Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Att upptäcka och behandla löss hos barn?

Huvudlöss upptäcks ofta på grund av att barnet klagar på att det kliar i håret. Man kan dock ha huvudlöss utan att det kliar. Har barnet levande löss i håret så krävs någon form av behandling för att lössen ska försvinna.

En vanlig missuppfattning är att man får löss av dålig hygien. Sanningen är dock det omvända – löss trivs alldeles utmärkt i ett barns eller en vuxens nytvättade hår.

Läs även: Fakta om barn med löss

Hur upptäcks löss hos barn?

Klåda i hårbotten är det som oftast avslöjar att barnet har fått löss. Det händer dock att barn har löss utan att det kliar. Detta är dock vanligare hos vuxna. Orsaken till klådan är överkänslighet på lusens saliv. Om du misstänker att barnet har löss så ska du köpa en luskam. Genom att regelbundet kamma igenom barnets hår över ett vitt underlag eller en spegel så kan du tidigt upptäcka lössen.

Ett annat sätt att upptäcka huvudlöss hos barn är svart pulver på kragen eller på kudden. Detta kan vara lusens bajs. Man kan även hitta lusens ömsade skinn eller äggrester som syns när håret växer.

Att använda luskam på barn

Kammen du använder för att upptäcka och ta bort löss ska vara tät och ha styva tänder. En ljus kam är att föredra då lössen syns bättre.

När du kammar håret med en luskam så ska du kamma hela håret noggrant, från hårbotten längst hela hårstrået. På så sätt får du med dig lusen. Kamma gärna barnet över ett ljust underlag såsom ett papper, ett lakan eller en spegel (löss kan inte hoppa så de kommer inte att springa iväg). När du kammar så ska du stryka av kammen efter varje kamtag.

Tips vid luskammning:

  • Kamma gärna barnets hår när det är vått. Om barnets hår är fuktigt så fastnar lössen i kammen och det är enkelt att sedan torka av dem på en bit papper.
  • Tvätta barnets hår i balsam så blir trassligt hår lättare att kamma och lössen håller sig mer stilla.
  • Finkamma noga igenom håret bit för bit med täta benor.
  • Vet du att det förekommer huvudlöss på förskolan eller bland kompisarna så kamma håret regelbundet så begränsas smittan.

Hur behandlas huvudlöss på barn?

När du upptäcker att ditt barn har fått löss, så är det första du ska göra att kamma igenom håret med en luskam. Detta är dock sällan den enda behandling du behöver göra, utan du bör kombinera en behandling med lusmedel om du sett levande löss. Tänk även på att alla som har löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för smitta.

Behandla ditt barn vid löss
Det går att bli av med huvudlössen enbart genom att använda en luskam om man är noggrann, kammar varje dag och kammen är tillräckligt tät och den klarar av att kamma ut både lössen och gnetterna. Läkemedelsverket rekommenderar att samtliga i familjen eller barngruppen kammas noggrant med luskam i minst 10 dagar, helst 14 dagar. Alla som har angripits bör behandlas samtidigt för att man ska undvika återsmitta.

Läkemedelsverket rekommenderar även att man använder medicintekniska produkter som innehåller dimetikon eller växtoljor istället för traditionella preparat. Medicintekniska produkter ska även vara CE-märkta. Orsaken till att de tidigare preparaten idag inte rekommenderas är att lössen idag blivit mer och mer resistenta mot de tidigare vanligaste preparaten. Tänk på att endast de med levande huvudlöss ska behandlas med denna typ av preparat. Behandling av huvudlöss hos barn verkar antingen genom att kväva lössen eller genom att förhindra att lössen gör sig av med vätskan som bildas när de sugit ut blod. Lusmedel i form av schampo bör undvikas eftersom de har sämre effekt på grund av att de späs ut.

Olika behandlingsmetoder mot löss hos barn

Här är lite tips på olika behandlingsmetoder mot löss hos barn. Tänk på att alla metoder och lusmedel ska kombineras med kamning:

  • Schampo från Apoteket. Detta är lätt att sprida i fuktigt hår eftersom det löddrar. Där finns dock en risk att medlet späs ut och att medlet därför inte biter.
  • Liniment från Apoteket. Detta medel mot löss droppas och fördelas i hår och hårbotten. Ångorna är giftiga för löss, men inte för människor. Linimentet ska verka i 12 eller 24 timmar.
  • Elkam. Denna dödar eller oskadliggör lusen genom svar elektrisk ström. Du kan köpa den i vanliga butiker eller på vissa Apotek.
  • Naturpreparat med oljor. Dessa verkar inte på kemisk väg, utan genom att lössens andningsvägar klibbar igen. Detta är inget som lösen blir resistenta mot.
  • Luskam. Det går att få bort lössen genom att endast använda luskam. Det gäller dock att du är noggrann och tålmodig och kammar varje morgon och kväll i cirka två veckor.
  • Dammsugar-kam eller lusesnappare. Detta är en kam och lusfilter som kopplas till en dammsugare. Hur effektivt det är vet vi tyvärr inte.

Läs även: Hur sprids löss mellan barn?

Ska behandlingen upprepas?

I de flesta fall så ska man upprepa behandlingen efter ungefär en vecka. Läs och följ alltid instruktionerna på det lusmedel som du använder för att veta hur just det medlet ska användas. Orsaken till att det ofta rekommenderas att man gör en ny behandling efter ungefär en vecka är att lössens ägg kan ha överlevt den första behandlingen. Efter en dryg vecka har de ägg som överlevt hunnit kläckas och en ny behandling tar då död på den nykläckta ”nymfen” innan den är redo att lägga egna ägg.

Om behandlingen inte gör barnet lusfri?

Det kan hända att behandlingen inte hjälper och att lössen lever kvar i barnets hår. Oftast beror detta på att behandlingen inte genomförts korrekt. Var därför noga med att läsa bruksanvisningen och säkerställ att du använder tillräckligt mycket lusmedel och att det får sitta kvar i håret enligt den tid som står i anvisningarna.

Tänk på att en misslyckad behandling mycket väl kan vara en ”ny” smitta. Var därför noga med att upplysa vänner, förskola, etc. om smittan så att alla i barnets närhet kan behandlas. Annars kommer barnen att fortsätta smitta varandra.

Om du följt bruksanvisningen till punkt och pricka samt kan utesluta återsmitta så kan orsaken vara att lössen är resistenta, dvs motståndskraftiga mot medlet. Du kan då byta till ett annat lusmedel.

Källa behandla löss hos barn – upptäcka löss hos barn:
http://www.rikshandboken-bhv.se, lusfri.nu, lakemedelseverket.se, 1177, apotektet.se.

De som läst avsnittet om att behandla och upptäcka löss hos barn läste även mer om hur löss sprids hos barn.

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.