gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Tänder, mun och tandkött när du är gravid

Blödande tandkött och större risk att få hål i tänderna, är vardagen för en gravid kvinna. Det kan även dyka upp en och annan ömmande bula ur tandköttet och det är inte ovanligt att tänderna ilar lättare än vanligt.

När du är gravid så drabbas du lättare av tandköttsinflammation. Tandköttet svullnar upp, ömmar, blöder lätt och kan öka risken för karies. När du är gravid kallas denna åkomma graviditetsgingivit. När du borstar tänderna så ska du tänka på att använda en riktigt mjuk borste eftersom tandköttet blöder lättare än vanligt. Borsta även tänderna lite mer noggrant än innan graviditeten, då du nu lättare får hål i tänderna.

Varför blöder tandköttet under graviditeten?

När man är gravid så ökar mängden blod i kroppen, vilket får slemhinnorna att svullna. Kroppen sätts även i obalans av alla hormonförändringar under graviditeten, vilket gör immunförsvaret svagare. Du blir därför känsligare för tandköttsinflammation och tandköttet börjar lätt blöda. Blodet är även tunnare när du är gravid, vilket ytterligare medför att du lättare blöder i både mun och näsa.

Man får även lättare hål i tänderna under graviditeten, vilket antagligen beror på att man småäter mer och ofta är sugen på sötsaker. Men risken för karies ökar också eftersom man har mindre motståndskraft mot bakterier under graviditeten. Det är lätt att slarva med tandborstning och tandtråd nu när allt med munnen känns så jobbigt. Sanningen är dock den att det nu är desto viktigare att du sköter din munhygien.

Läs även: Barns tänder

Tips för bättre munhygien och lindring av blödande tandkött

Det finns saker man ska tänka på, och kan göra, under graviditeten för att lindra besvären med blödande tandkött och minska motståndskraften. Här följer några tips:

  • Kräks du ofta under graviditeten så vänta ett tag innan du borstar tänderna. Sur magsyra fräter och borstar du tänderna direkt efter en kräkning så luckras emaljen upp ännu mer.
  • Sköt din munhygien även när du är gravid. Det är inte hormonerna som skapar inflammationen, utan bakterierna. Borsta i ungefär två minuter och använd gärna eltandborste.
  • Fortsätt använda tandkräm med fluor, det är helt riskfritt för både dig och ditt barn.
  • Glöm inte borst tandtråden under graviditeten. Får du plack så kan blödande tandkött bli ännu värre.
  • Gör det ont att borsta tänderna så borsta försiktigt och skölj sedan med fluor.
  • Ett bra tips är att ta ett tuggummi med xylitol efter varje måltid. Tugga en stund och låt tuggummit neutralisera syrorna.

Dagens myt

En sak som du garanterat inte behöver oroa dig för är att barnet skulle ta allt ditt kalcium till sina tänder, så att du som blivande mamma får dina tandrader helt förstörda. Det är en myt utan minsta gnutta sanning i sig.

Samband mellan munhygien och prematur födsel

En studie, publicerad i Journal of Periodontology, visar nu att vanlig enkel tandvård kraftigt minskar risken för tidig födsel. Forskarna har upptäckt att gravida kvinnor som fått tänderna rengjorda från plack, tandsten och bakterier inte har lika hög frekvens av prematur födsel som kvinnor som inte fått behandlingen.

Mer om: Tidig födsel / prematur

Mer om: Graviditetssymptom

Källa blödande tandkött: 1177, folktandvården, minbebis.se, apoteket.se, barnmorska.

De som läst avsnittet om blödande tandkött under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
tander mat dryck

Mat & Dryck

Även mjölktänder kan få hål och det är därför viktigt att tänka på barnets matvanor. Rätt val av mat och dryck, samt att äta lagom ofta, är nyckeln till bra tänder. Vi ger dig tips på hur du genom rätt mat och dryck ger dina barn förutsättningar för starka tänder. Babyhjälp.se

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.