Gravid corona Covid-19

Gravid – död i Corona

Den 14e april inträffade det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige. Flera kvinnor har redan tidigare vårdats på intensiven för att de har drabbats av coronaviruset.

Gravid kvinna död i covid-19

Den 14e april inträffade det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige. Flera kvinnor har redan tidigare vårdats på intensiven för att de har drabbats av coronaviruset.

Att den gravida kvinnan hade coronaviruset är nu bekräftat av kvinnans make. Hon avled under påskhelgen på en intensivvårdsavdelning i mellansverige.

Symtom och förlopp hos den gravida kvinnan

Den gravida kvinnan hade varit i kontakt med sjukvården och det blev konstaterat att hon hade en urinvägsinfektion. Hon hade även lite torrhosta, men inte särskilt allvarligt. Hon hade även sedan ett tag tillbaka haft feber till och från, men inga temperaturer som var så dramatiska att de fattade misstankar om hur illa det var.

Familjen förlorade ett barn för två år sedan vilket gjorde att de nu var extra alerta och ville att någon skulle undersöka henne. Vid ett hembesök två dagar innan hon gick bort, testades syresättningen som bedömdes som ganska bra enligt mannen. De avrådes från att åka till sjukhuset då sjukvårdspersonalen ansåg att risken för att smittas av covid-19 på sjukhuset ökade. På lördagen, två dagar senare, upptäckte maken att hon var alldeles blå om läpparna. Ambulans tillkallades och hon fick snabb hjälp med bland annat syrgas. Hon fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och
hennes man fick beskedet att det kunde dröja innan han hörde ifrån dem. Två timmar senare fick han beskedet att hon och barnet i magen gått bort. Hon var gravid i vecka 23.

Kvinnan uppmätte ett något förhöjt blodtryck veckan innan. Hon var även överviktig, vilket ska vara en riskfaktor. I övrigt var hon fullt frisk. Dödsorsaken var hjärtstillestånd. Redan tidigare har flera gravida konstaterats smittade i Sverige, men detta är det första kända dödsfallet.

Enligt folkhälsomyndigheten så finns det hittills inget som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor om du blir smittad med covid-19, trots att andra sjukdomar orsakade av coronavirus (t.ex. SARS och MERS) har inneburit en högre risk för gravida.

Källa: Källa: Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten, ETC, Eskilstunakuriren.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
gravid sammandragningar under graviditeten

Sammandragningar under graviditeten

Sammandragningar under graviditeten. Hur känns sammandragningar? Hur man känner och upplever sammandragningar varierar från kvinna till kvinna. Sammandragningar kan börjar redan i mitten av graviditeten och känns ofta som om magen blir spänd och hård. Sammandragningar gör sällan ont.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.