sharenting - bilder på barn sociala medier

Bilder på barn i sociala medier

Tillhör du de som lägger ut en massa bilder på dina barn på Facebook eller Instagram? Detta kan snart bli olagligt. ”Sharenting” är ett engelskt begrepp och är en sammansättning av de engelska orden sharing och parenting. 

Sharenting kan bli olagligt nästa år

FN:s barnkonvention blir lag i Sverige år 2020. Det innebär att föräldrar kan bryta mot lagen genom att dela bilder på sina barn på sociala medier utan barnens medgivande.

Användningen av sociala medier ökar för varje år. Idag beräknas cirka 83 % av svenskarna använda någon typ av sociala medier, och störst är Facebook, Instagram och Snapchat. Här delar vi med oss om allt möjligt i våra liv, från dagens joggingtur till söndagsfrukosten. Så det är väl inte konstigt att vi även lägger ut bilder på det allra viktigaste vi har – våra barn. Detta kallas för sharenting. Men frågar vi verkligen alltid barnen om de är okej med att figurera på våra Instagram-konton eller Snapchat-stories? Sådana typer av frågor kanske vi behöver börja ställa nu när sharenting kan komma att bli olagligt i Sverige.

Vad är sharenting?

”Sharenting” är ett engelskt begrepp och är en sammansättning av de engelska orden sharing och parenting. Fenomenet syftar på ett relativt nytt beteende online, nämligen att föräldrarna delar bilder och information om sina barn på Internet. Studier visar att vart fjärde barn i Europa och USA finns med på bild på nätet innan de ens är födda, eftersom föräldrarna lägger ut ultraljudsbilden på sociala medier.

Debatten om sharenting drog igång ordentligt efter att superstjärnan Gwyneth Paltrow instagrammat en bild på henne och dottern Apple, utan dotterns medgivande. ”Mom we have discussed this. You may not post anything without my consent” skriver hon i kommentarerna under inlägget, och genast drog diskussion igång om vad som egentligen är okej att dela om sina barn på nätet. Att debatten tar fart nu beror förmodligen även till viss del på att den första generationen barn vars föräldrar har dokumenterat deras liv online nu börjat växa upp – det är därför som vi först nu ser konsekvenserna av detta beteende.

Barnens rätt till ett privatliv

Att lägga ut bilder utan sitt barns samtycke kan alltså skapa konflikter mellan er i framtiden, när barnet själv kan se vad som har dokumenterats genom åren. Men det kan också komma att bli en juridisk fråga. För i januari 2020, alltså redan nästa år, kommer FN:s barnkonvention att bli lag i Sverige. Den fastslår barnens rättighet till ett privatliv, och just nu pågår utredningar om huruvida barnkonventionen stämmer överens med de nuvarande svenska lagarna. Därmed kan införandet i sin tur leda till lagförändringar och nya lagar som kan påverka vad föräldrar får och inte får sprida på Internet gällande sina barn utan deras godkännande. Det handlar inte bara om bilder utan även om information om barnet.

Så hur ska man då själv tänka kring det här? Än så länge vet vi inte hur de nya lagarna faktiskt kommer att se ut. Men nog finns det en poäng i att fundera några extra varv kring vad vi faktiskt delar om våra barn. Framför allt är det, som med alla andra runt omkring oss, viktigt att alltid fråga personen som man lägger ut en bild på om den är okej med det. Och precis som med allt annat, så är kommunikation A och O. Fråga ditt barn vad hon eller han själv tycker, både om sociala medier och om att vara med på kort som andra kan se. Om du pratar med ditt barn och har en öppen dialog så kan ni förhoppningsvis tillsammans komma fram till vad som är bäst för just er familj.

Artikel skriven av Ida för Babysits.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för de undersökningar som görs på fostret när du är gravid. Det finns flera olika metoder inom fosterdiagnostiken men syftet är för alla att hitta missbildningar eller avvikelser på kromosomerna.  

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.