Trots

Trots – en del av barnets utveckling

Trots kan driva den bästa föräldern till vansinne. Det finns olika metoder för att hantera trots. Trots är en del i barnets utveckling för att bli en självständig individ. Varför trotsar då barn?

Vad är trots och varför trotsar barn?

Trots kan driva den bästa föräldern till vansinne. Det finns de barn som kan upplevas vara i en ständig trotsålder och de finns de barn som aldrig trotsar. Tålamodet som förälder sätts på prov när barnet hamnar i en period av trots. Man ska komma ihåg att en viss grad av trots och påstridighet är en bra egenskap för den som ska kunna hävda sig i världen.

Det finns olika metoder för att hantera trots. Vi vill här inte säga vad som är rätt och fel, utan istället presentera olika teorier och metoder för att hantera situationen när trots uppstår. Alla barn är olika, vilket gör att olika metoder kan funkar för olika föräldrar och situationer. Trotsighet hos barn är ett av de vanligaste problemen som föräldrar, till både små och äldre barn, upplever. Det är också en av de vanligaste anledningarna till att man söker hjälp.

Det finns de som tycker att trots ska mötas med strategier som syftar till att avleda barnets uppmärksamhet, att ignorera det trotsiga beteendet, att låta barnet lugna ner sig på sitt rum eller genom att titta barnet i ögonen och samtidigt säga nej. För vissa funkar detta säkert utmärkt, för andra inte.

”För vissa föräldrar blir barnets trots ett uppvaknande och många föräldrar upptäcker att de kanske också måste jobba lite med att få kontroll över sitt eget tålamod och sitt humör.”

Den andra sidan av tyckarna, vill istället att föräldern ska fokusera på vilket behov som barnet försöker tillgodose genom sitt beteende. Föräldern bör enligt denna metod sträva efter att ge barnet större inflytande över sitt eget liv och skapar möjligheter för barnet att uppleva sig som duglig, kapable och kompetent. Barnet behov av att ”trotsa” blir genom detta mindre.

Läs mer: tvåårstrots, sexårstrots och nioårstrots

Vad är trots?

Trots är en del i barnets utveckling för att bli en självständig individ. Det innebär att man som barn inte gör som föräldern säger utan istället tvärtom, eller bara skriker och helt enkelt vägrar att göra något. Trots är inte något som ett barn har tänkt ut, utan en kraftfull viljeaktion, ett sätt att kolla hur långt man kan gå.

Petra Krantz Lindgren, beteendevetare, argumenterar kring att trots är ett behov som är självständighetsorienterade. Ett barn som är trotsigt är ett barn som strävar efter att få mer inflytande över sitt eget liv. Det är ett barn som vill ta ansvar över sitt eget liv och uppfatta sig själv som en duglig, kapabel och kompetent individ.

Hur visar sig trots?

Hur trots visar sig varierar mycket från barn till barn. Variationerna är i huvudsak avhängiga av två faktorer: barnets temperament samt föräldrarnas förmåga att hantera utbrotten. Det är viktigt att inte använda barnets temperament (eller ditt eget) som en ursäkt för att hantera trotset på ett dåligt sätt. Det är du som förälder som ansvarar för och har möjligheten att justera barnets temperament och beteende. Det är nu barnet ska lära sig att hantera jobbiga känslor.

Varför trotsar barn?

Barn trotsar inte föräldrar för att det är kul, det är en del av deras utveckling och frustration. När barnet blir mer självständigt blir också egenviljan starkare. Frustrationen kan växa när barnet lär sig många ord, men klarar ändå inte alltid förmedla det han eller hon önskar. En tvååring kan mycket väl inse vad man går miste om när man inte får sin vilja igenom, vilket ökar motivationen att hålla fast vid sitt eget val.

Många tänker på trots som något negativt, men trots är viktigt för barnet. Det är nödvändigt att testa gränser för att finna sin plats i familjen, och för att utveckla sin inre röst, den som ska tala om vad som är rätt och fel i samvaron med andra människor.

Läs mer: 6 boktips om trots och barnuppfostran.

Konsekvens vid trots

Det viktigaste när man pratar om trots och mindre barn är att konsekvenser vid trots sker i nära anslutning till händelsen. Man ska även använda konsekvenser som är möjliga och rimliga att genomföra. Om strider och trots har en tendens att bli utdragna över tid inom vissa områden, så kan en bra sak vara att prata om det kvällen innan med ett barn som är lite större.

