Barnets utveckling nyfödd

Barnets utveckling månad 1, 2 och 3

Barn och utveckling. Ditt barns utveckling månad 1, 2 och 3 kan du läsa mer om här. Det händer oerhört mycket med ditt barns utveckling den första tiden. Läs mer om barnets olika utvecklingsfaser och utvecklingsstadier. Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor.

Barns utveckling de första tre månaderna

Ni har klarat av förlossningen och nu väntar den spännande första tiden med er nyfödda bebis. Hur man upplever denna tid är mycket individuellt; för vissa är det som ett kärleksrus slår emot en, för andra är det en mardröm och en tid av oro.

Är det första barnet är det väldig omtumlande och man förstår knappt att man blir hemskickad från förlossningen efter bara några dagar. Hur ska man göra? Hur funkar barnet? Tänk om det slutar andas? Många frågor väcks när man lämnar den trygga förlossningsavdelningen. Här nedan hittar du information kring barnets utveckling de första tre månaderna. Mer om vad som händer precis efter förlossningen.

Tillsammans klarar vi det

Var inte rädda för att be om hjälp. Det är lätt att känna att man ska klara av detta själv, men varför ska man det om släkt och vänner vill hjälpa till? Första tiden är ni båda kanske hemma men sedan följer en tid då den ena föräldern är ensam med barnet. Man vet aldrig hur det fungerar men normalt sett har man mycket begränsat med tid för matlagning, städning och andra sysslor. Låt vänner som erbjuder sig hjälpa till att dammsuga, städa badrum, laga mat, mm så att du får gott om tid att lära känna ditt barn. Har du svårt att sova, be om hjälp så att du får avlastning och kan sova. Sömnbrist gör ingen glad. Har du möjlighet så passa på att sova när bebisen sover och tro inte att du ska hinna med att vila när du själv känner för det. Även om det är skönt och frestande i början att låta barnet sova i er säng så är detta inget vi rekommenderar. Fördelarna med att ha barnet i er egen säng är att man bara kan lägga barnet till bröstet och låta honom eller henne äta medan man själv kan halvsova (läs mer om amning). Det har dock visat sig att plötslig spädbarnsdöd är vanligare när barnet sover i föräldrarnas säng. Socialstyrelsen rekommenderar att alla barn ska ligga på rygg, i egen säng, under åtminstone de tre första månaderna.

Ungefär 72 timmar efter förlossningen drabbas mamman ofta av något som kallas för “tre-dagars-bluesen”. Denna kännetecknas av gråt och sorgsenhet, vilket kan komma som en chock för hennes omgivning. Orsaken är en hormonomställning som resulterar i ett vulkanutbrott av känslor, blandat med oro och tankar kring den lilla bebisen som nu finns som en del av familjen. Den lilla “kris” kan vara jobbig, men lugn, den går över efter ett par dagar.

Mer om: förlossningsdepression.

Nyfödd

En nyfödd bebis väger normalt allt mellan 2,8 och 4,8 kilo och är mellan 44 och 57 centimeter. Födelsevikt och längd varierar mycket. Flickor väger i genomsnitt 3,4 kilo och är 50 centimeter långa. Pojkar är något större med en genomsnittsvikt på 3,6 kilo och 51 centimeter.

Läs även: flickor och pojkars längd och vikt under de första 12 månaderna.

Barnet kommunicerar direkt från födseln. Händer och kroppsspråk talar om dess behov och ansiktet ger uttryck för känslor. Andningen är ofta oregelbunden den första tiden med korta perioder med snabb och långsam andning som avlöser varandra. Näsöppningarna hos det lilla barnet är trånga så det är fullt normalt att det låter lite kring barnet är det andas. Hicka är också vanligt hos det nyfödda barnet. Detta beror på sammandragningar i mellangärdet och betyder inte att barnet ätit på fel sätt.

barns utveckling nyfödd

Barnet har från starten ett behov av mat, värme, trygghet och närhet för att växa och känna sig trygg. Brösten på nyfödda barn kan bli svullna och lite ömma. Det är heller inte ovanligt att det komma lite mjölkliknande vätska från barnets bröstvårtor, sk häxmjölk, vilket beror på hormonpåverkan från mamman. Normal bör du inte göra någonting alls åt detta utan låt bara barnet bröstvårtor vara så försvinner det av sig själv. Skulle de bli röda, vilket är mycket ovanligt, kan det vara ett tecken på infektion och du bör kontakta BVC.

