Babyhjälp logo

Tecken och symptom på ägglossning

- Hur vet man att man har ägglossning

Ägglossningen är det som avgör när du kan bli gravid. Att känna igen de tecken och symptom som finns för att ägglossningen pågår, kan därför öka sina chanser att bli gravid.

Tecken på ägglossning Ägglossning och mens hänger samman, men det kan komma mens utan att det skett någon ägglossning veckorna innan. Förutsättningarna för att ett ägg ska lossna är att det finns tillräckligt med höga nivåer av bland annat hormonet östrogen i blodet. Ägglossningarna kommer ofta glesare när kvinnan är uppemot 40-års ålder.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Vad är ägglossning?

Ägglossning är namnet på den process som inträffar en gång varje menstruationscykel när hormonförändringar gör så att en äggstock släpper ett ägg. Din ägglossning sker normalt 12-16 dagar före nästa mens. Vilken dag du har ägglossning beror på hur lång din menscykel är.

Beräkna din ägglossning

Hur känns ägglossning?

En del kvinnor säger att de kan känna sin ägglossning. Andra känner inte av några tecken alls för att det är dags för ägglossning. För de som känner av ägglossningen så är vanlig tecken och symptom på ägglossning smärta och obehag nertill i magen, de kan även få en genomskinlig flytning och kvinnan kan få en svagt förändrad kroppstemperatur.

Tecken och symptom på ägglossning

Det finns några tecken på ägglossning som du kan lära dig att känna igen. Andra tecken på ägglossning kan du få reda på genom att hålla utkik efter specifika symptom eller genom att genomföra ett ägglossningstest. Här har du ett antal olika tecken för hur du kan veta att det är dags för ägglossning.

Flytningar i slidan
Flytningar ett tecken på ägglossning Flytningen precis innan ägglossning är ofta lite annorlunda än normalt. Ett tecken på att ägglossning kommer att ske är därför att flytningen är genomskinlig, gulvit och den är ofta mer slemmig och trögflytande. Detta kan göra att du kan uppleva att du är mer våt i slidområdet än annars. Flytningarnas funktion är primärt att hjälpa spermierna att ta sig fram till ägget.

Det är enkelt att undersöka sekretet själv. För in ett eller två fingrar en bit in i slidan, ta ut dem om titta på hur vätskan på fingrarna ser ut och vilken konsistens den har.

Smärta och blödning
Ägglossningen kan ibland kännas som en fysisk smärta. Cirka 20 % av alla kvinnor upplever att de på ägglossningstidpunkten kortvarigt får ont i ena sidan av underlivet. Denna smärta som kan vara ett tecken på ägglossning kallas även mittelschmerz. Smärtan tros höra samman med den lilla blödning som sker i äggstocken när ägget lossnar. Detta kan således också ge upphov till en liten blödning som kan synas i sekretet eller flytningen. Detta är ett tecken på att ägglossningen är på gång. En kvinna kan även uppleva en mensliknande värk under dagarna innan/runt ägglossningen och det brukar då vara värk från äggstocken/äggstockarna som arbetar för att släppa iväg ett ägg.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Kroppstemperaturen
Precis efter en ägglossning så är kvinnans kroppstemperatur något högre än normalt. Fram tills ägglossningen har kroppen sin vanliga temperatur. Precis när ägget lossnar sänks temperaturen och når den lägsta nivån under en kvinnas cykel. Strax efter ägglossningen höjs temperaturen åter igen och blir högre än normalt. Ökningen ligger ofta mellan 0.3 till 1 grads höjning. Kroppstemperaturen håller sig hög i ungefär tre dagar för att sedan sjunka långsamt. Om temperaturen inte sjunker och mensen uteblir är du troligtvis gravid.

Om du vill använda dig av detta tecken för ägglossningen så ska du regelbundet (förslagsvis varje morgon) mäta din kroppstemperatur. Använd en termometer med två decimaler. Mät temperaturen samma tid varje dag och för anteckningar för att se om det blir en avvikelse. Det lägsta resultatet bör inträffa när ägglossningen sker.

Livmoderhalsen och livmodermunnen
Detta är ett tecken som du kan lära dig att känna igen med lite träning. Det mesta av din cykel går nämligen att känna av i slidan. Normalt är den hård och stängd, men när du närmar dig ägglossning så sker en förändring. Livmodermunnen ändrar då sin position i slidan så att den ligger högre än normalt. Om du känner försiktigt med ett finger så kan du märka att livmodermunnen vid ägglossningen blir mjukare, våtare och att den öppnar sig något.

Ägglossningstest
Ett sådant test kan genom att påvisa det luteiniserande hormonet (LH) visa tecken på att det är ägglossningsdags. Detta hormon stegras i samband med att ägglossningen sätter igång. Att med ett test fastställa detta tecken så får du reda på de två dagar då du är som mest fruktsam under en cykel. Ett ägglossningstest ger dig ett resultat efter bara några minuter. Här kan du läsa mer om hur du använder ett ägglossningstest för att bli gravid.

Beställ online: Köp ägglossningstest här!

Mindre vanliga tecken på ägglossning

Brösten förändrar sig – Vissa kvinnor känner av en förändring i brösten direkt efter en ägglossning. Tecknet kan visa sig genom att brösten blir ömma, de blir större och de kan bli klumpiga precis innan en menstruation. Orsaken till förändringar i brösten är hormonella.

Ökad sexlust – vissa kvinnor blir mer sugna på sex i samband med ägglossning. De kan även känna sig mer sexiga under just den här perioden.

Annat – Det finns mängder av ytterligare tecken som sägs kunna förutsäga en ägglossning, men som saknar vetenskaplig grund. Några av dessa tecken är: Ljuskänslighet, svullen mage samt förstärkt smak- och luktsinne.

När är chansen att bli gravid störst?

En kvinna kan normalt bli gravid under fyra till fem dygn under menscykeln. För att lyckas att bli gravid är det störst chans om du har sex tre dagar innan ägglossning, på själva ägglossningsdagen samt ett dygn efter ägglossningen. Mannens spermier kan leva i två till fem dygn inne i kvinnan.

Läs även: Så ökar du chansen att bli gravid med tvillingar.

De som läst avsnittet om tecken på ägglossning och ägglossningssymptomläste även om Över 30 tips för hur du blir gravid lättare eller om adoption.

Källa tecken på ägglossning: 1177.se, Menstruation.se, ägglossning.nu, niomånader.se, whattoexpect.

Förlossningsdatum

Räkna ut när ditt barn ska födas med hjälp av vår graviditetsuträknare. När du beräknar förlossningsdatum får du även fram hur många veckor du varit gravid samt tidpunkten för befruktningen

» Beräkna förlossningsdatum

Barntema
Är du gravid?

När ska du berätta?
Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

» Läs mer

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se