barnvagnar

Barnvagnar

Barnvagnar - Fakta, information och tips om barnvagnar, liggvagnar, sittvagnar, sulkyvagnar, syskonvagnar, mm. Vilken barnvagn ska du köpa? Det finns mängder av barnvagnar där ute, men vissa barnvagnar är farliga för barnet och andra barnvagnar är helt opraktiska.

Fakta, info och tips om barnvagnar

Att köpa barnvagn är inte enkelt. Det finns mängder av barnvagnar, barnvagnsmärken och barnvagnsmodeller och det är sällan man riktigt förstår skillnaden mellan dem. Babyhjälp förser dig nedan med fakta och tips kring barnvagnar för att du ska kunna känna dig trygg med ditt beslut den dag du beslutar dig för vilken barnvagn just du ska köpa.

På nätet kan du idag köpa kvalitetsbarnvagnar och tillbehör: till fördelaktiga priser. Barnvagnar och barnvagnstillbehör kan du exempelvis köpa på Babyshop.se, Jollyroom.se eller på Lekmer.se där du hittar mängder med erbjudande. Kolla gärna även vår butiksguide för fler tips på butiker!

Vissa väljer att köpa barnvagn tidigt och andra väljer att vänta ända tills barnet är fött. Vi råder er dock att inte vänta för länge då det sällan är kul att ge sig ut och inhandla barnvagn med en nyfödd bebis. Dessutom kan det ofta vara flera veckors leveranstid på barnvagnar, speciellt om ni vill ha en viss modell eller färg.

BarnvagnarBarnvagnar finns i en mängd olika utförande och kvalitet. Förlita dig dock inte på att den är bättre bara för att den är dyr. Ofta består en barnvagn av två delar; en liggdel och en sittdel. Liggvagnen används från det att barnet är nyfött fram till barnet är cirka 6-8 månader och har lärt sig att sitta. Sittvagnen används från det att barnet kan sitta fram till cirka 3 års ålder. Skaffa gärna en sittvagn där du kan ha ett plant liggläge då det underlättar vid tillfällen då barnet behöver sova i vagnen. En kombivagn är en vagn som går att använda både som ligg- och sittvagn. Antingen genom att man byter insatsen eller genom att man bygger om innanredet. En sulkyvagn kan användas från det att barnet kan sitta runt 6-8 månaders ålder. Sulkyvagnen har en enklare konstruktion än en riktig barnvagn och är pga sin minimala storlek i hopfällt läge perfekt att ha med sig i bilen eller på resan.

Nedan kan du läsa mer om; liggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar och begagnade vagnar.

Tips inför barnvagnsköpet

Tyvärr så tar många för givet att en vagn som säljs i Sverige är det samma som en godkänd och säker barnvagn. Så är inte fallet och det finns heller inte någon oberoende myndighet som tester barnvagnar innan de släpps på marknaden. Ansvaret för att en barnvagn uppfyller kraven ligger helt på tillverkaren. Testa vagnen noggrant innan du bestämmer dig för vilken vagn du skall ha då det trots att vagnen är godkänd enligt europeisk standard inte är säkert att barnvagnen är säker. Här har du några punkter du bör tänka på vid köp av en barnvagn:

  • Ett huvudstopp ska finnas på sittvagnar som går att fälla till plant läge. Detta för att förhindra att barnet glider ut mellan ryggstödets övre del och suffletten.
  • Säkerställ att ett handtag som är reglerbart inte kan gå av vid belastning.
  • Försäkra dig om att låsanordningen som håller fast sitt- eller liggvagnen i chassit är säkert och inte går upp av misstag.
  • Märkningen “EN1888” står för europeisk standard och om den saknas bör du vara skeptisk.
  • Vagnen ska vara enkel att fälla ihop men samtidigt skall där finnas en bra och säker spärr så att barnvagnen inte fäller ihop sig av misstag.
  • Barnvagnen ska ha broms som helst bromsar två hjul samtidigt.
  • Om hjulen är avtagbara så ska du kontrollera så att de sitter fast ordentligt så att de inte lossnar om du kör emot en trottoarkant eller liknande.

Tänk även på att vagnen skall vara bekväm att köra och skön för barnet att åka i. Är ni långa så ska ni även kontrollera så att avståndet mellan handtag och underrede är tillräckligt långt så att ni inte sparkar i vagnen när ni går.

Liggvagnar

En liggvagn används den första tiden fram till dess att barnet är mellan 6 och 8 månader. En liggvagn har ett plant läge så att barnets rygg kan slappna av ordentligt. Underlaget skall vara mjukt och skönt samt i lagom temperatur.

Mer information och fakta om liggvagnar.

