Bästa bältesstol bäst i test

Bältesstol – Bästa bältesstol 2023, vi har undersökt

Bältesstolen lyfter upp barnets kropp och stödjer den så att barnet skyddas bättre vid en kollision. Om stolen är placerad på en plats som saknar huvudstöd så ska bältesstolen även vara försett med ett nackstöd.

Allt om bältesstol : en komplett guide

Bältesstol används när barnet vuxit ur bilbarnstolen och det är dags att åka framåtvänt. I en bältesstol används bilens egna bälten för att hålla både barnet och stolen på plats. 

Bältesstolen lyfter upp barnets kropp och stödjer den så att barnet skyddas bättre vid en kollision. Om stolen är placerad på en plats som saknar huvudstöd så ska bältesstolen även vara försett med ett nackstöd. 

I denna artikel presenterar vi den bästa bältesstolen och går igenom all fakta och alla regler som du bör ta i beaktning när du ska köpa en bältesstol. 

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Bältesstol eller bälteskudde

En bältesstol är normalt försedd med rygg, sidor och nackstöd, vilket gör att barnet sitter säkrare. En bälteskudde är endast en sittkudde som gör att barnet kommer upp i höjd. Många bältesstolar har en avtagbar ryggdel så att stolen kan göras om till en bälteskudde

En fördel med en bältesstol är att den hjälper till att hålla barnet och bältet på plats i sätet. Stolen säkerställer också att ett barn som somnar i bilen inte lutar sitt huvud direkt mot bildörren / rutan där sidokrockkudden kan sitta. 

När ska man byta till en bältesstol?

Det rekommenderas att barn ska färdas bakåtvänt så länge som möjligt. Vid 4-5 års ålder brukar det vara svårt då barnet helt enkelt är för långt för att få plats i både bilbarnstol och med benen mellan stol och säte. Bältesstol rekommenderas då som nästa steg.

Bältesstol – bäst i test

Vi har gått igenom alla tillgängliga test av bältesstolar och här sammanställt de stolar som anses bäst på marknaden just nu. Viktigaste parameter är självklart säkerhet.

Bästa bältesstol 2023

Här hittar du den bästa bältesstolen:

Modell och ranking
Britax, Kidfix SL SICT1. Britax, Kidfix i-Size   
(Denna stol är bland annat testvinnare enligt Råd & Rön samt enligt senaste StiWa-testet)

Se produkt och pris på:
Babymarkt
Jollyroom
Cybex Solution M-Fix Bältesstol2. Cybex Solution M-Fix Bältesstol
(Denna stol är bäst i test enligt bland annat Testfakta. Systerstolen Solution G-Fix vann även pris enligt Råd & Rön. Läs mer om stolen.)

Se produkt och pris på:
Babymarkt
BabyV
Jollyroom
Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol3. Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol
 
Se produkt och pris på:
Babyland
Jollyroom
Baby V
Nedan hittar du mer info om bilbarnstolen i detta test.

Mer utförlig information om de vinnande bältesstolarna hittar du här nedanför. Längre ner på sidan hittar du även mer fakta om hur man använder en bältesstol på bästa sätt och när det är dags att byta ut den. 

Bästa bältesstol : Britax Kidfix i-Size

Enligt Råd & Rön är den bästa bältesstolen Britax Kidfix i-Size. Den är testad både bältad och med Isofix och den får faktiskt bättre betyg som bältad (en poäng). Föregångaren, Bältesstolen Britax Kidfix SL SICT, blev även bäst i test enligt senaste StiWa-testet. 

Britax Kidfix SL SICT
Britax Kidfix SL SICT

Detta är en stol som håller hög säkerhet samtidigt som den är lätt att montera. Bältesstolen kan användas både bältad och med Isofix. Stolen får bäst betyg i krockresultat och skyddar barnen bäst mot skador på nacke och huvud. NTF har kritiserat bältesdragningen på stolen och säger att den kan göra att bältet blir lösare än normalt. Ett bälte skall sitta tajt vilket är viktigt och därför värt att överväga i valet. Britax tillbakavisar dock denna kritik.

Britax Kidfix SL är en framåtvända bältesstol med Isofix som kan användas av barn mellan 4 till 12 år. Stolens huvudstöd är justerbart i höjd och har vadderade sidor som gör det bekvämt för barnet. Stolen är godkänd för vikt 15-36 kg.

Se priser på: Babymarkt eller Jollyroom.

