Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Vad är en segerhuva?

Segerhuva är ett uttryck för när ett barn föds utan att hinnorna har spruckit. Vid förlossningen kommer då hinnan ut hel och ibland som en ballong av vatten. Detta är mycket ovanligt och det säg bringa tur till barnet.

Segerhuva är ett gammalt uttryck och det sägs att Karl XII föddes med en sådan. Att födas med segerhuva är mycket ovanligt och inget som är farligt för varken modern eller barnet.

Vad är en segerhuva?

En segerhuva är när barnet föds omgivet av fostersäcken, ibland med fostervatten. Normalt sett har fosterhinnan gått sönder och lämnat barnets kropp. När den fortfarande är hel eller delvis hel så sägs barnet födas med en segerhuva.

Hur vanligt är segerhuva?

Att en del av fosterhinnan sitter kvar på barnet när det föds är ovanligt (1 på 1000) och att ett barn föds med fostersäcken helt intakt händer endast vid ungefär 1 av 80 000 förlossningar.

Risker med segerhuva

Normalt är det inga risker förenade med att födas med en segerhuva då barnet trots allt redan vuxit och bott i denna hinna i nio månader. Viktigt är att påsen snabbt öppnas efter förlossningen och att barnets andning stimuleras.

Förr trodde man att där fanns gynnsamma effekter av att födas med segerhuva att denna var ett extra skydd mot bakterier och infektioner. Detta är idag motbevisat och man kan idag inte se några fördelar med att födas med en hel hinna som omger barnet.

Skrock vid segerhuva

För de som tror på skrock så sades det att ”segerhuvan” skulle torkas och sparas som lyckoting. Att vara född med segerhuva sas bli framgångsrik och kunna förutse framtida händelse innan de inträffade.

Läs även: Hinnsvepning

Fler artiklar för dig med familj

livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.