barns tänder
Källa: Folktandvården

Vilka tänder kommer först på barn?

Den första tanden bryter normal fram och blir synlig när barnet är mellan 6-9 månaders ålder. Detta kallas för tandframbrott. Först kommer nästan alltid de två mittersta framtänderna i underkäken. Därefter kommer de två framtänderna i överkäken. Vid tre års ålder har normalt barnet fått alla sina mjölktänder.

Symptom när tänderna kommer

Ofta visar barnet tecken på följande symptom när tänderna bryter igenom:

  • Ökad salivavsöndring/dregling
  • Behov av att bita i saker pga att det kliar
  • Ökad irritation
  • Rött och svullet tandkött
  • Feber och/eller diarré (framför allt när första tanden kommer)

Ett bra sätt att lindra symtomen är att ge barnet en bitring av gummi eller en tandborste, att bita på. Det kan också hjälpa att försöka massera barnets tandkött lite lätt med hjälp av ett finger eller en mjuk tandborste.

Läs även: Måste du borsta barnets tänder?

Feber när barn får tänder

Det talas ofta om att föräldrar upplever att deras barn får feber eller blir krassliga när en ny tand kommer. Detta samband finns det inga vetenskapliga belägg för. Istället kan det röra sig om andra infektioner, ex förkylningar, som sammanfaller med att tanden bryter igenom. En vis mormor sa en gång:

”Hade mitt barnbarn fått en tand varje gång min dotter sa att hon hade feber på grund av att hon får tänder så hade tänderna inte fått plats i barnets mun”.

Hål i tänderna

Kosten hos spädbarn är ofta modersmjölk, men ungefär samtidigt som tänderna kommer är det vanligt att man börjar med smakportioner. Undvik söta maträtter för tidigt, såsom fruktpuréer, saft, godis, e dyl, då detta ökar risken för hål och tandskador i tidig ålder. Det finns flera orsaker till varför det blir hål i tänderna. Stor risk föreligger om man inte borstar tänderna varje dag och viktigt att känna till är att små barn får lättare hål i tänderna än vuxna. Det blir då ett tjockt lager av bakterier på tänderna som bildar syra som fräter på tänderna. Äter och dricker man mycket söt så finns det extra mycket bakterier i munnen. Det är när syran fräter på tandens emalj som det blir hål.

Längre kan du läsa mer om hur mat och dryck påverkar barnets tänder.

Vid olyckor och skadade tänder

Det händer ofta att barn ramlar och slår i sina tänder. Blöder det mycket eller om någon tand lossnar, trycks in eller sås ut så bör du kontakta tandvården. Allra viktigaste att uppsöka tandvården är det om du märker att tanden blivit mörkare i färgen sedan ditt barn slog i den.

När tappar barn tänder?

Barn tappar sin första tand när de är runt sex år gamla. Det är dock vanligt med en variation så bli inte förvånad om detta händer redan när barnet är fem eller så sent som när barnet är sju.

Tanden som tappas är en mjölktand som då ersätts av en permanent tand. Normalt tappas tänderna i samma ordning som de kom. Först brukar framtänderna i underkäken lossna och sedan framtänderna i överkäken. Mellan 6 och 14 års ålder tappar ditt barn sedan alla 20 mjölktänderna efterhand.

När tänderna tappas blir det en liten ”glugg” mellan tänderna, vilken kan finnas kvar ganska länge innan den permanenta tanden har vuxit upp. Ofta kommer den nya tanden upp lite innanför mjölktanden och det händer därför att barn kan ha både en mjölktand och en permanent tand på samma plats i munnen. Det är då bra att aktivt börja vicka lite extra på mjölktanden för att den ska lossna.

När får barnet sin första permanenta tand?

Redan från födseln finns anlagen för de permanenta tänderna. Dessa tänder växer och utecklas under mjölktänderna. När de permanenta tänderna växer, löses mjölktändernas rötter upp och vid sex års ålder tappar ditt barn sin första mjölktand. Vid samma tillfälle får barnet sin första permanenta tand, vilken är en kindtand som kommer längst in i munnen s.k. sexårstanden. De permanenta tänderna ska barnet sedan ha under hela livet. Var därför extra uppmärksam på dessa tänder och borsta dem ordentligt.

De permanenta tänderna hos barn ser i början stora ut i förhållande till barnet mun. Tänderna ska dock vara något större då de sedan ska passa in i barnets mun även när det blivit vuxet. Totalt ska ditt barn ha fått sammanlagt 28 permanenta tänder. Senare kommer ofta även de fyra visdomständer längst in i munnen, men dessa bryter inte fram hos alla.

