Rökande pappa och spermier

Rökande pappor och spermier

Enligt nya studier så har barn till rökande pappor endast hälften så många spermier som de barn med icke rökande pappor. Sedan tidigare har forskning visat att rökning hos mamman leder till minskad mängd spermier hos pojkar.

Barn till rökande pappor har färre spermier

Enligt nya studier så har barn till rökande pappor endast hälften så många spermier som de barn med icke rökande pappor. Sedan tidigare har forskning visat att rökning hos mamman leder till minskad mängd spermier hos pojkar.

Pappans rökning och sönernas spermier

Det finns många studier som visar på en koppling mellan mammors rökning och minskat spermieantal hos deras söner. En studie vid Lunds Universitet, som presenterades i slutet av 2018, visar nu att även pappornas rökning påverkar. Män vars pappor rökte under graviditeten hade 51 procent färre spermier än de män med rökfria pappor. Koncentrationen av spermie var dessutom väldigt mycket lägre.

Orsaken tros vara att tobaksrök innehåller många mutationsframkallande ämnen som får könscellerna att förändras negativt innan det att generna förs över vid befruktningen. Färre antal spermie gör att det normalt blir svårare att göra någon gravid. Män till rökande pappor (och mammor) kan således få svårigheter att få barn i framtiden. Pappans rökning är också kopplad till ett kortare reproduktivt livsspann hos döttrar.

Om studien ang rökande pappor och spermier

Studien är gjord av en forskargrupp vid Lunds universitet. 104 svenska män mellan 17 och 20 år deltog i studien. Studien var relativt liten, även om resultatet var tydligt, så mer forskning krävs inom ämnet. Det man med säkerhet kan råda om är att både mannen och kvinnan bör sluta röka om de ska försöka att bli gravida.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.