Nyfödd coronavirus

Nyfödd bebis Corona

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

En nyfödd bebis och mamma har testat positivt för coronaviruset

Det var i London, idag den 14 mars, som en nyfödd bebis testades positivt för coronaviruset. Man vet ännu inte hur bebisen smittades eller vilken roll barn spelar i smittspridningen i stort.

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

Under fredagskvällen lades en höggravid kvinna in på sjukhuset som uppvisade symtom på lunginflammation. När hon väl var inlagd så födde hon sitt barn och efter förlossningen konstaterades det att både mamman och den nyfödda var smittade av Coronaviruset. De vårdas nu båda på sjukhus. Mamman är inlagd på en intensivvårdsavdelning då hennes symptom blivit kraftigare. Den nyfödda bebisen vårdas fortfarande på en vanlig avdelning, enligt de brittiska tidningarna.

Man vet fortfarande inte om bebisen smittades i samband med födseln eller redan i livmodern, men än så länge finns inga bevis för att coronaviruset kan överföras till fostret under graviditeten.

Mycket kunskap saknas fortfarande om hur barn påverkas av coronaviruset.

– Vi vet att barn får viruset, men de verkar inte bli särskilt sjuka eller dö, säger Justin Lesser, epidemiolog på amerikanska forskningsinstitutionen Johns Hopkins Bloomberg School,

I en studie av 44 000 bekräftade fall i och omkring kinesiska Wuhan, där pandemin började, utgjorde åldersgruppen 10–19 år 1 procent av det totala antalet smittade, medan barn under tio år utgjorde mindre än 1 procent. Bara ett dödsfall noterades i de två åldersgrupperna.

Ett liknande mönster sågs när två andra coronavirus, sars och mers, spreds 2003 respektive 2012.

Källa: The Telegraph.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Förstoppad under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid. Läs mer om förstoppning under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.