Babyhjälp logo

Vaccination av barn och spädbarn

- När vaccineras ditt barn?

De första vaccinationerna får barnet redan runt 3 månaders ålder men det är då långt ifrån fullgott. Vid 5 månaders ålder får barnet nästa vaccinationsdos och vid ett års ålder fylls åter vaccinationsskyddet på och blir bättre. Om du ska resa utomlands med barnet så bör du alltid rådgöra med din BVC sköterska innan resan om vilka vaccinationer som kan vara nödvändiga.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


I det svenska vaccinationsprogrammet som påbörjas när barnet är 3 månader ingår exempelvis polio, stelkramp, difteri, mässling, mfl. De flesta vaccinationer som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet ges som kombinationsvacciner. Detta innebär att vaccin mot flera sjukdomar ges i samma spruta. Detta gör man dels för att barnet inte ska behöva ta lika många sprutor och dels för att det medför färre besök och enklare hantering. Ska man åka utomlands så kan det mycket väl hända att barnet får ta någon spruta tidigare än vad vaccinationsschemat säger. Kolla med BVC eller läkare innan du ska åka så att du är på den säkra sidan.

Barnvaccinationer - smittskyddsinstitutet

vaccination barnDet svenska barnvaccinationsprogrammet som tillämpas inom landsting och kommuner utgörs av nationella rekommendationer eller föreskrifter från Folkhälsomyndigheten. I praktiken ges vaccinationerna av BVC eller av skolhälsovården. Dagens vaccinationer för barn följer ett program som instiftades 2007. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du få svar i detalj kring programmet, medan du på denna sida en sammanfattning av vad som gäller i Sverige.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Allmänt kring vaccinationer

Vaccin ges nästan alltid med spruta genom så kallad injektion. När vaccin ges till spädbarn så ger man ofta sprutorna i låren medan barn över ett år och vuxna ofta får ett stick på utsidan av överarmen. Tänk på att klä barnet i kläder som är lätta att ta av när det är dags för vaccinationerna.

I Sverige har vi en tendens att fokusera på riskerna med vaccinering och att glömma bort hur farliga sjukdomarna faktiskt är. Att vaccinera ditt barn är antagligen en av de viktigaste sakerna som du kan göra för ditt barns hälsa. De vaccineringar som ingår i det svenska programmet bygger på de sjukdomar som finns här. Skulle du välja att inte vaccinera ditt barn så är det antagligen relativt skyddat så länge du stannar i Sverige, då de flesta personerna i barnets omgivning är vaccinerade och därmed inte kan bära sjukdomen. Detta är dock inget man ska räkna med om man åker utomlands. Så fort man reser så exponeras barnet för andra befolkningars sjukdomar, vilket kan vara en mycket stor risk om man inte har ett grundläggande vaccinationsskydd.

Skydd mot följande sjukdomar

I Sverige vaccineras alla barn inom barnhälsovården och skolan mot nio sjukdomar:

1. Polio
2. Difteri
3. Stelkramp
4. Kikhosta
5. Infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b
6. Mässling
7. Påssjuka
8. Röda hund.
9. Allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker (bla hjärnhinneinflammation)

Sedan den 1a januari 2010 ingår för flickor även en vaccination mot humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Denna vaccinering är nu gratis för alla barn födda 1999 eller senare. Barn i riskgrupper kan även erbjudas vaccin emot tuberkulos eller hepatit B. Schemat för när barn tar de olika vaccinationerna ändras ibland men det nuvarande gäller för alla barn födda från 2002.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Vaccinationsschema för barn

Ålder 3 mån 5 mån 12 mån 18 mån  
Vaccin mot

Rekommenderas till alla barn

Difteri,
Stelkramp,
Kikhosta
I II III  
Polio I II III
Hib (Haemophilus influenzae typ b) I II III
Pneumokocker I II III
Mässling,
Påssjuka,
Röda hund
I
HPV (Humant papillomvirus) Efter barnet fyllt 10år.


De som läst avsnittet om vaccination av barn läste även om barn som har svårt att sova och om hur det är att resa med barn.

Källa: Folkhälsomyndigheten, uppdaterat 20151208

Flygresan

Många känner oro för att barnet ska skrika och gråta under flygresan, särskilt vid start och landning då det finns en risk att barnet får ont i öronen. Ett tips är att försöka amma vid dessa tillfällen, då minska risken för ont i öronen.

Vet du i förväg att barnet är förkylt så kan du med fördel ge näsdroppar eller smärtstillande. Detta förebygger smärtan i öronen som ofta kan bli värre om barnet är förkylt.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

D-droppar

Även i ett land med ständigt solsken så behöver barn under 1 år ha sina fem droppar D-vitamin om dagen. Vuxna producerar D-vitamin när huden utsätts för sol, men denna funktion är inte utvecklad hos små barn. D-dropparna är därför lika viktiga i ett land med mycket sol som i ett land med lite sol.

Res till Thailand

Vill man resa lite längre är Thailand ett bra ställe. Här hittar du hotell med hög standard och en bra sjukvård om något skulle hända. Ofta kan det även vetskapen om att där finns många andra svenskar på platsen även göra att man känner sig lite extra trygg.

» Mer om Thailand

Kambodja

Ett grannland till Thailand som blivit mycket populärt på senare tid. Standarden varierar fortfarande i landet och sjukvården är bristfällig. Även om landet är fantastiskt och rymmer många sevärdheter så bör du vänta tills barnet är något äldre innan du reser dit.

» Mer om Kambodja