Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Tips på aktiviteter att göra hemma när barn är sjuka

Barn som går i förskolan blir ofta sjuka. Februari är den månad på året då föräldrar normalt är mest hemma och vabbar för sina barn. Hemma med sjukt barn är inte alltid roligt.

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Försök att hitta på lite lugnare aktiviteter i hemmet.

Aktiviteter när man är hemma med sjukt barn

Här har du lite tips på aktiviteter man kan göra hemma när man är sjuk:

Gör egen trolldeg – att göra egen lera eller trolldeg är kul i sig. När den väl är färdig kan ni dessutom skapa och utveckla fantastiska konstruktioner. Här hittar du recept på egen lera.

Ät antioxidanter – när man är sjuk är det bra att få i sig rikligt med vitaminer såsom C-vitamin. Varför inte göra en fruktsallad? Barn tycker ofta det är kul att hacka och skära.

Bygg en koja – att bygga kojor är alltid kul. Använd kuddar och filtar för att göra en mysig koja. När ni är färdiga kan ni ha picknick i kojan och kanske äta lite glass.

Ansiktsmålning – idag finns det många ställen som säljer roliga färger och pennor som kan användas för att göra ansiktsmålningar.

Skattjakt – göm något i hemmet och ordna en skattjakt. Rita en karta och se om barnet kan hitta skatten. Denna lek går ofta hem hos barnen.

Smakleken – barn som är sjuka äter ofta sämre. Ett tips för att få barnet att äta lite mer är att ”leka med maten”. Skär upp frukter och grönsaker i bitar och låt sedan barnet blunda och gissa vad det är.

Gå och fiska – ta ett papper och klipp ut fiskar, sätt ett gem på varje fisk. På varje fisk skriver ni ett uppdrag som ni ska utföra. Drick ett glas vatten, läs en bok, spela ett spel, ät en glass, osv. Gör ett fiskespö med hjälp av skaftet på en sopborste, en blomsterpinne eller liknande. Fäst ett snöre i pinnen och fäst en kylskåpsmagnet på andra änden så att du kan fiska upp fiskarna.

Spela spel – spela spel är mysigt att göra tillsammans. Alternativt kan du ladda ner ett spel till surfplattan eller datorn. Är du riktigt kreativ så gör ni ett eget spel.

Baka något gott – att baka något kan få igång lusten att äta när man är sjuk. Baka en kaka eller ett gott bröd.

Läs även: Ta hand om sjuka barn.

De som läst avsnittet om aktiviteter när man är hemma med sjukt barn läste även
om barn med feber samt om RS-virus barn.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.