Tips vid trots

Tips vid trots

Trots är ett skrämmande ord som får många föräldrar att bita ihop och se förstelnade ut. Trots är något som många föräldrar vill se som en fas som alla barn går igenom, men som går över med tiden.

5 tips när barn trotsar

Trots är ett skrämmande ord som får många föräldrar att bita ihop och se förstelnade ut. Trots är något som många föräldrar vill se som en fas som alla barn går igenom, men som går över med tiden…

Läs även: Så hanterar du trots enligt psykologen och Doktorns tips vid trots.

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och arbetar över hela landet med kurser, samtal och föreläsningar i kommunikation och konflikthantering med barn. Här ger Petra fem konkreta råd på hur man kan göra för att hjälpa barnet att tillgodose sina behov av självständighet, inflytande, duglighet och kompetens och därmed förebygga ”trots”. Du som förälder bör anpassa råden efter barnets ålder.

  1. Ge ditt barn ansvar. Barn vill känna att de gör nytta och att de kan. Genom att ge barnet något att vara ansvarig över så kan du öka hans eller hennes upplevelse av att vara duglig, kapabel och kompetent. Fråga gärna ditt barn, om barnet är gammalt nog; Finns det något här hemma som du skulle vilja ta ansvar för?
  2. Fråga barnet om råd. Barnet har också tankar och idéer som behöver bejakas. Barn vill vara med och påverka även i vardagen. Fråga gärna ditt barn om råd när det är rimligt att de kan hjälpa till. Tycker du jag ska ha den röda eller den svarta skjortan idag? Vilka örhängen tycker du jag skall använda idag?
  3. Låt barnet bestämma fler saker själv än vad han eller hon fått göra tidigare. Allt har sin tid och sina gränser, men genom att ge barnet mer än ett val kan barnet få större känsla av att kunna påverka och känna inflytande över sitt eget liv. Fråga om han eller hon vill duscha innan eller efter maten? Eller om han eller hon vill stanna hemma med pappa eller hellre vill följa med mamma till mormor.
  4. Lär barnet nya färdigheter. Många barn vill gärna lära sig saker, för att känna sig kunniga och kompetenta. Det kan räcka med att lära sig att sätta på en film på egen hand, skicka sms till morfar, baka en kaka eller något annat. Fråga gärna barnet; Finns det något du inte kan som du skulle vilja lära dig? Ibland kan svara du får vara svåra att genomföra, men försök att bryta ner dem. En frivolt kan bli en kullerbytta och en rymdfärd kan bli en bok om astronauter.
  5. Ge barnet förtroendefulla uppdrag. Genom att få göra saker som de inte fått göra tidigare så kan barnet känna sig mer värda och dugliga. Låt barnet svara i telefon, hämta saker i mataffären, hjälpa till att låsa dörren eller att scanna saker när ni handlar.

Fler tips vid trots kan du läsa i Petra Krantz Lindgrens bok Med känsla för barns självkänsla.

De som läste dessa tips läste även vår artikel om tvåårstrots samt om sexårstrots.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder.

Fler artiklar för dig med familj

dagis

Förskola / Dagis

Regler och fakta om barn på förskola / dagis. Dagisplats, dagisavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och dagis, när kan barn börja på dagis, inskolning dagis, kostnad för dagis, barnomsorg. Ansökan om dagisplats / förskoleplats. Det som tidigare hette dagis heter nu förskola.

Läs artikeln »
anknytningsteori

Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka och syskonbråk. Syskon är ofta svartsjuka på varandra och det är inte ovanligt att syskon bråkar. Orsaken till syskonsvartsjuka kan vara många, men ofta beror svartsjukan på att barnet känner sig oälskat och bortglömt. Här får du tips och råd vid syskonsvartsjuka och vid syskonbråk.

Läs artikeln »
förskola

Förskola

Regler och fakta om barn på Förskola. Förskoleplats, Förskoleavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och förskola, när kan barn börja på förskola, inskolning förskola, kostnad för förskola, barnomsorg. Ansökan om förskoleplats.

Läs artikeln »
Stress lämna förskola

Stress förskola

Att vara orolig och stressad är fullt normalt och du är inte ensam om att känna så. Men det finns metoder och tankesätt du kan använda för att känna dig lugnare och tryggare.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.