Gråt och skrik är barnets sätt att kommunicera den första tiden och tala om när han eller hon vill något. Många barn har skrikperioder då de kan vara svåra att trösta men man behöver inte vara orolig för att något är fel om barnet äter som det ska, går upp i vikt och är nöjt för övrigt. Har barnet däremot andra symtom i samband med skriket såsom feber, förkylning eller att han eller hon äter dåligt ska man alltid kontakta sin BVC sköterska eller vårdcentralen.

De flesta nyfödda barn är nöjda när de ligger vid bröstet även om de inte ammar så tycker de om närheten. Låt barnet amma så ofta det vill och så länge som det känns bra (Läs mer om barnet och kost den första tiden). Barn bör äta minst sex gånger om dygnet för att få i sig tillräckligt med vätska och de flesta barnet äter oftare än så. Modersmjölken räcker normalt som näring för barnet upp till dess att barnet är ungefär sex månader gammalt. Sedan bör kosten kompletteras med annat såsom puré, gröt och välling (Läs om smakportioner).

Läs mer om nyfödda barn

Tips: Här kan du köpa babykläder (annonslänk till Babyshop) .

Barnets dygnsrytm

Barnets rytm varierar mycket från barn till barn. Vissa har redan från början en dygnsrytm där de äter och sover med jämna mellanrum, något så när förutsägbara, mellanrum. Andra är helt oregelbundna och man kan inte förutse någonting alls. I början är det naturligt att låta barnets behov styra över hur det skall ätas och sova i hemmet. Men det brukar efter ett tag vara vanligt att man längtar efter lite mer kontroll och rutin i vardagen. Det går då att försöka påverka barnets tider och vanor. Ju äldre barnet är desto lättare är det att ändra vanorna. Bäst är att första verkligen göra klart för sig vad det är man vill ska ändras.

Med tiden blir det lättare att förstå och förutse barnets behov av att äta, sova eller bara behovet av att bli stimulerad. Man hittar själv sina egna rutiner efter ett tag. De flesta barn har i början en nattsömn på cirka tio till tolv timmar och även om de vaknar ett antal gånger under den tiden så somnar de snabbt om igen.

Idag är det vanligt att barn under den första tiden sover i föräldrarnas säng, vilket underlättar för framför allt mamman den första tiden medan hon ammar barnet. Slipper man resa sig upp så är det ofta lättare att somna om (det är dock inget vi rekommenderar). Vill man att barnet ska börja sova i egen säng kan det till en början vara bra att försöka få barnet att somna och sova första delen av natten i sin säng. Det som är viktigt att tänka på, om barnet sover i föräldrarnas säng, är att mycket små barn kan riskera att komma i kläm under natten. Om barnet är under tre månader finns det en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om man sover i samma säng som barnet. Man kan istället ha barnet nära i en säng intill där man själv sover, men inte ha barnet i sin egen säng.

Ibland kan man känna sig lite osäker på om det är rätt att försöka påverka det lilla barnets rutiner och det blir inte lättare av att barnet ofta protesterar när man försöker göra en förändring. Kanske kan ett antal sömnlösa nätter göra att man känner att något måste förändras. Tänk på att allas åsikter räknas och det är trots allt så att det är den vuxna som genom sin erfarenhet och kunskap vet vad som är bäst för barnet även om barnet inte inser det. Barnet behöver ha möjligheten att klaga och protestera men mår får inte alltid bestämma vad som skall göras. Barn mår bättre av att de vuxna tar ansvar för förändringar, även om det för stunden strider mot barnets vilja. Försöker man införa en förändring men misslyckas så är det ingen katastrof. Alla föräldrar upplever normalt sett både lyckade och mindre lyckade försök att förändra rutinerna.

