Huvudform hos nyfödd

Normalt att barnets huvud är ojämnt

Ibland kan barnets huvud vara lite ojämnt redan vid förlossningstillfället. Att barnets huvud deformeras vid förlossning eller under de första månaderna är fullt normalt. Bli därför inte orolig om huvudformen är ojämn.

Mitt barns huvud är inte runt – är det normalt?

När barnet föds är huvudet väldigt mjukt och formbart. Det är därför helt normalt att huvudet kan plattas till den aning när barnets föds fram.

Ibland kan barnets huvud vara lite ojämnt redan vid förlossningstillfället. Detta är fullt normalt och det beror på att barnets huvud är mjukt och lätt blir tilltryckt under utdrivningsprocessen. Om huvudet är plattare på ena sidan än andra så ska du säkerställa att barnet inte fortsätter att ensidigt belasta denna sida. Säkerställ istället att barnet varierar sida som det ligger på.

Nyfödda barn ska sova på rygg, vilket även det kan göra att bakhuvudet kan bli något platt. Även detta beror på att barnets huvud är mjukt och formbart. Det är fullt normalt att nyfödda barn kan få en ojämn huvudform, men det är samtidigt viktigt att du försöker rätta till det. Detta gör du genom att varierar barnets liggposition. Även om barnet under natten ska sova på rygg så kan det på dagen, när du har barnet under uppsikt, vara bra att låta barnet ligga på sidan eller på mage under korta stunder i taget. Detta är bra både för barnets motorik och för huvudformen.

Om du upplever att barnets ojämna huvudform inte rättas till och återgår till en normal huvudform så bör du kontakta en barnläkare. Läkaren kan då rekommendera att barnet ska använda en hjälm under en period för att rätta till huvudformen. En hjälm ska helst användas så tidigt som fjärde till sjätte månaden för att ha mest effekt.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Nioårstrots

Nioårstrots behöver inte komma när barnet är nio år, utan det kan infinna sig när barnet är mellan 7 och 12 års ålder. Nioårstrots är den tredje stora trotsåldern och den kallas ibland för den bortglömda åldern. 

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
När får barn tänder

Tänder barn

När får barn sin första tand / tänder? Hur sköter man om barns tänder? När tappar barn sina första tänder? När kommer de permanenta tänderna?

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.