Nyfödd coronavirus

Nyfödd bebis Corona

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

En nyfödd bebis och mamma har testat positivt för coronaviruset

Det var i London, idag den 14 mars, som en nyfödd bebis testades positivt för coronaviruset. Man vet ännu inte hur bebisen smittades eller vilken roll barn spelar i smittspridningen i stort.

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

Under fredagskvällen lades en höggravid kvinna in på sjukhuset som uppvisade symtom på lunginflammation. När hon väl var inlagd så födde hon sitt barn och efter förlossningen konstaterades det att både mamman och den nyfödda var smittade av Coronaviruset. De vårdas nu båda på sjukhus. Mamman är inlagd på en intensivvårdsavdelning då hennes symptom blivit kraftigare. Den nyfödda bebisen vårdas fortfarande på en vanlig avdelning, enligt de brittiska tidningarna.

Man vet fortfarande inte om bebisen smittades i samband med födseln eller redan i livmodern, men än så länge finns inga bevis för att coronaviruset kan överföras till fostret under graviditeten.

Mycket kunskap saknas fortfarande om hur barn påverkas av coronaviruset.

– Vi vet att barn får viruset, men de verkar inte bli särskilt sjuka eller dö, säger Justin Lesser, epidemiolog på amerikanska forskningsinstitutionen Johns Hopkins Bloomberg School,

I en studie av 44 000 bekräftade fall i och omkring kinesiska Wuhan, där pandemin började, utgjorde åldersgruppen 10–19 år 1 procent av det totala antalet smittade, medan barn under tio år utgjorde mindre än 1 procent. Bara ett dödsfall noterades i de två åldersgrupperna.

Ett liknande mönster sågs när två andra coronavirus, sars och mers, spreds 2003 respektive 2012.

Källa: The Telegraph.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

blojtarta

Blöjtårta

Blöjtårta – så gör du din egen blöjtårta steg för steg. Funderar du på att göra en egen blöjtårta? Vi ger dig tipsen på hur du gör din egen fina och exklusiva blöjtårta. Om du vill ha lite hjälp på vägen så vet vi var du kan köpa kit för att pimpa till din blöjtårta.

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.