feberkramper

Feberkramper hos barn

När barn får feberkramper så bör du lägga barnet på sidan. Normalt varar feberkramper bara i någon minut. Varför drabbas barn av feberkramper? Vad kan man göra åt feberkramper?

Så gör du när barn får feberkramp

Feberkramper kan drabba barn och kommer oftast i samband med en snabb temperaturökning, orsakad av infektion. Dessa påminner om ett epileptiskt anfall, med ryckningar i armar och ben.

Får barnet feberkramper kan det bli stelt, få bleka eller blåaktiga läppar och tappa medvetandet. Det förekommer i åldern sex månader till barnet är fyra till fem år. Vanligaste är feberkramper runt ett års ålder. Om anfallet är långvarigt eller flera anfall kommer efter varandra skall man ringa efter ambulans genom att slå 112.

Orsaken till feberkramper

Feberkramper barn

Feberkramper beror på att barnets hjärna är känsligt för förhöjd temperatur, särskilt en snabb temperaturstegring i samband med infektion. Som förälder upplevs det som både obehagligt och skrämmande. Feberkramper orsaker dock inte hjärnskada.

Ibland kan barn få feber efter en vaccination. Denna feber kan utlösa ett krampanfall hos en del barn, även om det är ovanligt. Detta är dock ingen anledning att undvika vaccinationer.

Hur vanligt är feberkramper?

Feberkramper är relativt ovanligt, men ungefär ett barn i varje skolklass har haft feberkramp som småbarn. Till viss del tror man att feberkramper är ärftligt och det är vanligare om föräldrar eller syskon haft feberkramper. För de flesta kan feberkramp vara en engångshändelse som ofta händer när barnet är runt ett år. Hos ungefär en tredjedel av barnet kan dock feberkramper komma tillbaka.

Hur känner man igen feberkramper?

Ofta börjar feberkramp med att barnet blir blekt, böjer huvudet bakåt, ögonen rullar och barnet förlorar medvetandet. Käkarna är hårt sammanpressande, kroppen är spänd och armar och ben skakar av krampryckningar. Kramperna går vanligtvis över efter någon eller några minuter. När barnet vaknar upp igen är det ofta trött, men i övrigt är allt som vanligt.

De flesta som får feberkramp har en kroppstemperatur som är över 39 grader och krampen kommer på första dagens feber. Normalt varar feberkrampen i mellan 1 och 2 minuter, men tiden kan variera allt från någon sekund upp till som längst 15 minuter.

Vad bör man göra vid feberkramper?

Under själva krampanfallet så ska du inte göra något. Försök inte att hindra kramperna, men ha gärna kroppskontakt med barnet. Tvinga heller inte in någon form av bitskydd i det krampande barnets mun. Det kan i värsta fall försvåra andningen för barnet. Lägg barnet försiktigt på sidan om det krampar, framförallt om barnet kräks. Då förhindrar du att kräkningen kommer ner i barnets lungor.

Normalt viker kramperna snabbt, inom 1-2 minuter (sällan över 4 minuter). Om du kan, så ta tiden på krampen. När krampanfallet är över så läggs barnet i framstupa sidoläge. Första gången ett barn får feberkramp så bör det läggas in på sjukhus för observation. Har det hänt tidigare är det inte lika nödvändigt, men det är bra att låta en läkare undersöka barnet.

Om barnet tidigare haft feberkramp vid upprepade tillfälle, är risken att det får feberkramp igen vid hög feber. Det går inte att förebygga feberkramp med febernedsättande läkemedel. Om feberkramper drabbar ditt barn så ska du snabbt kyla av barnet. Ta ut barnet i friska luften eller badda med handduk som spolats i svalt vatten (ca 30 grader).

Kontakta alltid läkare om ditt barn drabbas av feberkramp. Om anfallet är långvarigt eller flera anfall kommer efter varandra skall man ringa efter ambulans genom att slå 112.

Symptom efter feberkramp

Feberkramper uppfattas oftast värre än vad de är och det är mycket sällan som de leder till några varaktiga men. Om kramperna varit långvariga, eller om barnet har haft många kramper efter varandra inom kort tid, kan det uppstå störningar i hjärnans funktion.

Källa feberkramper: 1177, tryggabarn.nu, internetmedicin.se, netdoktor.se, barnakuten.se, Leva med barn av Marie Köhler, Antonia Reuter, Johanna Tell.

Läs även: Feber hos barn

De som läst avsnittet om feberkramper läste även om rs-virus hos barn , barn och sjukdomar samt om reglerna för vab – vård av sjukt barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
skinka gravid

Kan man äta skinka när man är gravid?

När man är gravid går det bra att äta kokt eller rökt skinka om köttet varit förpackat i högst en vecka. Undvik att äta produkter från bufféer eller produkter som legat öppna under en längre tid i ett kylskåp. Skinka som hettats upp till minst 70 grader Celsius går alltid bra att äta.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.