barntandvård

Barntandvård – Gratis tandvård

I denna artikel svarar specialisttandläkaren på de 20 vanligaste frågorna om barns tänder och barntandvård. Tandläkaren går även igenom vad som gäller avseende gratis tandvård och ger dig tips och råd till barn med tandläkarskräck.

20 vanliga frågor som föräldrarna ställer hos tandläkaren

Att vara småbarnsförälder innebär ofta att många frågor snurrar i huvudet. Mitt i allt börjar även barnets tänder att växa ut, och hur tar man hand om dem?

Här nedan svarar Maria Jarkander på Aqua Dental, specialist inom barntandvård, på 20 vanliga frågor som föräldrarna ställer hos tandläkaren.

Läs även: Barns tänder, tandsprickning eller om tandborstning.

  1. Kan mitt barn få besvär när tänderna växer fram? 
    Det är inte vetenskapligt bevisat men många föräldrar upplever att deras barn blir lite mer gnällig och ibland lös i magen vid tiden då de första tänderna växer fram. Det kan klia i munnen och barnet kan även dregla mer än vanligt under den här tiden. Det är svårt för barnet att identifiera vad problemet är, vilket kanske är anledningen till att de gnäller. En bitring i gummi kan vara bra. En mjuk barntandborste är bra för barnet att bekanta sig med då tandborstningen ska starta så snart den första tanden kommit fram, samt att den kan vara skön att tugga på.
  2. Hur kan barnets tänder påverkas av att suga på tumme eller napp?
    Små barn har ett sugbehov, men det är bra att avvänja barnet vid tumme och napp vid 3-4 års ålder. Om barnet fortsätter längre än så finns det risk till att det långsiktigt påverkar barnets bett.
  3. När ska man börja borsta tänderna?
    Så fort ditt barns första tand börjar att kika fram är det dags att introducera tandborstningen. Det är mycket viktigt att införa en rutin där ni alltid borstar barnets tänder efter frukost och innan sängdags.
  4. Vad ska man välja för tandkräm?
    Det är viktigt att det är en tandkräm med fluor. De tandkrämer som är ämnade för barn har ofta en lägre fluorhalt än vuxentandkräm eftersom de inte kan spotta ut överskottet av tandkräm på samma sätt som en vuxen. Borstning med fluortandkräm två gånger per dag har en vetenskapligt bevisad effekt mot karies.
  5. Ska barnet eller jag borsta tänderna?
    Vi uppmuntrar självklart till att låta barnet testa, då det kan bli roligare genom att vara delaktig. Men det är du som förälder som har ansvaret och ska borsta tänderna på ditt barn noggrant två gånger per dag i två minuter. Vid tolv års ålder brukar barnet ha den finmotorik som krävs för att borstningen ska täcka alla delar.
  1. Finns det något sätt att göra tandborstningen roligare för mitt barn?
    Om tandborstningsrutinerna grundläggs redan då den första tanden tittar fram brukar borstningen sällan bli något problem. I vissa åldrar kan dock barnet vara lite trotsigt, då kan det vara bra att sjunga en sång samtidigt, berätta en saga relaterat till munnen och tänderna eller borsta då barnet ser på sin film eller tv.
  2. Hur gör jag om mitt barn inte låter mig borsta en tand som är lös? 
    Var förstående för ditt barns obehag och försök att borsta väldigt försiktigt på den lösa tanden. Det brukar vara en spännande fas att tappa tänder och få en glugg, men ibland kan det självklart vara besvärligt. Försök att förklara att alla människor byter tänder, och att det är något som går över.
  3. När kan ett barn börja borsta tänderna själv?
    Vid tolv års ålder har barn vanligen utvecklat sin finmotorik som krävs för att barnet ska kunna borsta tänderna själv. Vid 15 års ålder kan även tandtråd börja användas.
  4. Hur farligt är det att mitt barn somnar utan att ha borstat tänderna? 
    Självklart är det alltid bäst om ditt barn somnar med borstade tänder, men om det någon gång inte skulle bli av är det ingen katastrof. Men det är viktigt att betona att karies hos barn upp till 9 år nästan uteslutande beror på bristande rutiner för tandborstning.
  5. Hur förebygger jag karies i mitt barns tänder? 
    Karies orsakas av den syra som specifika bakterier producerar när vi äter och dricker för söta saker. Bakterier finns i vår mun hela tiden men är ofarliga för tänderna så länge vi tänker på vad vi äter och dricker, samt när vi gör det. Medan barnet äter börjar syran från bakterierna att fräta på tänderna och fortsätter att göra så i cirka en halvtimme efter intaget. Efter det börjar tänderna att återhämta sig. Om barnet småäter får tänderna däremot inte samma chans till återhämtning och ett hål kan då börja bildas. Se därför till att begränsa barnets tillgång till snacks och sockerhaltiga drycker mellan måltiderna.Ett annat sätt att förebygga karies är att vara noggrann med tandborstningen. Extra viktigt är det på kvällen. Under natten producerar vi nämligen mindre saliv vilket ökar risken för hål. Saliven spelar stor roll i tändernas återhämtning efter att vi ätit. Var därför noga med att alltid borsta ditt barns tänder på kvällen och att inte ge barnet något annat än vatten efter att tänderna borstats.
  6. Är juice verkligen farligt för barnets tänder?
    Den bästa drycken för ditt barn är alltid vatten. Nästan all annan dryck innehåller någon typ av socker vilket kan orsaka hål i tänderna. Detta gäller även alla typer av juice och saft.
