Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Nyfödda barns tillväxt för huvudomfånget

Huvudomfång är ett av de mått som barnmorskan följer regelbundet på BVC. Detta mått speglar hjärnans tillväxt som växer väldigt mycket under det första levnadsåret.

Under det första levnadsåret ökar huvudomfånget hos barn med i genomsnitt 12 centimeter, från ett värde av ungefär 35 centimeter vid barnets födelse. Under år två minskar ökningen drastiskt till knappt 3 centimeter. Redan det tredje och fjärde året är ökningstakten för huvudets tillväxt marginell med respektive 1 och 0,7 centimeter. Vid födelsen är huvudomfånget cirka 60% av huvudets vuxenstorlek och redan vid ett års åldern har andelen ökat till 84 %.

Varför har barn olika huvudomfång

I vissa familjer förekommer som ett normalt fenomen extra stora huvuden och i andra familjer är det tvärtom så att huvudomfånget är mindre än normalt. En vuxen man respektive kvinna har i genomsnitt ett huvudomfång på 56 respektive 55 centimeter. Har man en längre kroppslängd så har man som regel ett större huvudomfång. Om ett barn har en avvikande position på huvudomfångskurvan så bör denne jämföras med föräldrarnas huvudomfång innan man gör en bedömning.

Avvikande huvudomfång

Om huvudomfånget tydligt ökar snabbare än normalt ska upprepade mätningar med täta mellanrum göras, då man kan misstänka att det föreligger en störning i cirkulationen av hjärnvätska. Om man ser en utveckling av en tydlig asymmetri av huvudformen så bör detta bedömas av en barnläkare för att utesluta en för tidig suturslutning mellan skallens ben. En minskad tillväxt av huvudomfånget med klar sänkning i positionen på kurvan bör också uppmärksammas eftersom detta någon gång kan vara förenat med störning av den kognitiva utvecklingen.

Här hittar du BVCs tillväxtkurvor för huvudomfånget.

Längdkurva flickor | Viktkurva flickor | Längdkurva pojkar | Viktkurva pojkar | Fakta längd/vikt

De som läst avsnittet om barns huvudomfång läste även mer om BVCs tillväxtkurva samt om att få tvillingar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.