Alternativet : Cybex Solution M-Fix Bältesstol

Denna stol håller en hög säkerhet och kan användas både som bältad och med Isofix. Denna bältesstol har fått bra resultat i krocktester och det är i stolen lätt att bälta barnet på ett korrekt sätt. Denna bältesstol får även väldigt bra betyg av användarna / konsumenterna.

Cybex Solution M-Fix Bältesstol
Cybex Solution M-Fix Bältesstol

Denna bältesstol har ett patenterat nackstöd som hindrar barnets huvud från att falla framåt. Bältesstolen rekommenderas från 3-12 års ålder och är godkänd för vikt 15-36 kg. Stolen blev utsedd som bäst i test av det oberoende svenska Testfakta Group.

Denna bältesstol har även ett individuellt justerbart sidokrockskydd som säkerställer hög säkerhet vid kollisioner från sidan. I bilen kan stolen fästas både med och utan Isofix. Även designen har fått pris i den prestigefyllda Red Dot Design Award.

Se priset på: Babymarkt, Jollyroom och BabyV

Bältesstol Isofix

Isofix är en monterad anordning som finns på de flesta nyare bilar. Man kan beskriva Isofix som två hakar som sitter i sätets delning mellan rygg- och sittdelen. Idag finns det flera olika modeller av bältesstolar som kan hakas fast med hjälp av Isofix. 

Rent säkerhetsmässigt är där ingen skillnad på en bilstol med eller utan Isofix, så länge stolen är korrekt monterad. Det är just i monteringen det skiljer sig och en stol med Isofix kan inte placeras fel. Jämfört med en bilbarnstol så är dock en bältesstol enkel att montera då den ofta inte sätts fast utan den står lös på sätet och hålls endast på plats med hjälp av bilens bälte. 

Delbar bältesstol

Det finns många modeller av bältesstolar där man kan dela stolen i brytningen mellan säte och rygg. Detta gör att man i framtiden kan ta bort sid – och ryggdelen och endast behålla sittdynan som då får samma funktion som en bälteskudde. Detta är en smidig lösning för barn som växer snabbt. Dessa stolar är ofta något mindre stabila än de helintegrerade stolarna men annars finns där inga direkt negativa saker med dessa delbara varianter. 

Bältesstol airbag / krockkudde

När barn sitter i bältesstol så ska krockkudde / airbag fram vara urkopplad. Det är först när barnet är minst 140 centimeter och sitter utan bältesstol som han eller hon kan sitta på en plats med en aktiv krockkudde (om inte biltillverkaren ger andra rekommendationer). Sidokrockskudde och sidokrockgardin utgör dock ingen fara för barn i bältestol. 

Bältesstol och bilbälte

Hur ska bilbältet sitta vid användning av en bältesstol? Bältet ska vara sträckt på rätt sätt så att det hamnar nära halsen, över bröstbenet och ner över låren. Det ska inte sitta över magen. Det är viktigt att du säkerställer att barnet inte drar ner bältets övre del och lägger det under armen. Bältet ska heller aldrig sitta över kraftiga ytterkläder. Du ska ha som riktlinje att det är säkrare för barnet ju närmre kroppen bältet sitter. Följ alltid bältesstolens anvisningar om hur bilbältet ska dras.

Tre eller fempunktsbälte och bältesstol

Med fempunktsbälte låses kroppen fast och vid en kollision eller kraftig inbromsning ökar belastningen på barnets nacke och huvud. Med bilens monterade trepunktsbälte blir det ett mer dynamiskt samspel där kraften fördelas över ett större område. Detta är fördelaktigt vid en krock. Det rekommenderas därför att man använder trepunktsbälte vid framåtvänt åkande i exempelvis bältesstol. 

Var kan man köpa bältesstol?

Här har vi listat de återförsäljare av bältesstol som säljer godkända stolar och håller en hög nivå på sin service.

Det finns självklart fler ställen som säljer bältesstol än de vi nämner här. Har du tips på fler butiker så skicka oss gärna ett mail med information.

Sammanfattning bältesstol

Ska ni köpa en bältesstol så välj en stol som håller en hög säkerhet. Se till så att den är godkänd och att bakstycket och bälteshållare går att justera efterhand som barnet växer. Här kan du även läsa mer om du är intresserad av att veta mer om den bästa bälteskudde.

Källa: NTF, Råd & Rön, Transportstyrelsen, Trafikverket, M Sverige.

Guider för gravid och förälder

Present nyfödd

Present nyfödd

Det är inte lätt att köpa present till nyfödd, men här har vi tipsen som löser ditt problem. Vi har samlat flera olika tips på presenter till nyfödd som garanterat uppskattas av både förälder och barn. 

Läs artikeln »
doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.