  1. Vilka konsekvenser kan mitt barn drabbas av vid hål i en mjölktand?
    Om ditt barn får karies i en mjölktand kan barnet få ont och utveckla infektioner. Det kan påverka barnets sömn och förmåga att äta. En infektion i en mjölktand kan faktiskt också vara livsfarligt om infektionen inte sprider sig i kroppen. Behöver tanden dras ut kan det också bli svårare för den permanenta tanden att få plats när den är redo för att komma fram. Genom att aktivt arbeta för att ditt barns mjölktänder ska vara friska ökar du chansen för att ditt barn får en bra munhälsa, även efter att mjölktänderna ramlat ut. Om karies finns i mjölktandsbettet är det mycket stor risk att det även blir karies i den permanenta tanden.
  2. Hur förbereder jag bäst mitt barn inför sitt tandläkarbesök?
    Att gå regelbundet till tandläkaren är en del av det vanliga livet, så försök att inte lägga för stort fokus på det. Berätta att ni ska till tandläkaren som tar hand om barnets tänder. Ge inte en muta eller något liknande då det kan ge signaler om att det är något hemskt eller farligt som barnet ska vara med om. Berätta kanske också vad tandläkaren heter för att tydliggöra att det är en vanlig person.
  3. Mitt barn har funktionsnedsättning och ibland svårt att uttrycka sig, hur gör jag då? 
    Behandlingar på barn med funktionsnedsättning eller svårigheter med kommunikation kan behöva extra tid. Det kan vara fördelaktigt att boka en tid hos tandläkaren för att bara prata om hur ett besök går till och kanske titta på några verktyg, utan att få någon behandling.Specialisttandläkare inom barntandvård, så kallade pedodontister, tar emot barn med extra behov inom tandvård. För att besöka en pedodontist krävs en remiss från ditt barns ordinarie tandläkare.
  4. Kan mitt barn få ont när hen tappar sina tänder?
    Vanligtvis brukar det vara spännande och kul att tappa tänderna och få en glugg, men ibland kan det självklart göra lite ont. Ibland sitter tanden fortfarande fast i en liten bit tandkött medan resten av tanden lossnat helt. Du kan då pröva att dra ut tanden på egen hand, men är det mycket besvärligt kan ni uppsöka en tandläkare som kan dra ut tanden under bedövning.
  5. Ska jag hjälpa mitt barn att dra ut en lös tand, och hur gör jag i så fall?
    De flesta barn börjar att tappa sina mjölktänder när de är runt sex år. Då är de första permanenta tänderna redo att komma fram. Det är bra om du eller ditt barn då och då vickar och vrider lite försiktigt på den lösa tanden, tills den eventuellt lossnar.
  6. Mitt barn har slagit i sina tänder. Vad gör jag?
    Skulle ditt barn råka slå i sina tänder bör du ta kontakt med en tandläkare. Om en mjölktand lossnat är det viktigt att ni inte försöker sätta tillbaka den. Det kan skada den permanenta tanden som ligger vilandes i käkbenet.
  1. Hur går en vanlig undersökning hos tandläkaren till?
    Först brukar tandläkaren prata med barnet och skapa en kontakt. De brukar också fråga om barnets hälsa och om det äter några mediciner. Därefter kan barnet få titta på de instrument, som spegel och sond, som används under en vanlig tandläkarundersökning.Under hela besöket är personalen noga med att informera barnet om vad som ska göras och hur. Därefter brukar tandläkaren räkna och undersöka barnets tänder, se om det är rent och fint i munnen. De kikar också så att tandköttet är friskt samt att barnets bett undersöks. Det sistnämnda görs helt enkelt genom att barnet får bita ihop.Efter det så brukar tandläkaren eller tandhygienisten polera barnets tänder, och lackar eventuellt på lite fluor. I vissa åldrar och beroende på kariesrisk eller kariesförekomst tas även röntgenbilder på barnets tänder.
  2. Mitt barn är extremt rädd för tandläkaren. Hur kan man lösa det på bästa sätt?
    Pedodontister, specialister inom barn- och ungdomstandvård, kan hjälpa barn med svår tandvårdsrädsla. De har fördjupad kunskap i hur de ska bemöta dessa barn. Även vid dessa fall krävs det att barnets ordinarie tandläkare remitterar er till en specialisttandläkare.
  3. Kan jag byta tandläkare åt mitt barn?
    Ja, det kan du göra. Det är många föräldrar som inte vet att en kallelse till en viss tandläkare inte innebär att barnet måste gå där. Det går också att besöka privata tandvårdskedjor, så länge de har ett avtal med Landstinget är tandvården kostnadsfri för ditt barn.

Källa: Maria Jarkander på Aqua Dental, specialist inom barntandvård

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Barns utveckling 3 - 4 år

Barns utveckling 3-4 år

Utvecklingen när barnet är 3 till 4 år går fortfarande fort. Det är nu personligheten som styr barnets utveckling. Barns utveckling tre till fyra år går snabbt och för många föräldrar kommer utvecklingskurvans branta riktning som en överraskning. 

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Fontanell bebis

Fontanell

De flesta föräldrar är i början lite rädda för att skada barnet och dess fontanell. En nyfödd bebis har ett ömtåligt huvud, men det är inte så känsligt så att du måste gå omkring och vara rädd. Fontanellen växer ihop innan det att barnet har fyllt två år. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.