Barnets utveckling under 7e, 8e och 9e månaden
Ditt barns utveckling går nu, månad för månad, väldigt fort även om barn utvecklas i olika takt. Det är mycket möjligt att ditt barn nu i hög utsträckning hänger med på ett helt annat sätt än tidigare. Barnet kan inte säga hela ord men han eller hon börjar under den här perioden att förstå dessto mer. Tittut är säkert väldigt populärt nu.
Alla barn kryper inte men det är nu fullt möjligt att han eller hon gör det med en växelvis benföring. Barnet kan ofta använda handen förhållande vis bra men har fortfarande en dålig fingermotorik. Först runt sju-åtta månader kan barnet vanligtvis krypa på knäna och sitta upprätt utan stöd. Denna perioden lär sig barnet även att klappa händerna så “klappa klappa kaka” blir snabbt en populär lek. När barnet närmar sig tio månader kan det ofta dra sig upp till stående.
Barnets utveckling vid 7 månaders ålder
Någon gång runt sju ibland åtta månaders ålder är det vanligt att barnet kan sitta själv utan stöd. Ryggen är nu märkbart starkare och man kan se att balansen har utvecklats enormt fort den sista tiden. Barnet väger nu antagligen drygt 8 kilo och är nästan 70 centimeter långt om det följer medelsnittsvärden för svenska barn.
Barnet kan redan nu börja första några enstaka ord. Han eller hon blir även allt mer krävande när det gäller leksaker och sätt att roa sig på. Allt som kommer i närheten utforskas genom att barnet slår, klämmer eller drar i det. Låt barnet utforska så mycket som möjligt under den är perioden då detta främjar dess utveckling. Säkerställ dock att sakerna inte är farliga för barnet. Ge gärna barnet slevar av plast eller trä, kartonger, plastburkar och annat som det kan leka med och utforska. Detta är minst lika roligt som en dyr leksak för barnet.
Barnet tränar nu även på pinsett-greppet och tycker det är kul att försöka äta själv. Bry dig inte om att maten inte alltid hamnar i munnen, då detta är en del av barnets träning. Försök med ostbitar, pasta eller små brödbitar. Har du inte redan börjat så kan du nu börja ge barnet smakportioner av riktig mat. Är du osäker ska du rådfråga en läkare eller din BVC sköterska.
Utvecklingen vid 8 månaders ålder
Runt 8 månaders ålder har barnet ofta lärt sig att komma upp på knästående, men det är inte alla barn som vill stå på knä. Står barnet på knä så brukar det inte dröja länge innan han eller själv kan växla mellan sittande och liggande läge. Redan nu kan barnet börja hitta sitt eget sätt att ta sig fram och kan ofta även stå upp med lite stöd från föräldrarna. Ligger barnet på mage så skjuter det sig gärna bakåt, hasandes på golvet. Barnet börjar nu även “prata” mer och mer och härmar gärna ljud. Barnet börjar nu även reagera på “nej”, även om det tar ytterligare ett tag innan han eller hon riktigt förstår innebörden av det.
Läs även: När kan barn krypa
Otrygghet och främlingsrädsla
Denna period är ofta en väldigt intensiv utvecklingsperiod i barnets liv. Ofta kommer barn runt den här åldern in i en period av otrygghet och blyghet (detta kan dock komma redan runt sjunde månaden). De har lärt sig med vem de kan känna sig trygga kan mycket väl börja gråta när släktingar och vänner som inte träffar dem så ofta vill hålla honom eller henne.
Mer om: anknytningsteorin
Andra reaktioner som är vanliga är att barnet vänder sig bort eller gömmer ansiktet när obekanta är i närheten. Trots att barnet kan vara väldigt blygt så är han eller hon ofta väldigt nyfiken, så ta det bara lugnt och i barnets takt så brukar det till slut gå bra även för främlingar att hålla barnet. Det är under denna perioden inte ovanligt att barnet blir enormt förälskad i sina föräldrar och kan inte släppa dem ur sikte utan att bli ledsen. Det kan mycket väl räcka med att mamma eller pappa går på toaletten eller bara försvinner ifrån synfältet för att barnet ska börja gråta. Det är nu inte ovanligt att barnet börjar sova sämre och får svårare att komma till ro på kvällen.
Utvecklingen vid nio månaders ålder
Barnet har nu lärt sig hur det ska kommunicera och få kontakt med föräldrarna. Han eller hon använder skrik, gråt, rörelser, ljud, mm för att få dig att reagera. Tidigare var du tvungen att tolka barnets yttre tecken för att förstå barnets behov men nu kan barnet på ett helt annats sätt själv berätta för dig vad han eller hon vill eller inte vill. Barnet kan nu peka på saker som de är intresserade av eller för att svara på frågan; var är lampan?
Runt den nionde månaden skaffar många barn sig en snutte. Detta kan vara en liten nalle eller en liten filt eller något liknande som ger tröst åt barnets i olika situationer. Den här typen av objekt kallas för “övergångsobjekt”, och finns hos många barn kvar ända upp i skolåldern. Musik börjar i denna ålder bli allt mer intressant och något barn nu gillar är att dansa. Även kurragömma är nu en populär lek.
De som läste om barns utveckling i 7e, 8e och 9e månaden, läste även om nästa steg i barnets utveckling.
Semesterdags? Såhär skaffar du pass till barnet