Ett exempel på en dålig konsekvens är att i december hota med att barnet inte ska få några julklappar om det inte städar sitt rum eller äter upp maten. Eller att på måndagen säg att det på lördag inte blir något godis. Detta är alldeles för lång tid för att barnet ska kunna överblicka och förstå handling vs konsekvens. Frågan är ju också om du verkligen vill sitta där på julafton med ett barn som inte får några julklappar?

barnvakt första gången

Annons från Stor & Lite barnpassning

Behöver ni barnvakt?

Låt Stor & Liten barnpassning hjälpa dig med utbildade och kontrollerade barnvakter. Enstaka timmar eller abonnemang, pris från 149 kr/tim efter RUT. Alltid samma barnvakt.
Läs mer här.

Beteendevetarens tips när barn trotsar

Trots är ett skrämmande ord som får många föräldrar att bita ihop och se förstelnade ut. Trots är något som många föräldrar vill se som en fas som alla barn går igenom, men som går över med tiden.

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och arbetar över hela landet med kurser, samtal och föreläsningar i kommunikation och konflikthantering med barn. Här ger Petra fem konkreta råd på hur man kan göra för att hjälpa barnet att tillgodose sina behov av självständighet, inflytande, duglighet och kompetens och därmed förebygga ”trots”. Du som förälder bör anpassa råden efter barnets ålder.

  1. Ge ditt barn ansvar. Barn vill känna att de gör nytta och att de kan. Genom att ge barnet något att vara ansvarig över så kan du öka hans eller hennes upplevelse av att vara duglig, kapabel och kompetent. Fråga gärna ditt barn, om barnet är gammalt nog; Finns det något här hemma som du skulle vilja ta ansvar för?
  2. Fråga barnet om råd. Barnet har också tankar och idéer som behöver bejakas. Barn vill vara med och påverka även i vardagen. Fråga gärna ditt barn om råd när det är rimligt att de kan hjälpa till. Tycker du jag ska ha den röda eller den svarta skjortan idag? Vilka örhängen tycker du jag skall använda idag?
  3. Låt barnet bestämma fler saker själv än vad han eller hon fått göra tidigare. Allt har sin tid och sina gränser, men genom att ge barnet mer än ett val kan barnet få större känsla av att kunna påverka och känna inflytande över sitt eget liv. Fråga om han eller hon vill duscha innan eller efter maten? Eller om han eller hon vill stanna hemma med pappa eller hellre vill följa med mamma till mormor.
  4. Lär barnet nya färdigheter. Många barn vill gärna lära sig saker, för att känna sig kunniga och kompetenta. Det kan räcka med att lära sig att sätta på en film på egen hand, skicka sms till morfar, baka en kaka eller något annat. Fråga gärna barnet; Finns det något du inte kan som du skulle vilja lära dig? Ibland kan svara du får vara svåra att genomföra, men försök att bryta ner dem. En frivolt kan bli en kullerbytta och en rymdfärd kan bli en bok om astronauter.
  5. Ge barnet förtroendefulla uppdrag. Genom att få göra saker som de inte fått göra tidigare så kan barnet känna sig mer värda och dugliga. Låt barnet svara i telefon, hämta saker i mataffären, hjälpa till att låsa dörren eller att scanna saker när ni handlar.

Fler tips vid trots kan du läsa i Petra Krantz Lindgrens bok Med känsla för barns självkänsla.

Psykologen tipsar om hur du hanterar trots

Psykologen tipsar vid trots
Psykologen tipsar vid trots

Råd om hur man ska handskas med barnets trots ges av allt från beteendevetare, läkare, psykologer och föräldrar. På denna sida hittar du råd om hur du ska hantera barnets trots av leg. psykolog, Jenny Klefbom. Dessa råd publicerade på psykologiguiden.se och du hittar originalartikeln här.

Släpp åldersfixeringen! Först och främst är det bra att släppa alla föreställningar om ”treårstrots”, ”terrible twos” och ”tonårsrevolt”. Förutom att förväntningar ibland kan bli självuppfyllande, så är det inte roligt för någon människa att få sitt beteende bedömt utifrån vilken ålder man är i. Alla vill vi få våra åsikter tagna på allvar.

Arbeta tillsammans! En annan grundinställning som kan underlätta är att se på trotset som ett arbete som föräldrar och barn måste ta sig igenom tillsammans. Konflikterna gör att vi lär känna varandra på djupet och att vi hittar bra strategier för att fungera ihop. Vi utvecklas av att stötas och blötas mot varandra.

