Bästa bälteskudde

Bälteskudde – Bästa bälteskudde 2023, vi har undersökt

Bälteskudde rekommenderas till barn från 4-5 års ålder och upp till 10-12 års ålder. Funktionen som bälteskudden tillgodoser är att säkerställa att barnet kommer upp i höjd så att bältet hamnar rätt över axeln och över barnets ben / höft.

Allt om bälteskudde : en komplett guide

En bälteskudde används när barnet vuxit ur både bilbarnstolen och bältesstolen. Bälteskudden är således det sista steget innan barnet kan sitta helt själv direkt på sätet. 

Bälteskudde rekommenderas till barn från 4-5 års ålder och upp till 10-12 års ålder. Funktionen som bälteskudden tillgodoser är att säkerställa att barnet kommer upp i höjd så att bältet hamnar rätt över axeln och över barnets ben / höft.

Barn i Sverige ska sitta i någon form av godkänd skyddsutrustning vid transport i bil ända fram till dess att de är minst 135 centimeter långa. Bälteskuddar finns normalt för viktklass 15-36 kg. I denna artikel presenterar vi de bälteskuddar som har fått bäst betyg på marknaden samt går igenom de regler och rekommendationer som gäller avseende bälteskuddar. 

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Bälteskudde – bäst i test

Vi har gått igenom alla tillgängliga test av bälteskudde och här sammanställt de kuddar som anses bäst på marknaden just nu. Viktigaste parameter är självklart säkerhet. Nedan hittar du de bälteskuddar som är bäst i test i premium- respektive budgetklassen.

Bäst i test – premium

Här hittar du bästa bälteskudde:

Modell och ranking
Graco Bälteskudde Booster DeLuxe1. Graco Bälteskudde Booster DeLuxe
(22-36 kg med hög komfort)

Se produkt och pris på:
Jollyroom
BabyV
Peg-Perego Bälteskudde2. Peg-Perego Bälteskudde 
(15-36 kg med högt konsumentbetyg).
 
Se produkt och pris på:
pinkorblue
Nedan hittar du mer info om bälteskudde i detta test.

Bäst i test – budget

Modell och ranking
Axkid Bälteskudde1. Axkid Bälteskudde
(godkänd kudde för barn 15-36 kg)

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Beemoo Safe Bälteskudde 2. Beemoo Safe Bälteskudde
(rekommenderad för för barn 22–36 kg)

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Läs mer om testvinnaren längre ner

Mer utförlig information om de vinnande bälteskuddarna hittar du här nedanför. Längre ner på sidan hittar du även mer fakta om hur man använder en bälteskudde på bästa sätt. 

Bästa bälteskudde : Graco Booster Deluxe

Graco Booster Bälteskudde
Graco Booster Bälteskudde

Detta är en populär bälteskudde med hög komfort. Kudden har en tydlig bältesdragning och kraftiga bälteshorn som garanterar att bältet sitter som det ska. Denna bälteskudde är en beprövad klassiker så med denna kudde behöver man inte oroa sig för att det ska bli fel.

Den är godkänd för barn som väger mellan 22-36 kg. Sätet är mjukt och kudden är även utrustad med två mugghållare som höjer komforten för barnet. Klädseln är avtagbar och tvättbar.

Se produkt och pris på: Jollyroom eller BabyV

Bästa bälteskudde budgetklassen : Axkid

Stolen finns att köpa på: Jollyroom

Axkid Grow
Axkid Grow

Detta är en mycket prisvärd bälteskudde som är testad och godkänd för barn 15-36 kg. Bälteskudden används tillsammans med bilens trepunktsbälte och gör så att barnet kommer upp i höjd så att bältet hamnar på rätt ställe.

Denna bälteskudde håller hög säkerhet samtidigt som den är lätt att bära med sig. Den kan användas på bilens alla platser, dock aldrig tillsammans med airbag. Kudden är godkänd i enlighet med ECE R44 rev 04.

Se priset på: Jollyroom

Bälteskudde placering

Ur säkerhetssynpunkt är där ingen skillnad om bälteskudden är placerad i framsätet eller i baksätet. Tänk dock på att stänga av eventuell krockkudde fram. 

Bälteskudde ålder och längd

Enligt NTF så rekommenderas det att barn använder bälteskudde till 10-12 års ålder. Orsaken till detta är för att barnets höftkammare inte är färdigbildade förrän i den åldern och bälteskudden hjälper till att styra ner midjebältet mot ljumskarna på barnet. Bältet ska inte ligga över buken på barnet då bältet då vid kollision kan tränga in i buken och ge inre skador hos barnet. Även diagonalbältet gynnas av att komma upp i höjd så att det kommer riktigt över barnets bröst, nära halsen och mitt över bröstbenet.