När de permanenta tänderna kommer varierar mer hos barn än vad de gör för mjölktänderna. Ofta är alla tänderna framme när barnet är mellan 9 till 13 år.

Det är även bra att känna till att knappt tio procent av alla barn kan sakna en eller flera permanenta tänder. Detta är något som tandläkaren ofta uppmärksammar med hjälpa av röntgenbilder. Saknas det en permanent tand på platsen där det sitter en mjölktand så tappar barnet normalt inte mjölktanden då ingen tand växer och trycker på under tanden. Barnets mjölktand kan då sitta kvar tills barnet är vuxen (den är dock mindre än övriga tänder).

Läs även: När ska man borsta tänderna på barn

Hur påverkar mat och dryck barns tänder?

tänder mat dryck

Bra matvanor är grunden till bra tänder. Därför är det viktigt att du ger dina barn rätt mat och dryck, samt lagom ofta.

Det finns ingen anledning att slarva med barnets tänder. Argument såsom att barnet ändå kommer att tappa mjölktänderna håller inte. Mjölktänderna är tvärtom extra känsliga för kariesangrepp. Mjölktänderna ger plats åt de permanenta tänderna. Skulle en mjölktand behöva tas bort kan det innebära att det blir mindre plats för de nya tänderna som kommer senare. Riskera därför inte ditt barns tänder utan sköt både mat och dryck samt barnets tandborstning.

Bra matvanor är bra för barns tänder

Ät regelbundet! Servera frukost, lunch och middag som mättar och som barnet hinner äta utan att stressa. Ge gärna barnet två mellanmål per dag, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det räcker med lite frukt eller något annat lätt att äta såsom en smörgås eller ett glas mjölk. Mjölk är bra för barnet och även för tänderna.

Låt tänderna vila mellan varje måltiderna. Det bör gå åtminstone två timmar mellan måltiderna då du ska undvika mat och dryck som påverkar tänderna. Vatten är dock alltid tillåtet, då vatten inte påverkar tänderna.

Mat och dryck med mycket socker ökar risken för hål i tänderna. Exempel på detta är saft, nyponsoppa, läsk, godis, kakor och kex. Den söta maten ger bakterierna på tänderna mer näring. Bakterierna blir fler och mer syra som fräter på tandemaljen bildas. Tänk därför på att inte låta barnet gå runt och dricka saft hela dagarna istället för vatten och låt inte majskrokar och kex vara tillgängliga för barnet dygnet runt.

Undvik denna mat så mår tänderna bättre

Vissa matvaror såsom kex, russin, chips och segt godis klibbar fast på tänderna och finns kvar länge i munnen vilket förlänger syraangreppet. Undvik därför denna typ av matvaror. Ska du ge barnet onyttigheter så välj saker som inte klibbar, såsom choklad.

Det är dock bra om du kan hålla ditt barn ifrån godis så länge det går. Har du mer än ett barn så blir det svårare att hålla de yngsta ifrån godiset. Det finns undersökningar som visar att barn med storasyskon tidigare får godis introducerat än barn utan syskon. Vill du ge barnet godis så försök att begränsa hur ofta det blir. En gång i veckan, exempelvis lördagsgodis, är en bra regel. Släck även törst med vatten och håll saft och läsk till fest.

Läs även: Mjölktänderna

Mat och dryck på natten

Många barn vill gärna äta eller dricka på natten. Om barnet får något sött att dricka nattetid blir dock syraangreppet på tänderna värre än på dagen. Orsaken till detta är att det finns mindre saliv i munnen när man sover. Saliv verkar neutraliserande på syra. Är barnets tänder dessutom renborstade uppstår karies mycket snabbt om ditt barn dricker något sött på natten.

Bröstmjölk och välling

Ett mål med bröstmjölk skadar inte barnets tänder. Om barnet däremot ”snuttammas”, dvs när barnet använder bröstet som tröstnapp med korta mellanrum under natten, så kan karies uppstå. Tänderna behöver vila även från bröstmjölk.

Många barn vill ha välling på natten. Välling har ingen påverkan på tänderna om dessa är renborstade på kvällen och ditt barn sedan dricker upp vällingen direkt. Se dock till så att vällingen inte innehåller tillsatt socker.

De som läst avsnittet om mat och dryck och barns tänder läste även mer om att borsta tänderna på barn och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

bebis utveckling 4 månader

Utveckling bebis 4 månader (4-5)

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
anknytningsteori

Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.