Barnets utveckling de första månaderna

Den första månaden efter förlossningen så agerar barnet mestadels rent reflexmässigt. Han eller hon suger tidigt på fingrarna och kan även känna skillnad på varmt och kallt. Ett litet barn har dåligt tålamod och kan sällan ligga en längre stund på egen hand utan att bli otålig. Riktigt små barn har ett väldigt stort behov av närhet och kroppskontakt från sina föräldrar.

Ett av barnets första utvecklingssteg är att kunna fästa och fixera blicken. Detta inträffar när barnet är drygt en månad och han eller hon kan då fixera blicken på cirka tre decimeters avstånd. Ska du få uppmärksamhet och kontakt är det därför lämpligt att du håller ditt ansikte på ett avstånd på cirka 20-30 centimeter från barnets ansikte. Allt eftersom barnet kan följa föräldrarna med ögonen så ökar förmågan att ha kontakt även på lite avstånd och därmed vara lite längre ifrån föräldrarna. De färger som barnet ser bäst i början är svart, vitt och rött (mer om barns synutveckling).

Även om föräldrarnas utseende är nytt för den nyfödda bebisen så kan han eller hon redan efter cirka tre dagar känna igen er. Barnet känner även igen föräldrarnas lukter och vänder sig mot föräldrarna när det hör deras röster. Barnet kan tidigt även le mot dig när du pratar eller skojar. Dessa första rörelser är dock reflexmässiga och snarare härmningar än ett riktigt leende. Det första leendet kommer vanligtvis när barnet är runt 3-6 veckor gammalt. Barnet avger redan tidigt små ljud i försök att prata med dig. Avbryt inte barnet utan låt det prata färdigt med dig. Härmar gärna barnets ljud så att barnet känner att det får din respons.

Läs även: När börjar barn prata?

Barnets motoriska utveckling

Att barnet får ligga på golvet är bra för dess motorik. Några tycker om att ligga på en filt på golvet redan vid ett par veckors ålder medan det dröjer betydligt längre för andra. Även om barnet inte är helt förtjust i att ligga på golvet så försöka ända låta barnet ligga där under korta stunder. Detta då det är bra för den motoriska utvecklingen och ju mer barnet lär sig att behärska sin kropp desto roligare tycker de att det är. Låt även barnet ligga på mage. Barnet tränar då på att hålla huvudet uppe och det ger dessutom bra träning för ryggmuskulaturen.

Barnet väger vid två månaders ålder i genomsnitt 5 kilo och är runt 57 centimeter långt. Det fäktar nu allt mer med armar och ben för att få er kontakt. Det upptäcker efterhand sina egna kroppsdelar och lägger mycket tid på att studera sina egna händer som han eller hon är vida fascinerad av. Mellan andra och tredje månaden börjar barnet få lite bättre huvudbalans när han eller hon sitter i någons knä, men du måste fortfarande ge stöd åt huvudet.

Vid drygt tre månaders ålder kan barnet ofta stödja sig på sina armar eller armbågar en kortare stund när det ligger på magen. Barnet är nyfiket och börjar få en förståelse för sambanden mellan ljud, rörelse och responsen från omgivningen. Barnet griper nu även om saker med hela handen och har börjat jollra mer och mer. Det kan nu hända att han eller hon sträcker sig efter föremål och saker som hålls framför honom eller henne. Mer och mer utforskas med händer och mun, vilket gör tygböcker och andra små tuggbara leksaker intressanta för barnet. Det börjar nu även bli lite mer kraft i barnets sparkar, vilket kan göra blöjbytena lite komplicerade. Även ett och annat högljutt skratt kan nu göra sig hört.

Tips: Via dessa annonslänkar kan du köpa babyleksaker eller träleksaker.

Hur utvecklas barnet mellan 4e och 6e månaden.

De som läst avsnittet om det nyfödda barnets utveckling läste även mer om plötslig spädbarnsdöd och om hur man sköter om barnet den första tiden.

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

Amma

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan navelsträngen lossna? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.