Hantera trots

Hur hanterar man trots?

Det finns många tips och idéer om hur man kan hantera trots. Fokus för dessa tips ligger på barn i två- till treårsåldern. Här har du listan över tips på hur du hanterar barn i trotsåldern.

Tips på hur du hanterar mindre barn i trotsåldern

Det finns många tips och idéer om hur man kan hantera trots. I denna artikel förmedlar vi tips och råd från Doktor Cecilia som driver bloggen Barnakuten.nu. Fokus för dessa tips ligger på barn i två- till treårsåldern.

Läs även: Så hanterar du trots enligt psykologen och Tips vid trots av Beteendevetare Petra Krantz Lindgren.

Här har du listan över tips på hur du hanterar barn i trotsåldern:

Börja med dig själv!När barnet når denna fas är det viktigt att du lär dig att hantera din egen frustration och ilska. Att låta den gå ut över barnet, kommer inte att hjälpa situationen. Se till att du orkar genom att sova ordentligt, äta regelbundet, träna gärna och se till att du fortsätter ha ett socialt och roligt liv.

Glöm inte barnets mat!Du vet hur ditt eget humör kan påverkas när du inte äter. Se till att barnet får i sig mat ungefär var tredje timme. Hoppa inte över mellanmålen, då hungern lätt kan bli din värsta fiende.

Barn behöver sin sömn!Ett trött barn kommer inte göra det mindre trotsigt. Försök att se till så att barnet sover ordentligt. Ha gärna samma läggningstid och läggningsrutin varje kväll. Se även till att rummet är mörkt och svalt, samt att det är förberett med barnets favoritnalle eller filt.

Välj dina strider!Som förälder är det lätt att man vill ta alla strider, men ack så utmattad du kommer bli. Fundera över vad som är viktigt för dig. Måste barnet äta upp, ha just de strumporna, den jackan, osv. Är barnet nöjt, så kanske du också ska vara nöjd.

Bekräfta barnets känsla!Barn behöver bekräftelse och vill bli hörda och sedda. Försök med att säga: ”Oj, vad du är arg och ledsen”, när barnet är argt. Svarar barnet; ”Ja, jag är arg på dig mamma”, så kan du svara tillbaka: ”Känns det så, det måste kännas väldigt ensamt för dig om du är arg på mamma. Hur är det med favoritnallen, är du arg på honom också?” Prova denna typ av kommunikation, ibland kan det ha en förlösande effekt på en tvååring.

Argumentera inte! Ofta hjälper det inte att argumentera med ett barn som är argt. Försök att acceptera saker som det är.

Påminn om situationens ramar!Att påminna och argumentera är inte riktigt samma sak. Som vuxen sätter du ramarna för barnets vardag. När det är dags att lägga sig, när det är dags att äta, vad som ska ätas, när blöjan ska bytas och så vidare. Påminn vid rätt tillfälle om vilka ramar som gäller. ”Du får vara arg, men du får inte bitas!”, ”Jag hör att du vill leka med din docka, men nu är det matdags, då tar jag med dig till bordet”.

Förbered för nästa aktivitet!Om barnet ofta får ett utbrott när det är dags att byta aktivitet, såsom att sluta titta på film, börja äta mat, eller att gå in eller ut, så kan det hjälpa att tidigt förbereda barnet på att det snart är dags att göra det ena eller andra.

De som läste om att Hantera trotsläste även beteendevetare Petra´s 5 tips på hur du kan hantera trots eller om vad andra läsare har för tips när barn trotsar.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
prematur daglig vard

Daglig skötsel av för tidigt födda barn

Omvårdnad av prematur / tidigt född. Hur tar man hand om ett barn som är prematur? Den dagliga omvårdnaden av ett barn som är för tidigt fött skiljer sig något från de barn som är födda efter fullgången tid. Läs om hur du tar hand om och vårdar det prematura barnet.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.