Sittvagnar

När barnet är tillräckligt stort för att kunna sitta upp är det dags att byta ut liggvagnen mot en sittvagn. Detta brukar vara när barnet är mellan 6 och 8 månader. Ofta kan sittvagnen vändas både framåt och bakåt men en del modeller är fixerade åt endera håll. Det är att rekommendera att köpa en sittvagn som är vändbar då det lilla barnet ofta behöver känna den trygghet som det ger när barnet ser den som kör vagnen medan det äldre barnet ofta vill kunna se vad som händer runt omkring och framför vagnen.

Mer information och fakta om sittvagnar.

Duovagn

Idag finns det enorma mängder duovagnar på marknaden. Dessa består egentligen av två insatser, en liggdel och en sittdel, som går att byta ut. Du får med andra ord två vagnar i en.

Mer information och fakta om duovagnar.

Kombivagnar

En kombivagn används till det lilla nyfödda barnet och en bra tid framåt. Den här typen av vagn består av en del som går att anpassa till både ett helt nerfällt liggläge samt justeras om till en sittvagn.

Mer information och fakta om kombivagnar.

Syskonvagnar

En syskonvagn, eller en tvillingvagn som det också kallas, kan vara praktiskt om man har två barn i tät följd eller om det är tvillingar. En syskonvagn är praktisk då du ensam kan köra två barn, men tänk dock på att den snabbt blir tung att köra. Vagnen bör därför vara rejält tålig så att den klarar både hög vikt och dåliga väderförhållande. Se även till att stämma av måtten för längd och bredd på vagnen innan ni köper den så att ni kan vara säkra på att den ryms i hissen, går in genom dörren, får plats i bilen, mm.

Mer information och fakta om syskonvagnar.

Sulkyvagnar

En sulkyvagn används framför allt när barnet har blivit lite äldre, men då han eller hon fortfarande inte orkar gå några längre sträckor. Sulkyvagnar finns i en mängd olika utförande och vissa är nästan jämförbara med en riktig barnvagn. Det som dock är praktiskt med en barnvagn är dess flexibilitet och att de flesta modeller blir extremt små när de är hopvikta.

När du köper en sulkyvagn ska du tänka på att den ska klara de svenska väderförhållandena. Den bör klara av att rulla bra i regn, i snö, i sand både med barn och utan barn sittande i vagnen. Klädseln bör även vara avtagbar så att den går att tvätta. Du bör även tänka över hur mycket plats och fack du behöver för prylar, då dessa utrymme skiljer sig enormt mellan de olika modellerna.

Mer information och fakta om sulkyvagnar.

Begagnade vagnar

Nya vagnar kostar en hel del så ibland kan det vara lönsamt att kolla på begagnade barnvagnar. Precis som andra varor som kostar en del att köpa nya så finns det en andrahandsmarknad för barnvagnar. Väljer du att köpa en ny vagn så kan du säkert efter ett par år få någon tusenlapp för den. Vill du ha ett bra andrahandsvärde på din barnvagn ska du tänka på att vårda den väl och att ett dyrare samt välkänt märke gör att man kan få mer betalt när man säljer den vidare.

Ska du använda vagnen mycket så rekommenderar vi att du köper en nyare vagn. Vet du dock med dig att du inte kommer att behöva använda den så mycket så är det absolut ingenting som hindrar att du köper en billigare barnvagn eller varför inte en begagnad.

Till toppen av sidan

Barnvagnar och barnvagnstillbehör kan du köpa på Babyshop.se, Jollyroom.se eller på Lekmer.se.

De som gillade avsnittet om barnvagnar läste även mer om barnsäkerhet. Hur säkert är ditt hem?

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

liggvagn

Liggvagn

Liggvagn – Fakta och tips om liggvagnar. Vilken liggvagn ska du köpa? Det finns mängder av liggvagnar där ute, men vissa liggvagnar är farliga för barnet och andra liggvagnar är helt opraktiska. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
ej sikke lej

Ej Sikke Lej

Ej Sikke Lej – babykläder och barnkläder. Ej Sikke Lej är ett danskt märke som tagit fram klädkollektioner till barn i många år. Barnkläder från Ej Sikke Lej håller en hög kvalité och de mesta av barnkläderna från märket är tillverkade av ekologiska material.

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
blojtarta

Blöjtårta

Blöjtårta – så gör du din egen blöjtårta steg för steg. Funderar du på att göra en egen blöjtårta? Vi ger dig tipsen på hur du gör din egen fina och exklusiva blöjtårta. Om du vill ha lite hjälp på vägen så vet vi var du kan köpa kit för att pimpa till din blöjtårta.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.