förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Vad ska ett förlossningsbrev innehålla?

Det rekommenderas ofta att man skriver ett förlossningsbrev en tid innan det är dags att åka till förlossningen. När du väl står där i förlossningssalen kanske det inte är tillfälle att börja fundera på hur man vill ha sin förlossning. Se ett förlossningsbrev som en viktig mental förberedelse inför förlossningen.

Att skriva ett förlossningsbrev ger dig en möjlighet att fundera igenom hur du vill att din förlossning ska se (den del du kan påverka). Förlossningsbrevet lämnar du till den barnmorska eller undersköterska som tar emot dig på förlossningen. Tillsammans med din journal ger detta dem en bra bild av din hälsa och din vilja så att de kan stötta dig på bästa sätt.

Gå gärna igenom förlossningsbrevet med din kontaktperson på MVC, så att det du skrivet är realistiskt.

När ska du skriva förlossningsbrevet?

Förlossningsbrev

Ett förlossningsbrev är inget statiskt dokument. Börja skriva förlossningsbrevet när du känner dig redo och uppdaterar det efterhand som du samlar på dig mer kunskap. De flesta barn föds mellan vecka 37 och vecka 42, så ha detta som riktmärke så att du inte börjar skriva förlossningsbrevet försent. Väntar du tvillingar så föds dessa barn ofta tidigare, så då bör du också vara klar med brevet ytterligare någon vecka tidigare.

Vad ska ett förlossningsbrev innehålla?

Det finns inga regler för hur ett förlossningsbrev ska skrivas och det är inget måste att skriva ett. Väljer du att skriva ett förlossningsbrev så skriv det gärna på ditt eget sätt. Vissa väljer att skriva ett långt och utförligt brev och andra väljer att skriva i punktform. Du bestämmer själv vad som ska stå och hur långt förlossningsbrevet blir. Tänk dock på att personalen på förlossningsavdelningen har begränsat med tid.

Namn och personnummer – Börja ditt förlossningsbrev med att skriva ditt namn och personnummer. Ange även beräknat förlossningsdatum (det ni fick vid det senaste ultraljudet) samt partners namn (eller namnet på den person som kommer närvara vid förlossningen).

Om mig – här kan du skriva om där är något specifikt du vill att de ska veta om dig. Fungerar du på något speciellt sätt eller reagerar du på något som det kan vara bra för personalen att veta. Detta kan vara att du lätt blir arg eller att du svär mycket.

Tidigare förlossningar – Om du är omföderska så kan du skriva kort om din(a) tidigare upplevelse(r); vad var bra och vad var dåligt. Beskriv även vad du skulle vilja göra annorlunda den här gången.

Bedövning – Många är rädda för den smärta som de föreställer sig att en förlossning kommer innebära. Vissa vill föda helt utan bedövning och andra vill ha så mycket de bara kan få. Tänk igenom vilken bedövning du vill ha eller inte ha och skriv ner detta i ditt förlossningsbrev. Bara för att något står i förlossningsbrevet så betyder det inte att det är skrivet i sten. Det är ditt ord som blivande mamma som är det som gäller. Förlossningsbrevet kan dock bli viktigt om du av någon anledning inte kan ta beslut vid förlossningstillfället.

Specifika önskemål – Om du har specifika önskemål så skriv även detta i förlossningsbrevet. Detta kan vara allt från att du vill föda i en specifik ställning till att du vill lyssna på musik medan du föder. Det kan även vara att du vill duscha innan förlossningen, ha lavemang eller något annat.

Oro och stöd – Ibland har man något som gör en extra orolig vilket kan kräva att man får extra stöd under förlossningen. Detta kan exempelvis vara att man är rädd för nålar, att man är rädd för att barnet ska få navelsträngen runt halsen eller att man vill ha extra hjälp med amningen efter förlossningen. Läs även mer om stöd från partnern vid förlossningen.

När barnet kommit – Vad vill du ska hända när barnet väl är fött? Vem klipper navelsträngen? Vill ni bli lämnade ifred? Vill ni åka hem så snabbt eller sent som möjligt?

Övrigt – Finns det något annat som du vill att personalen på förlossningen ska veta? Här är det bra att även skriva om saker som rör din partner, exempelvis om din partner har några sjukdomar eller allergier som det kan vara viktigt att förlossningspersonalen känner till.

Mall förlossningsbrev

Vill du ha en mall att utgå ifrån när du skriver ditt förlossningsbrev så får du gärna ladda ner vår, och fritt använda den.

Ladda ner vår mall för förlossningsbrev.

De som läst avsnittet om förlossningsbrev läste även om smärtlindring under förlossningen samt om förlossningsdepression.

Fler artiklar för dig med familj

Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.