sharenting - bilder på barn sociala medier

Bilder på barn i sociala medier

Tillhör du de som lägger ut en massa bilder på dina barn på Facebook eller Instagram? Detta kan snart bli olagligt. ”Sharenting” är ett engelskt begrepp och är en sammansättning av de engelska orden sharing och parenting. 

Sharenting kan bli olagligt nästa år

FN:s barnkonvention blir lag i Sverige år 2020. Det innebär att föräldrar kan bryta mot lagen genom att dela bilder på sina barn på sociala medier utan barnens medgivande.

Användningen av sociala medier ökar för varje år. Idag beräknas cirka 83 % av svenskarna använda någon typ av sociala medier, och störst är Facebook, Instagram och Snapchat. Här delar vi med oss om allt möjligt i våra liv, från dagens joggingtur till söndagsfrukosten. Så det är väl inte konstigt att vi även lägger ut bilder på det allra viktigaste vi har – våra barn. Detta kallas för sharenting. Men frågar vi verkligen alltid barnen om de är okej med att figurera på våra Instagram-konton eller Snapchat-stories? Sådana typer av frågor kanske vi behöver börja ställa nu när sharenting kan komma att bli olagligt i Sverige.

Vad är sharenting?

”Sharenting” är ett engelskt begrepp och är en sammansättning av de engelska orden sharing och parenting. Fenomenet syftar på ett relativt nytt beteende online, nämligen att föräldrarna delar bilder och information om sina barn på Internet. Studier visar att vart fjärde barn i Europa och USA finns med på bild på nätet innan de ens är födda, eftersom föräldrarna lägger ut ultraljudsbilden på sociala medier.

Debatten om sharenting drog igång ordentligt efter att superstjärnan Gwyneth Paltrow instagrammat en bild på henne och dottern Apple, utan dotterns medgivande. ”Mom we have discussed this. You may not post anything without my consent” skriver hon i kommentarerna under inlägget, och genast drog diskussion igång om vad som egentligen är okej att dela om sina barn på nätet. Att debatten tar fart nu beror förmodligen även till viss del på att den första generationen barn vars föräldrar har dokumenterat deras liv online nu börjat växa upp – det är därför som vi först nu ser konsekvenserna av detta beteende.

Barnens rätt till ett privatliv

Att lägga ut bilder utan sitt barns samtycke kan alltså skapa konflikter mellan er i framtiden, när barnet själv kan se vad som har dokumenterats genom åren. Men det kan också komma att bli en juridisk fråga. För i januari 2020, alltså redan nästa år, kommer FN:s barnkonvention att bli lag i Sverige. Den fastslår barnens rättighet till ett privatliv, och just nu pågår utredningar om huruvida barnkonventionen stämmer överens med de nuvarande svenska lagarna. Därmed kan införandet i sin tur leda till lagförändringar och nya lagar som kan påverka vad föräldrar får och inte får sprida på Internet gällande sina barn utan deras godkännande. Det handlar inte bara om bilder utan även om information om barnet.

Så hur ska man då själv tänka kring det här? Än så länge vet vi inte hur de nya lagarna faktiskt kommer att se ut. Men nog finns det en poäng i att fundera några extra varv kring vad vi faktiskt delar om våra barn. Framför allt är det, som med alla andra runt omkring oss, viktigt att alltid fråga personen som man lägger ut en bild på om den är okej med det. Och precis som med allt annat, så är kommunikation A och O. Fråga ditt barn vad hon eller han själv tycker, både om sociala medier och om att vara med på kort som andra kan se. Om du pratar med ditt barn och har en öppen dialog så kan ni förhoppningsvis tillsammans komma fram till vad som är bäst för just er familj.

Artikel skriven av Ida för Babysits.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Förvärkar gravid

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten. Hur känns förvärkar? Vad är förvärkar? Är det någon skillnad om man är omföderska?
Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2020 / 2021. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2020, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
gravidkalender

Gravidkalender

I denna gravidkalender går vi igenom fostrets utveckling och graviditeten för de olika veckorna.  Gravidkalendern berättar vad som egentligen händer där inne i magen när du är gravid i de olika veckorna? 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.