Psykologen tipsar om hur du hanterar trots
Råd om hur man ska handskas med barnets trots ges av allt från beteendevetare, läkare, psykologer och föräldrar. På denna sida hittar du råd om hur du ska hantera barnets trots av leg. psykolog, Jenny Klefbom. Dessa råd publicerade på psykologiguiden.se och du hittar originalartikeln här.
Läs även: Tips vid trots av Beteendevetare Petra Krantz Lindgren.
Släpp åldersfixeringen! Först och främst är det bra att släppa alla föreställningar om ”treårstrots”, ”terrible twos” och ”tonårsrevolt”. Förutom att förväntningar ibland kan bli självuppfyllande, så är det inte roligt för någon människa att få sitt beteende bedömt utifrån vilken ålder man är i. Alla vill vi få våra åsikter tagna på allvar.
Arbeta tillsammans! En annan grundinställning som kan underlätta är att se på trotset som ett arbete som föräldrar och barn måste ta sig igenom tillsammans. Konflikterna gör att vi lär känna varandra på djupet och att vi hittar bra strategier för att fungera ihop. Vi utvecklas av att stötas och blötas mot varandra.
Öva förhandling! Det är också viktigt att inte fastna i att alltid gå emot, eller alltid ge efter för, trotset. Hela poängen med trots är att barnet testar var gränserna går, och då måste man som vuxen erbjuda dessa gränser, samtidigt som man också ger barnet mer av det handlingsutrymme det vill ha. Använd trotset till att öva på att ”förhandla”. Kanske kan inte barnet få bestämma i just den här frågan, men när lugnet har lagt sig kan du erbjuda något annat område att bestämma på.
Behåll lugnet! Det är omöjligt att som förälder aldrig bli provocerad av ett väldigt trotsigt barn. Man hamnar själv lätt i barnsliga beteenden som ilskeutbrott, hot och att man ger efter bara för att slippa andras blickar. Så långt man förmår är det dock klokt att inte slukas upp av känslostormarna, utan försöka behålla sitt lugn. Självklart måste man reagera på sitt barn känslomässigt. Men om man helt tappar fattningen och kontrollen så brukar det samtidigt leda till både ett låst läge, och att man efteråt översköljs av känslor av skuld, ledsenhet och uppgivenhet.
Alla är olika! Glöm inte heller att alla barn är olika. Det finns barn som är så fogliga att de måste uppmuntras att hävda sin egen vilja. Det finns också barn som har kommit på andra sätt att trotsa än genom skrik och bråk, till exempel genom klängighet, gråt och förtvivlan eller att ”inte höra”.
Träffa en psykolog! Men det finns också barn som har en trotsighet som går utöver det vanliga, och där motsträvigheten och trilskande snarare står för att barnet har en egen svårighet av något slag. Känner man sig osäker så kan det i ett sådant läge vara klokt att konsultera en psykolog för en bedömning av barnets utveckling.
Läs även: Tvåårstrots / Sexårstrots / Nioårstrots
De som läste om psykologens tips vid trots läste även beteendevetarens 5 tips för att hantera trots.
Källa psykologens råd vid trots: Psykologiguiden.se, leg psykolog Jenny Klefbom.