sharenting - bilder på barn sociala medier

Bilder på barn i sociala medier

Tillhör du de som lägger ut en massa bilder på dina barn på Facebook eller Instagram? Detta kan snart bli olagligt. ”Sharenting” är ett engelskt begrepp och är en sammansättning av de engelska orden sharing och parenting. 

Sharenting kan bli olagligt nästa år

FN:s barnkonvention blir lag i Sverige år 2020. Det innebär att föräldrar kan bryta mot lagen genom att dela bilder på sina barn på sociala medier utan barnens medgivande.

Användningen av sociala medier ökar för varje år. Idag beräknas cirka 83 % av svenskarna använda någon typ av sociala medier, och störst är Facebook, Instagram och Snapchat. Här delar vi med oss om allt möjligt i våra liv, från dagens joggingtur till söndagsfrukosten. Så det är väl inte konstigt att vi även lägger ut bilder på det allra viktigaste vi har – våra barn. Detta kallas för sharenting. Men frågar vi verkligen alltid barnen om de är okej med att figurera på våra Instagram-konton eller Snapchat-stories? Sådana typer av frågor kanske vi behöver börja ställa nu när sharenting kan komma att bli olagligt i Sverige.

Vad är sharenting?

”Sharenting” är ett engelskt begrepp och är en sammansättning av de engelska orden sharing och parenting. Fenomenet syftar på ett relativt nytt beteende online, nämligen att föräldrarna delar bilder och information om sina barn på Internet. Studier visar att vart fjärde barn i Europa och USA finns med på bild på nätet innan de ens är födda, eftersom föräldrarna lägger ut ultraljudsbilden på sociala medier.

Debatten om sharenting drog igång ordentligt efter att superstjärnan Gwyneth Paltrow instagrammat en bild på henne och dottern Apple, utan dotterns medgivande. ”Mom we have discussed this. You may not post anything without my consent” skriver hon i kommentarerna under inlägget, och genast drog diskussion igång om vad som egentligen är okej att dela om sina barn på nätet. Att debatten tar fart nu beror förmodligen även till viss del på att den första generationen barn vars föräldrar har dokumenterat deras liv online nu börjat växa upp – det är därför som vi först nu ser konsekvenserna av detta beteende.

Barnens rätt till ett privatliv

Att lägga ut bilder utan sitt barns samtycke kan alltså skapa konflikter mellan er i framtiden, när barnet själv kan se vad som har dokumenterats genom åren. Men det kan också komma att bli en juridisk fråga. För i januari 2020, alltså redan nästa år, kommer FN:s barnkonvention att bli lag i Sverige. Den fastslår barnens rättighet till ett privatliv, och just nu pågår utredningar om huruvida barnkonventionen stämmer överens med de nuvarande svenska lagarna. Därmed kan införandet i sin tur leda till lagförändringar och nya lagar som kan påverka vad föräldrar får och inte får sprida på Internet gällande sina barn utan deras godkännande. Det handlar inte bara om bilder utan även om information om barnet.

Så hur ska man då själv tänka kring det här? Än så länge vet vi inte hur de nya lagarna faktiskt kommer att se ut. Men nog finns det en poäng i att fundera några extra varv kring vad vi faktiskt delar om våra barn. Framför allt är det, som med alla andra runt omkring oss, viktigt att alltid fråga personen som man lägger ut en bild på om den är okej med det. Och precis som med allt annat, så är kommunikation A och O. Fråga ditt barn vad hon eller han själv tycker, både om sociala medier och om att vara med på kort som andra kan se. Om du pratar med ditt barn och har en öppen dialog så kan ni förhoppningsvis tillsammans komma fram till vad som är bäst för just er familj.

Artikel skriven av Ida för Babysits.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Babykörkort

Ta vårt babykörkort

Babykörkort – ta ditt babykörkort på Babyhjälp.se. Testet består av tre delar. Kan du ta hand om ett barn? Känner du dig redo att bli förälder? Här kan du ta vårt babykörkort så att du känner dig säker inför din nya roll som förälder.

Läs artikeln »
Moderkaka fostersäck tvillingar

Moderkakan och fostersäcken vid tvillingar

Väntar du tvillingar så kan det i livmodern finns två moderkakor och två fostersäckar. Det kan också finnas en moderkaka och två fostersäckar eller en moderkaka och en fostersäck. Olika kombinationer är leder till olika komplikationer och vård inför förlossningen.

Läs artikeln »
magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.