Gravid corona Covid-19

Gravid – död i Corona

Den 14e april inträffade det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige. Flera kvinnor har redan tidigare vårdats på intensiven för att de har drabbats av coronaviruset.

Gravid kvinna död i covid-19

Den 14e april inträffade det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige. Flera kvinnor har redan tidigare vårdats på intensiven för att de har drabbats av coronaviruset.

Att den gravida kvinnan hade coronaviruset är nu bekräftat av kvinnans make. Hon avled under påskhelgen på en intensivvårdsavdelning i mellansverige.

Symtom och förlopp hos den gravida kvinnan

Den gravida kvinnan hade varit i kontakt med sjukvården och det blev konstaterat att hon hade en urinvägsinfektion. Hon hade även lite torrhosta, men inte särskilt allvarligt. Hon hade även sedan ett tag tillbaka haft feber till och från, men inga temperaturer som var så dramatiska att de fattade misstankar om hur illa det var.

Familjen förlorade ett barn för två år sedan vilket gjorde att de nu var extra alerta och ville att någon skulle undersöka henne. Vid ett hembesök två dagar innan hon gick bort, testades syresättningen som bedömdes som ganska bra enligt mannen. De avrådes från att åka till sjukhuset då sjukvårdspersonalen ansåg att risken för att smittas av covid-19 på sjukhuset ökade. På lördagen, två dagar senare, upptäckte maken att hon var alldeles blå om läpparna. Ambulans tillkallades och hon fick snabb hjälp med bland annat syrgas. Hon fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och
hennes man fick beskedet att det kunde dröja innan han hörde ifrån dem. Två timmar senare fick han beskedet att hon och barnet i magen gått bort. Hon var gravid i vecka 23.

Kvinnan uppmätte ett något förhöjt blodtryck veckan innan. Hon var även överviktig, vilket ska vara en riskfaktor. I övrigt var hon fullt frisk. Dödsorsaken var hjärtstillestånd. Redan tidigare har flera gravida konstaterats smittade i Sverige, men detta är det första kända dödsfallet.

Enligt folkhälsomyndigheten så finns det hittills inget som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor om du blir smittad med covid-19, trots att andra sjukdomar orsakade av coronavirus (t.ex. SARS och MERS) har inneburit en högre risk för gravida.

Källa: Källa: Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten, ETC, Eskilstunakuriren.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
hantera förlossningsrädslan

Hantera förlossningsrädslan

Hantera och kontrollera din förlossningsrädsla med hjälp av dessa tips och råd. Det går att hantera sin förlossningsrädsla, men det är svårt att helt bli av med sin rädsla och oro inför förlossningen.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.