Gravid corona Covid-19

Gravid – död i Corona

Den 14e april inträffade det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige. Flera kvinnor har redan tidigare vårdats på intensiven för att de har drabbats av coronaviruset.

Gravid kvinna död i covid-19

Den 14e april inträffade det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige. Flera kvinnor har redan tidigare vårdats på intensiven för att de har drabbats av coronaviruset.

Att den gravida kvinnan hade coronaviruset är nu bekräftat av kvinnans make. Hon avled under påskhelgen på en intensivvårdsavdelning i mellansverige.

Symtom och förlopp hos den gravida kvinnan

Den gravida kvinnan hade varit i kontakt med sjukvården och det blev konstaterat att hon hade en urinvägsinfektion. Hon hade även lite torrhosta, men inte särskilt allvarligt. Hon hade även sedan ett tag tillbaka haft feber till och från, men inga temperaturer som var så dramatiska att de fattade misstankar om hur illa det var.

Familjen förlorade ett barn för två år sedan vilket gjorde att de nu var extra alerta och ville att någon skulle undersöka henne. Vid ett hembesök två dagar innan hon gick bort, testades syresättningen som bedömdes som ganska bra enligt mannen. De avrådes från att åka till sjukhuset då sjukvårdspersonalen ansåg att risken för att smittas av covid-19 på sjukhuset ökade. På lördagen, två dagar senare, upptäckte maken att hon var alldeles blå om läpparna. Ambulans tillkallades och hon fick snabb hjälp med bland annat syrgas. Hon fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och
hennes man fick beskedet att det kunde dröja innan han hörde ifrån dem. Två timmar senare fick han beskedet att hon och barnet i magen gått bort. Hon var gravid i vecka 23.

Kvinnan uppmätte ett något förhöjt blodtryck veckan innan. Hon var även överviktig, vilket ska vara en riskfaktor. I övrigt var hon fullt frisk. Dödsorsaken var hjärtstillestånd. Redan tidigare har flera gravida konstaterats smittade i Sverige, men detta är det första kända dödsfallet.

Enligt folkhälsomyndigheten så finns det hittills inget som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor om du blir smittad med covid-19, trots att andra sjukdomar orsakade av coronavirus (t.ex. SARS och MERS) har inneburit en högre risk för gravida.

Källa: Källa: Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten, ETC, Eskilstunakuriren.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Fostret storlek frukt

Fostrets storlek frukt

Ofta används frukter för att beskriva fostrets storlek. Vilken frukt är ditt barn där inne i magen. Se vår tabell över vilka frukter som används som liknelse under de olika veckorna när du är gravid.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Skengravid

Skengravid

Skengraviditeter är vanliga hos både människor och djur. Ofta kan en kvinna bli skengravid om hon väldigt gärna vill bli gravid eller om det skett förändringar i livet som kan ha en stor hormonpåverkan. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.