Nioårstrots

Nioårstrots behöver inte komma när barnet är nio år, utan det kan infinna sig när barnet är mellan 7 och 12 års ålder. Nioårstrots är den tredje stora trotsåldern och den kallas ibland för den bortglömda åldern. 

Kännetecknande för nioårstrots

Detta är den tredje stora trotsåldern och den kallas ibland för den bortglömda åldern. Barn i denna åldern är ofta stora tänkare, men de pratar inte lika mycket längre utan man måste nu fråga mer för att få veta. Barn i denna ålder kan vara känsliga för kritik och man vill gärna vara som alla andra och inte göra bort sig.

Nioårsåldern är en period av mognad och utveckling, men samtidigt en orostid. En skillnad från de tidigare trotsåldrarna är att barn i denna period inte ligger på golvet och skriker och vägrar göra saker och ting utan trotset är mer inåtvänt. Denna skillnad är grunden till varför nioårstrotsen kallas för ”de glömda åren”. Barn grubblar nu mycket och drömmer en hel del. Självkänslan är ofta inte så bra och man kan känna sig ensam och är rädd att göra bort sig. Typiskt för en 9-åring är att ofta ifrågasätta vuxna, både föräldrar och lärare.

Kännetecknande för nioårstrots

Nioårstrots behöver inte komma när barnet är nio år, utan det kan infinna sig när barnet är mellan 7 och 12 års ålder. Vanligaste är att det infinner sig runt 9 års ålder. Nioåringen upplevs ofta som strulig, orolig och slarvig med ett otydligt språk.

Barn i denna ålder behöver få vara ifred med sina tankar men behöver också föräldrarnas stöd. Att finnas där för barnet, att lyssna och respektera och försöka förstå är viktigt. Försök även att göra mycket saker tillsammans i vardagen, såsom att laga mat, spela spel, idrotta.

Under denna period är det även viktigt för nioåringen att ha kompisar och att passa in. Barnet söker sig själv, livets mening och en uthärdlig tillvaro. Missmodet grumlas av verkliga och inbillade besvikelser.

Källa nioårstrots: vimedbarn.se, föräldrarochbarn.se, petrakrantzlindren.se, Jesper Juul – Ditt kompetenta barn, babyvarlden.se, Leach, Penelope: Allt om barnet. De första sex åren. 1999, Ulvund, Stein Erik: Förstå ditt barn 0–2 år. Cappelen 2004.

De som läste om nioårstrots läste även mer om hur man kan hantera trots.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

bebis utveckling 6 månader

Utveckling bebis 6 månader (6-7)

Du märker nu säkert hur stark ditt barn har blivit på denna relativt korta tid. Vid knappt sex månaders ålder kan barnet ofta vända sig själv från mage till rygg. Håller du barnet i stående position, eller om de sitter i en babygunga, så kan han eller hon nu studsa och ta fart med hjälp av benen.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
Syskon

Att få syskon

Att få syskon påverkar alla barn. För vissa är det positvt att få syskon och bli storebror eller storasyster, men för andra är syskon en negativ upplevelse. Att få syskon innebär en förändring för alla familjer.

Läs artikeln »
När får barn tänder

Tänder barn

När får barn sin första tand / tänder? Hur sköter man om barns tänder? När tappar barn sina första tänder? När kommer de permanenta tänderna?

Läs artikeln »
separera med barn

Separera med barn

Separera med barn – här hittar du fakta och tips när ni ska separera och har små barn. En skilsmässa är alltid svår och den blir ännu svårare när barn är med i bilden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.