Sluta amma på natten

Sluta amma på natten

När ska du sluta amma på natten och hur gör man? Vi har sammanställt de rekommendationer och tips som finns för att sluta med nattamningen. 

7 tips för att sluta amma på natten?

Många barn ammar på natten under hela amningstiden. Andra barn ammas bara ibland under nattetid. För många kan det vara jobbigt med amning på natten, medan andra knappt märker av det. Det finns ingen regel för när man ska sluta amma på natten, men många slutar när barnet är runt sex månaders ålder och börjar med smakportioner.

För de som ammar på natten kan amningen vara en del av nattningsrutinen. Att sluta med nattamningen kan då bli en kamp. Det gäller att vara bestämd när det är dags och ge upp efter ett par jobbiga nätter. Längre ner på sidan hittar du flera tips som kan vara till hjälp när du ska sluta att amma på natten.

Amning på natten

För många är det tröttsamt att amma på natten och är du ofta uppe och ammar så är det bra om man kan få avlastning under dagen för att få tid att sova. Till det positiva hör att forskning visar att kvinnor som ammar på natten sover mer kvalitetssömn när de sover och därmed inte är lika trötta, jämfört med om de i stället skulle ge barnet flaska på natten. Detta beror på hormoner. Upplevelsen är dock högst individuell så kanske gäller inte detta dig.
En bra anledning till att sluta eller dra ner på amningen under natten, är för att barnet ska få ökad aptit under dagen och äta mer vanlig mat.

Sluta amma på natten

När barnet blir äldre så är det inte säkert att barnet vaknar på natten för att det behöver ammas. Många barn vaknar istället av att de behöver närhet, värme och trygghet. När man ska sluta amma på natten så kan det vara bra om mamman inte är den som tröstar barnet om det vaknar på natten. Anledningen är att barnet lätt känner lukten av bröstmjölk eller även att det förknippar mammans nattliga tröst med amning. Det kan då vara bra att låta sin partner trösta barnet på natten.

När du väl bestämt dig för att sluta med amningen på natten så kan du räkna med att det blir några jobbiga nätter. Ett bra knep är att stegvis öka tiden mellan amningstillfällena. I början kan barnet behöva tröstas och lugnas vid flera tillfällen, men inom en vecka brukar de flesta barn få en stabilare nattsömn. Bäst brukar det gå för dem som verkligen bestämt sig och står ut med några nätters dålig sömn. Om det inte fungerar som du tänkt dig så är det inte värre än att du fortsätter att amma ytterligare några veckor och sedan gör ett nytt försök igen.

När ska man sluta att amma på natten?

Det finns ingen regel för när man ska sluta amma på natten, utan detta är helt och hållet upp till dig. För många är det naturligt att försöka trappa ner på nattamningen när barnet börjar äta fast föda. Kanske ska du börja jobba och känner att det inte längre är möjligt att sitta vaken på nätterna och amma. När det är dags att sluta amma är mellan dig som mamma och ditt barn. Ni måste känna att det är rätt. Här nedanför hittar du 7 tips när du ska sluta amma på natten.

7 tips när du ska sluta amma på natten

  1. De första dagarna kan vara kämpiga, så välj en lugn period. Om ni är två, är det bra att ni tillsammans hittar en lämplig period så att ni kan hjälpas åt.
  2. Låt din partner trösta barnet om det vaknar på natten. Detta för att bryta rutinen och för att barnet inte ska känna doften av bröstmjölk.
  3. Se till att det är mörkt i rummet och att ingen pratar eller leker med barnet på natten. Då kommer barnet lättare till ro om det vaknar.
  4. Trappa ner långsamt när du slutar amma på natten. Låt det stegvis gå allt mer tid mellan amningstillfällena.
  5. Amma så sent som möjligt så att barnet är riktigt mätt när det lägger sig. Barn som är mätta sover bättre (och längre).
  6. Försöka att se till så att barnet inte somnar vid bröstet. Om barnet har detta som vana så blir det också naturligt att vilja fortsätta med amningen när barnet vaknar på natten. Vänj barnet vid att nattning och amning är skilda rutiner.
  7. Stressa inte. Du måste inte sluta med att amma på natten just nu. Ta det lugnt och trappa ner långsamt.

Övrigt om att sluta amma på natten

Att sluta med nattamningen är inte alltid så lätt. Det brukar vara en fördel att göra det efter att barnet börjat med fast föda. Den fasta födan gör så att barnets mättnad håller i sig längre. Andra ovetenskapliga tips för att sluta med amningen på natten är att ge napp nattetid, för att stilla barnets sugbehov. För vissa kan det även fungera med att ge lite vatten från en nappflaska.

De som läste om att sluta amma på natten läste även mer om potträning samt om Baby-Led Weaning (en metod för att ge smakportioner).

Fler artiklar för dig med familj

nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.