Nyfödd coronavirus

Nyfödd bebis Corona

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

En nyfödd bebis och mamma har testat positivt för coronaviruset

Det var i London, idag den 14 mars, som en nyfödd bebis testades positivt för coronaviruset. Man vet ännu inte hur bebisen smittades eller vilken roll barn spelar i smittspridningen i stort.

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

Under fredagskvällen lades en höggravid kvinna in på sjukhuset som uppvisade symtom på lunginflammation. När hon väl var inlagd så födde hon sitt barn och efter förlossningen konstaterades det att både mamman och den nyfödda var smittade av Coronaviruset. De vårdas nu båda på sjukhus. Mamman är inlagd på en intensivvårdsavdelning då hennes symptom blivit kraftigare. Den nyfödda bebisen vårdas fortfarande på en vanlig avdelning, enligt de brittiska tidningarna.

Man vet fortfarande inte om bebisen smittades i samband med födseln eller redan i livmodern, men än så länge finns inga bevis för att coronaviruset kan överföras till fostret under graviditeten.

Mycket kunskap saknas fortfarande om hur barn påverkas av coronaviruset.

– Vi vet att barn får viruset, men de verkar inte bli särskilt sjuka eller dö, säger Justin Lesser, epidemiolog på amerikanska forskningsinstitutionen Johns Hopkins Bloomberg School,

I en studie av 44 000 bekräftade fall i och omkring kinesiska Wuhan, där pandemin började, utgjorde åldersgruppen 10–19 år 1 procent av det totala antalet smittade, medan barn under tio år utgjorde mindre än 1 procent. Bara ett dödsfall noterades i de två åldersgrupperna.

Ett liknande mönster sågs när två andra coronavirus, sars och mers, spreds 2003 respektive 2012.

Källa: The Telegraph.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.