Öva förhandling! Det är också viktigt att inte fastna i att alltid gå emot, eller alltid ge efter för, trotset. Hela poängen med trots är att barnet testar var gränserna går, och då måste man som vuxen erbjuda dessa gränser, samtidigt som man också ger barnet mer av det handlingsutrymme det vill ha. Använd trotset till att öva på att ”förhandla”. Kanske kan inte barnet få bestämma i just den här frågan, men när lugnet har lagt sig kan du erbjuda något annat område att bestämma på.

Behåll lugnet! Det är omöjligt att som förälder aldrig bli provocerad av ett väldigt trotsigt barn. Man hamnar själv lätt i barnsliga beteenden som ilskeutbrott, hot och att man ger efter bara för att slippa andras blickar. Så långt man förmår är det dock klokt att inte slukas upp av känslostormarna, utan försöka behålla sitt lugn. Självklart måste man reagera på sitt barn känslomässigt. Men om man helt tappar fattningen och kontrollen så brukar det samtidigt leda till både ett låst läge, och att man efteråt översköljs av känslor av skuld, ledsenhet och uppgivenhet.

Alla är olika! Glöm inte heller att alla barn är olika. Det finns barn som är så fogliga att de måste uppmuntras att hävda sin egen vilja. Det finns också barn som har kommit på andra sätt att trotsa än genom skrik och bråk, till exempel genom klängighet, gråt och förtvivlan eller att ”inte höra”.

Träffa en psykolog! Men det finns också barn som har en trotsighet som går utöver det vanliga, och där motsträvigheten och trilskande snarare står för att barnet har en egen svårighet av något slag. Känner man sig osäker så kan det i ett sådant läge vara klokt att konsultera en psykolog för en bedömning av barnets utveckling.

Tips på hur du hanterar mindre barn i trotsåldern

Det finns många tips och idéer om hur man kan hantera trots. I denna artikel förmedlar vi tips och råd från Doktor Cecilia som driver bloggen Barnakuten.nu. Fokus för dessa tips ligger på barn i två- till treårsåldern.

Här har du listan över tips på hur du hanterar barn i trotsåldern:

Börja med dig själv! När barnet når denna fas är det viktigt att du lär dig att hantera din egen frustration och ilska. Att låta den gå ut över barnet, kommer inte att hjälpa situationen. Se till att du orkar genom att sova ordentligt, äta regelbundet, träna gärna och se till att du fortsätter ha ett socialt och roligt liv.

Glöm inte barnets mat! Du vet hur ditt eget humör kan påverkas när du inte äter. Se till att barnet får i sig mat ungefär var tredje timme. Hoppa inte över mellanmålen, då hungern lätt kan bli din värsta fiende.

Barn behöver sin sömn! Ett trött barn kommer inte göra det mindre trotsigt. Försök att se till så att barnet sover ordentligt. Ha gärna samma läggningstid och läggningsrutin varje kväll. Se även till att rummet är mörkt och svalt, samt att det är förberett med barnets favoritnalle eller filt.

Välj dina strider! Som förälder är det lätt att man vill ta alla strider, men ack så utmattad du kommer bli. Fundera över vad som är viktigt för dig. Måste barnet äta upp, ha just de strumporna, den jackan, osv. Är barnet nöjt, så kanske du också ska vara nöjd.

Bekräfta barnets känsla! Barn behöver bekräftelse och vill bli hörda och sedda. Försök med att säga: ”Oj, vad du är arg och ledsen”, när barnet är argt. Svarar barnet; ”Ja, jag är arg på dig mamma”, så kan du svara tillbaka: ”Känns det så, det måste kännas väldigt ensamt för dig om du är arg på mamma. Hur är det med favoritnallen, är du arg på honom också?” Prova denna typ av kommunikation, ibland kan det ha en förlösande effekt på en tvååring.

Argumentera inte! Ofta hjälper det inte att argumentera med ett barn som är argt. Försök att acceptera saker som det är.

Påminn om situationens ramar! Att påminna och argumentera är inte riktigt samma sak. Som vuxen sätter du ramarna för barnets vardag. När det är dags att lägga sig, när det är dags att äta, vad som ska ätas, när blöjan ska bytas och så vidare. Påminn vid rätt tillfälle om vilka ramar som gäller. ”Du får vara arg, men du får inte bitas!”, ”Jag hör att du vill leka med din docka, men nu är det matdags, då tar jag med dig till bordet”.

Förbered för nästa aktivitet! Om barnet ofta får ett utbrott när det är dags att byta aktivitet, såsom att sluta titta på film, börja äta mat, eller att gå in eller ut, så kan det hjälpa att tidigt förbereda barnet på att det snart är dags att göra det ena eller andra.