Enligt de regler som finns så ska barn sitta i någon form av skyddsutrustning till dess att barnet är minst 135 centimeter. Beroende på olika faktorer, såsom exempelvis bilens modell, kan bältet trots barnets längd hamna fel. Utgå därför från bältets position och låt inte barnet sluta med bälteskudde för tidigt. Tänk även på att justera nackstödet i bilen så att det sitter rätt i förhållande till barnets huvud. 

Läs även: Bästa bilbarnstolen

Bälteskudde och tyngre barn

De flesta bälteskuddar är godkända för en vikt mellan 15-36 kg. Enligt NTF så är vikten vid användning av en bälteskudde inte så avgörande då syftet primärt är att hålla bilbältet på rätt plats över kroppen (till skillnad från bilbarnstol där vikten är viktig att hålla). De rekommenderar således att bälteskudde används även om barnet väger några kilo mer än vad kudden är avsedd för. Barn som är lättare än 15 kg bör inte sitta i bälteskudde utan bör använda bakåtvänd bilstol. 

Från vilken ålder kan man använda bälteskudde? 

Bälteskudde kan användas så snart barnet inte längre kan sitta bakåtvänt i bilbarnstol. När detta är beror dels på barnets längd samt på modell av bilstol i kombination med typ av bil. Vanligtvis säger man att bälteskudde kan användas från 4-5 års ålder.

Varför ska man inte börja med bälteskudde för tidigt?

De tester som genomförts visar att en bakåtvänd bilbarnstol har en skadereducerande effekt på cirka 90 procent. Motsvarande värde för en bältesstol är cirka 60 procent. Barnet bör således åka bakåtvänt så länge som möjligt och en bältesstol eller bälteskudde bör introduceras först när barnet verkligen måste sitta framåtvänt. 

Hur länge ska barn använda bälteskudde?

Bälteskudde skall användas minst till dess att barnet är 135 centimeter. NTF rekommenderar dock att barn sitter längre än så i bälteskudde om möjligt, gärna till 10-12 års ålder. Först när bältet hamnar fel på barnet pga. bälteskudden är det dags att ta bort den.

Uppblåsbar bälteskudde

Detta är en relativt ny variant som är väldigt smidig att ha med sig när man reser. Den bör inte användas som en permanent lösning, men är praktiskt när bälteskudde endast behövs lite då och då. Tillfällen där den lämpar sig väldigt bra är i taxin, hyrbil, vid utflykter eller när mor- eller farföräldrar oplanerat vill ge sig iväg på en biltur. 

Vi rekommenderar denna variant av uppblåsbar bälteskudde som heter Bubbelbum. 

Kudden finns på Jollyroom och Babyland. Klicka på respektive länk för att se tillgänglighet och pris. 

Bälteskudde och krockkudde / airbag

Även när barn sitter i bälteskudde så ska krockkudden fram var urkopplad. Först när barn är längre än 140 centimeter och sitter utan bälteskudde kan den främre krockkudden var påkopplad på platsen där barnet sitter. 

Var kan man köpa bälteskudde?

Allt större barn och baby butiker säljer oftast även bälteskuddar. Här har vi listat några av de större och godkända återförsäljarna.

Det finns självklart fler ställen som säljer bälteskuddar än de vi nämner här. Har du tips på fler butiker så skicka oss gärna ett mail med information.

Sammanfattning av bäst bälteskudde 2023

Det finns många olika modeller av bälteskuddar och när det kommer till bälteskudde är skillnaderna mellan olika modeller inte lika påtagliga som när det kommer till bilbarnstolar. Välj bälteskudde efter dina behov och din budget – det är viktigare att barnet använder en bälteskudde än vilken modell man i slutändan köper.

Källa: NTF, Råd & Rön, Transportstyrelsen, Trafikverket, M Sverige.

Guider för gravid och förälder

Sittvagn bäst i test

Sittvagn : Bästa sittvagnen 2023

Sittvagn – Fakta och tips om sittvagnar. Vilken sittvagn ska du köpa? Vad ska du tänka på när du väljer sittvagn? Allt om sittvagnar hittar du här. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
Present nyfödd

Present nyfödd

Det är inte lätt att köpa present till nyfödd, men här har vi tipsen som löser ditt problem. Vi har samlat flera olika tips på presenter till nyfödd som garanterat uppskattas av både förälder och barn. 

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.