Nyfödd coronavirus

Nyfödd bebis Corona

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

En nyfödd bebis och mamma har testat positivt för coronaviruset

Det var i London, idag den 14 mars, som en nyfödd bebis testades positivt för coronaviruset. Man vet ännu inte hur bebisen smittades eller vilken roll barn spelar i smittspridningen i stort.

Den bebis som i Storbritannien testade positivt är nu den yngsta drabbade av viruset som går under benämningen Covid-19.

Under fredagskvällen lades en höggravid kvinna in på sjukhuset som uppvisade symtom på lunginflammation. När hon väl var inlagd så födde hon sitt barn och efter förlossningen konstaterades det att både mamman och den nyfödda var smittade av Coronaviruset. De vårdas nu båda på sjukhus. Mamman är inlagd på en intensivvårdsavdelning då hennes symptom blivit kraftigare. Den nyfödda bebisen vårdas fortfarande på en vanlig avdelning, enligt de brittiska tidningarna.

Man vet fortfarande inte om bebisen smittades i samband med födseln eller redan i livmodern, men än så länge finns inga bevis för att coronaviruset kan överföras till fostret under graviditeten.

Mycket kunskap saknas fortfarande om hur barn påverkas av coronaviruset.

– Vi vet att barn får viruset, men de verkar inte bli särskilt sjuka eller dö, säger Justin Lesser, epidemiolog på amerikanska forskningsinstitutionen Johns Hopkins Bloomberg School,

I en studie av 44 000 bekräftade fall i och omkring kinesiska Wuhan, där pandemin började, utgjorde åldersgruppen 10–19 år 1 procent av det totala antalet smittade, medan barn under tio år utgjorde mindre än 1 procent. Bara ett dödsfall noterades i de två åldersgrupperna.

Ett liknande mönster sågs när två andra coronavirus, sars och mers, spreds 2003 respektive 2012.

Källa: The Telegraph.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan navelsträngen lossna? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Fostret storlek frukt

Fostrets storlek frukt

Ofta används frukter för att beskriva fostrets storlek. Vilken frukt är ditt barn där inne i magen. Se vår tabell över vilka frukter som används som liknelse under de olika veckorna när du är gravid.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.