amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Hur långt ska varje amningstillfälle vara?

Ofta kan man amma barnet redan när det är nyfött och barnet hittar själv bröstet. Hur länge barnet suger under de första timmarna är olika. En del barn suger inte alls medan andra suger ganska länge. Man kan låta barnet suga tills det själv släpper taget.

Det är bra om barnet får amma så ofta och länge det vill. Även när det kommer till amning har barn individuella önskemål och behov. En del barn ammar bara en kort stund, medan andra vill ligga vid bröstet en längre tid. En del barn passar även på att sova mellan varven. Låt därför amningen ta den tid det tar och undvik att avbryta amningen.

Amma länge för att barnet ska få fet mjölk

Fettinnehållet i bröstmjölken ökar ju länge ett barn ammar. Om du byter sida utan att barnet markerat att det är dags, får barnet mer mjölk, men med lägre fettinnehåll. Detta kan göra att barnet inte blir riktigt mätt. Tecken på att barnet inte ammat tillräckligt länge för att få i sig den feta mjölken är att barnet dricker glupskt för att sedan snabbt bli hungrig igen. Avföringen kan då vara vattnigt och gul eller gulgrönt till färgen. Barnet kan växa bra ändå, men har ofta smal siluett. Försök att låta barnet suga så länge som möjligt på ett bröst.

Hur vet man att barnet ammat tillräckligt länge för att vara mätt?

Alla barn behöver amma olika mycket och således olika länge vid varje amningstillfälle. Den första tiden kan det vara svårt att veta om barnet får i sig tillräckligt med mjölk eftersom man ännu inte lärt sig att tolka barnets signaler. Hur länge man ska amma för att ett barn ska bli mätt är svårt att säga. De flesta barn brukar äta sig mätta och sedan visa när de inte vill amma längre.

Om man känner sig osäker på om man ammar tillräckligt länge så är det bra att fråga på BVC. Där väger man barnet regelbundet och följer barnets viktkurva så att man ser att barnet går upp i vikt som det ska. Ett annat sätt att se om barnet får i sig tillräckligt vid amningstillfällena är blöjan. Ett bra tecken är att man får byta blöja på spädbarnet åtminstone sex gånger per dag, och att blöjan då är genomblöt med klart gult eller svagt gul urin.

Hur länge ska man amma?

I Sverige rekommenderas det att barnet enbart ska få bröstmjölk under sitt första halvår. Efter det är det bra om amningen fortsätter och att bröstmjölk är en del av barnets kost under hela det första levnadsåret.

De som läst avsnittet om hur lång tid ska man amma vid varje amningstillfälle läste även mer om hur ofta man ska amma samt avsnittet om barnets kost 0-6 månader.

”Amningskurs online”

–> Ta kursen här – den är helt gratis

Om du känner dig osäker på amningen så kan vi rekommendera denna amningskurs som du enkelt ser i mobilen, på paddan eller på datorn. Lär dig om hur du ammar, hur man lägger till barnet, olika amningsställningar och mycket annat.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.