fixeras huvud forlossning

Fixerat, ruckbart eller rörligt huvud

Barnets huvud fixeras några veckor innan förlossningen vilket innebär att bebisen lägger sig med huvudet neråt. Varför känner barnmorskan om barnets huvud är fixerat och hur vet man?

När fixeras barnets huvud inför förlossningen?

Barnets huvud fixeras i bäckenet mot slutet av graviditeten. Barnmorskan kontrollerar detta vid besöken under de sista veckorna inför förlossningen.

När detta inträffar brukar man säga att barnets huvud ”sjunker ner” i bäckenet och blir fixerat. Kvinnan brukar märka detta genom att det då ofta blir lättare att andas och att hon får en känsla av att barnet nu får mer plats i magen. Att barnet har fixerats har inget med förlossningsstarten att göra. Det kan fortfarande ta många veckor innan det är dags för förlossningen.

När fixerar sig barnet / bebisen

Fixerad bebis när lägger sig bebisen med huvudet neråt

När lägger sig bebisen med huvudet neråt och fixeras? När detta sker varierar men vanligtvis sker det runt vecka 37. Redan innan vecka 36 brukar de flesta barn vända sig med huvudet nedåt, för att kort därefter fixeras. Tidpunkten varierar dock och en del barn fixeras redan innan vecka 30 medan andra barn aldrig blir fixerade.

Fler artiklar om: Förlossningen

Relaterade artiklar

Fixeras alla barn?

Alla barn fixeras inte innan förlossningen. Ofta fixeras barnet senare hos omföderskor eller hos kvinnor med generöst bäcken. Anledningen till att bebisen kanske inte fixeras hos omföderskor är att livmodermusklerna är mer elastiska hos en omföderska och att trycket nedåt därför blir mindre. Bäckenet kan även vidgas något efter den första graviditeten och förlossningen, vilket gör att nästa barn får mer utrymme. Man brukar då säg att barnet fortfarande är ruckbart.

Vad är skillnaden mellan ruckbar och rörlig

Om den blivande mamman har ett rymligt bäcken så fixeras inte alltid barnet. Detta då det helt enkelt inte är tight nog för barnet att fastna med huvudet. Barnmorskan känner detta genom att klämma långt ner på magen. Är barnet ruckbart så kan hon vicka det fram och tillbaka med sina händer.

En del barn vill inte sjunka ner i bäckenet alls och ligger således ovan bäckeningången och kan skjutas i sidled. De ligger då kvar högt upp ända fram till slutet av graviditeten. Varför detta inträffar vet man inte säkert. När detta händer säger man att barnet är rörligt.

Läs mer: Förlossningsrädsla

Varför kontrollerar barnmorskan om barnet är fixerat

När mamman är på kontroll hos barnmorskan palperas magen dels för att uppskatta tillväxten men även barnets läge. Dessa kontroller börjar redan vid besök i vecka 25. När mamman har kommit till graviditetsvecka 35 vill man helst att barnet ligger med huvudet nedåt (tidigare än vecka 35 har barnet mycket plats och snurrar runt från dag till dag) eftersom detta är den mest gynnsamma positionen vid förlossning. Om barnet ligger snett eller i säte erbjuds vändningsförsök.

En anledning till att barnmorskan kontrollerar om barnet är fixerat är risken för navelsträngsprolaps. Detta är när navelsträngen hamnar före barnets huvud. Det finns då en risk att navelsträngen kläms. Risken för detta är störst om barnets huvud är rörligt när vattnet går. Om detta inträffar ska du genast lägga dig ner på rygg, gärna med rumpan högt, och ringa till förlossningen.

Är du orolig inför förlossningen. Läs mer om profylax som kan hjälpa dig att slappna av.

Barnmorskan svarar

Vi ställde även frågan ”Varför är det viktigt att barnet huvud fixeras inför förlossningen?” till Louise Rabe, Barnmorska på Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg.

”Vissa foster fixerar sitt huvud i bäckenet kring graviditetsvecka 32, vissa inte förrän det är dags för förlossning. Det är vanligare att huvudet fixeras tidigare hos en förstföderska. Om huvudet fixeras i bäckenet så minskar risken för att fostret vänder sig med rumpan nedåt. Vid en eventuell vattenavgång minskar risken för att navelsträngen eller tex en hand kläms mellan fostrets huvud och kvinnans bäcken, om huvudet redan är fixerat i bäckeningången.

Man kan själv inte påverka om fostret fixerar sig eller ej. Din barnmorska kontrollerar detta varje kontroll i slutet av graviditeten.” svarar Louise.

Källa fixeras bebisens huvud: 1177, babycenter.com, samt information från barnmorskor

De som läst avsnittet om hur och när barnets huvud fixeras inför förlossningen läste även andras förlossningsberättelse samt mer om symptom på förlossningsdepression och om barns utveckling den första tiden.

Fler artiklar för dig med familj

förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.