Tips från föräldrar vid trots

Det finns alltid många läkare och psykologer som har goda tips och idéer. Som förälder kan man ibland uppleva att dessa blir alldeles för teoretiska. Kanske undrar man till och med om den här ”experten” verkligen har egna barn och vet hur det fungerar i verkligheten.

Här kan du läsa vad läsare i olika onlineforum har gett för tips vid trotsiga barn:

Min dotter har en fantastisk livskraft och vilja. Ibland behöver den ju dock hanteras. Jag har börjat ställa äggklockan eller timern på telefonen. Nu är hon helt präglad av det. I lekparken, hemma, framför tv:n. Hon köper det! Ibland försöker jag byta aktivitet utan den och då ber hon ofta efter den. För henne är det ett sätt att få kontroll över tiden.

Maria – Barnakuten.nu

_________________________________

Vet inte vad jag säga annat än – stå ut, räkna till tio och le…

Sprallos – vimedbarn.se

_________________________________

Jag har precis börjat med att bli lite mer bestämd mot min son på riktigt eller vad jag ska säga. Det märktes att det behövdes bli tydligare gränser. Första dagen blev det jobbigt för honom men sen har han accepterat ett nej bättre. Jag väljer också ut vilka gånger det är viktigt med nej så det inte bara blir en massa nej-tjat. Tror att man får stå ut med en del tills det rinner ut i sanden.

Anonym

_________________________________

Det som funkar för mig när inget annat går in i öronen är att jag frågar om vi måste bråka med varandra. Då tittar han alltid på mig och svarar nej och gör det jag bett om som att ta på sig byxorna eller äta mackan. Inget jag tar till för ofta.

Annica – Barnakuten.nu

För tillfället kör vi med brandutryckning. Brandmän måste ju ta på sig uniform, brandhandskar, och så vidare otroligt fort. Varje morgon brinner det på dagis och varje eftermiddag brinner det hemma, alternativt i mataffären om det behövs. Vi har nog världsrekord i påklädning för tillfället.

Mamma bus – familjeliv.se

_________________________________

Att slåss och vara elak mot andra är inte ok beteende. Tyvärr verkar barnen inte bry sig nämnvärt om vad vi säger förrän vi tappar tålamodet och höjer rösten vilket jag inte gillar alls :-/ och inte ens det hjälper ibland. Det som funkat bäst då han börjat visa dålig attityd är att fråga ”vill du verkligen att vi ska börja bråka om det här?” eller ”vill du att vi ska bråka och skrika eller vill du att vi har en mysig och trevlig kväll/dag/utflykt?”, funka inte alltid men oftast.

Sargit – Barnakuten.nu.

_________________________________

Vi har två barn som är 2 och 6 år gamla. Det som funkar för oss är att dela upp oss då och då. Vi delar upp oss så att jag gör saker med det ena barnet och min man gör saker med det andra barnet. På så sätt får båda barnen känna att de hamnar i fokus och får egentid med oss vuxna.

Anonym

_________________________________

Låt barnet välja kläder på kvällen innan. Här har det funkat från cirka tre års ålder. Innan dess bytte vi kläder kvällen innan och hon fick sova i de istället för pyjamas och så slapp vi påklädning helt och hållet på morgonen.

Sockerstinn – familjeliv.se

Ibland kan det vara bra att ta humorn till hjälp också och skratta åt situationen (aldrig åt barnet)

Lisa – barnakuten.nu

_________________________________

Mina bästa råd är att ta en egen time-out, andas och räkna till tio.
Ge inte barnet för många alternativ.
Låt ALLTID barnet trycka först på hissknappen. ALLTID.
Och kanske ringa dina föräldrar och ge dem feedback så många år senare: tack för att ni ”stod ut” med mig när jag var likadan. Tycker jag fått en helt annan respekt för mina päron sen jag själv blev ett 😉

Lisa – Barnakuten.nu

Läs även: Tvåårstrots / Sexårstrots / Nioårstrots

Källa trots: vimedbarn.se, föräldrarochbarn.se, petrakrantzlindren.se, Jesper Juul – Ditt kompetenta barn, babyvarlden.se, Leach, Penelope: Allt om barnet. De första sex åren. 1999, Ulvund, Stein Erik: Förstå ditt barn 0–2 år. Cappelen 2004.

De som läste om trots läste även mer om våra 6 boktips om trots och barnuppfostran.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.